"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

500 milyon insan obez, 800 milyon insan aç

04 Mayıs 2016, Çarşamba 15:52
"2030 yılına kadar dünyada açlığın tamamen ortadan kaldırılması hedeflendi” açıklaması yapan Gıda ve Tarım Bakanı Çelik, "günümüzde bir yanda 500 milyon insan obez iken, 800 milyon insan aç" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için hem ulusal hem de küresel ölçekte iş birliği yapılması gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde bugün Suriye'de yaşanan insanlık dramında olduğu gibi yaşanan siyasi ve sosyal krizler, sınırları, hatta kıtaları aşarak dünyanın huzurunu kaçırmaya yetebilir." dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya  Bölgesel Konferansı Antalya’da başladı.

Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, FAO'nun 30. Avrupa Bölgesel Konferansının bölgede ve dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal çalkantıların yaşandığı kritik bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

1960'lı yıllarda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 35'i açlık çekerken, bugün bu oranın yüzde 11'lere gerilediğini ifade eden Çelik, oran olarak bakıldığında önemli bir ilerleme sağlandığını fakat bir yanda 500 milyon insan obez iken 800 milyon insanın ise açlıkla mücadele ettiğine dikkati çekti.

Dünyada en zengin 62 kişinin servetinin dünya nüfusunun yarısı olan yaklaşık 3,5 milyar insanın servetiyle eşit olduğuna dikkati çeken Çelik, dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, bunun yanında 27'si Afrika'da olmak üzere 34 ülkenin, halkını besleyecek yeterli gıdaya sahip olmadığını dile getirdi.

Bakan Çelik, "Böylesine tezatların yaşandığı bir dünya hiç kimse için güvenli bir dünya değildir. 1996 yılında Roma'da yapılan Dünya Gıda Zirvesinde açlık çeken insan sayısının 2015'e kadar yarıya indirilmesi hedef olarak konulmuştu. Bu konuda biraz ilerleme sağlanmasına rağmen ne yazık ki hedef tutturulamamıştır." diye konuştu.

Söz konusu toplantıda 2030 yılına kadar dünyada açlığın tamamen ortadan kaldırılması hedefinin konulduğunu anımsatan Çelik, ana misyonu açlık ve yoksullukla mücadele olan FAO gibi uluslararası kuruluşlara bu hedefe ulaşmak için önemli görevler düştüğünü ifade etti.

AA

Etiketler: faruk çelik, açlık
Okunma Sayısı: 2189
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı