"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasa hukukçusu Prof. Kaboğlu: Adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor

20 Ekim 2016, Perşembe
Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu, OHAL’de yaşanan uygulamaların Anayasa’dan kaynaklanan mutlak güvenceleri zedeleyici boyuta ulaştığını belirterek, “Anayasa ihlal edilmiş, kişilerin yaşam ve adil yargılama hakları ellerinden alınmıştır” dedi.

Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu OHAL uygulamalarını değerlendirdi. Prof. Kaboğlu, OHAL için “Bir hukuk rejimi olmakla birlikte; geçicidir, kısmidir ve denetime açıktır” derken, Türkiye’de bu kuralın ihlal edildiğine dikkat çekti. DW’deki habere göre, “OHAL’de devlet kurumlarının nasıl düzenleneceği, adil yargılama hakkı Anayasa’da belirtilmiştir. Yaşam hakkının, suçluluk ispatı gerçekleşene kadar suçsuzluk hakkının garantisi Anayasa’da vardır” diyen Prof. Kaboğlu, “Oysa tanık olduğumuz uygulamalar Anayasa’dan kaynaklanan mutlak güvenceleri zedeleyici boyuta ulaşmıştır. Anayasa ihlal edilmiş, kişilerin yaşam ve adil yargılama hakları ellerinden alınmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

 

OHAL sorgulaması çok yapılacak

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. İzzet Özgenç de hükümetin OHAL’i bir gereklilik olarak uygulamaya koyduğunu hatırlatarak, “Bu uygulamada hangi hak ve özgürlüklerin kısıtlanamayacağı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) belirtilmiştir” vurgusu yaptı. “İhraç edilen kişilerin suç işleyip, işlemediğini bilmiyoruz” diyen Özgenç, savunma hakkı verilmeden bir kişiyle ilgili herhangi bir yaptırımın uygulanamayacağının altını çizerek, “En büyük sıkıntı budur. OHAL uygulamaları AİHS’nde güvence altına alınan temel hakları korudu mu, korumadı. Bu sorgulama çok yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Risk yüksek

Af Örgütü’nün Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, OHAL’in uzatılmasıyla ilgili “Hukuk devleti ilkelerinin ihlal edilme riski ilk üç aylık dönemden daha yüksek” dedi. Hükümetin, KHK’leri sadece Gülen hareketine yönelik değil, giderek artan biçimde muhalif gurupları da baskı altında tutmak için kullandığını belirten Gardner, “OHAL uygulamasının uzatılma gerekçesinin terör örgütlerinin muğlak tehdidi ile gerekçelendirilmesi de bu trendin devam edeceğinin bir işareti” diye konuştu.

 

Okunma Sayısı: 4172
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İmdat

    20.10.2016 08:26:17

    Değerli Kaboğlu ve Özgenc Hocalarimizin daha bir gür sesle bu hukuksuzluklari dile getirmeye elzem derece ihtiyaç var. Daha önceki yeni anayasa çalışmalarında neden sizlerle çalışmayi bıraktıkları daha iyi anlaşılıyor. Hakkın yanında olmaya devam lütfen...

  • Serdar celik

    20.10.2016 08:15:20

    Magduruz sendika banka okul ihrac nedeni olmamali bunlar darbeden once yasaldi...devlet meb. Okullara yazi gondermisti aktifsen diye sendika kuruldu uye olmak isteyenlerin dikkatine diye....bende bu yaziya istinaden uye olmustum devlet tesvik etti yani..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı