"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Berlin Duvarı'nın yıkılışı coşkuyla kutlandı

09 Kasım 2014, Pazar 21:04
Almanya'da Berlin Duvarı′nın yıkılışının 25'inci yıldönümü nedeniyle cuma günü başlayan kutlama tören ve etkinlikleri, dün akşam binlerce beyaz balonun gökyüzüne uçurulmasıyla doruk noktasına ulaştı.

Almanya Başbakanı Merkel, Berlin Duvarı'nın yıkılmış olmasını dünyadaki diğer kriz bölgelerine örnek olarak gösterdi: "Kötü olayları iyiye dönüştürebiliriz. Rüyalar gerçekleşebilir. Hiçbir şey olduğu gibi kalmak zorunda değildir." 

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25'inci yıldönümü coşkulu ve duygulu törenlerle kutlanırken, komünist rejimle yönetilen eski Demokratik Alman Cumhuriyeti'nden (DDR) o zamanki Batı Almanya'ya kaçmak isterken Berlin'de sınır kulelerinde bekleyen askerlerin kurşunlarına hedef olan kurbanlar da anıldı. Federal Başbakan Angela Merkel ile Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit özgürlüğe kavuşmak için canından olan eski doğulu vatandaşların anısına duvar kalıntılarının arasına gül koydu. 

Merkel ile Wowereit dün Berlin Duvarı anıtının bulunduğu yerde federal ile eyalet hükümetleri tarafından ortaklaşa düzenlenen törene katıldı. Sabah saat 10:00'da başlayan törende Federal Başbakan Merkel ile birlikte söz alan diğer siyasiler, duvar dolayısıyla iki Almanya'da ve özelde Berlin'de yaşanan acıları hatırlattı. Merkel, Berlin Duvarı'nın yıkılmış olmasının dünyadaki diğer kriz bölgelerine sinyal niteliği taşıdığını belirtti : "Kötü olayları iyiye dönüştürebiliriz. Duvarın yıkılmış olmasının mesajı budur. Rüyalar gerçekleşebilir. Hiç bir şey olduğu gibi kalmak zorunda değildir." Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ise haksızlığa karşı dik durulması gerektiğine dikkat çekti: "Bizler insanların, ırk, dil, din veya farklı yaşam biçimlerinden dolayı haksızlığa uğradığı her yerde cesaretle davranıp haksızlıkları engellemeye çalışmalıyız. Bu bizim tarihsel sorumluluğumuzdur." 

BERNAUER STRASSE BÖLÜNMENİN SEMBOLÜ OLDU

Başkent Berlin'deki Bernauerstrasse bölünmenin sembolü olarak tarihe geçti. 1961 yılında duvar örülürken sokak ikiye bölündü ve doğuda kalan tarafta bulunan evlerde ikamet eden insanlar, duvarın örülmesinden sonra günler boyunca batıya geçebilmek için pencerelerden atlayarak özgürlüğüne kavuşmayı denedi. Eldeki sayılara göre Berlin'de özgürlüğüne kavuşmak için yola çıkan 138 insan bu uğurda hayatını kaybetti.

Berlin Eyalet Hükümeti'nin düzenlediği kutlama töreni ise öğleden sonra Berlin'in ünlü meydanlarından Gendarmenmarkt'a bulunan Konser Evi'nde gerçekleştirildi. Burada ise günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Avrupa Birliği Parlamento Başkanı Martin Schulz yaptı. Schulz tarihi olayın Avrupa açısından önemini dile getirdi.

Kutlama törenleri Brandenburg Kapısı'nda isteyen herkesin katılabildiği halk şenliği ile devam etti. Onbinlerce kişinin katıldığı şenlikte ünlü sanatçılar sahne alarak halkı eğlendirdiler. Ayrıca, Berlin Duvarı'na ilişkin anılar da anlatıldı. Kutlama etkinliklerinin doruk noktasını ışıklarla yeniden duvarın yıkılması oluşturdu. Ayaklı lambalar üzerine yerleştirilen beyaz ışıklı balonlar akşam saatlerinde gökyüzüne uçuruldu. Gönüllülerin balonlara yazdığı dilek ve niyetler de balonlarla birlikte gökyüzüne yükseldi. Işıklı duvarın inşası için 8000 balon kullanıldı.

İNSANLIK HAKSIZLIĞI YENMEYİ BAŞARDI 

Berlin Duvarı'nın çeyrek yüzyıl önce yıkılması sadece Berlin'de değil diğer eyaletlerde de törenlerle kutlandı. Hessen Eyaleti'ndeki törende konuşan eyalet başbakanı Volker Bouffier konuşmasını şu sözlerle özetledi: "Bu sevinçli günde hep beraber geçmişte kaybettiklerimizi hatırlayalım ve şimdi kazandıklarımıza sevinelim. Özgürlük, eşitlik ve hukuk devleti kendiliğinden oluşan değerler değil. Demokrasilerde bile bu değerler her gün yeniden korunmalı ve savunulmalı. Yeni nesil duvar olayını yaşamadı, dolayısıyla o dönemki rejimin yaşattığı korkunç acıları da bilmiyorlar, sadece tarih kitaplarından öğreniyorlar. Gençlere tarihi anlatmak bizim görevimiz." 

Thüringen Eyaleti'nde gerçekleştirilen törende ise Eyalet Başbakanı Christine Lieberknecht konuşmasında şunları kaydetti: "25 yıl önce özgürlüğe ve demokrasiye olan özlemin zaferini yaşadık. İnsanlar aileleri birbirinden koparan ve on yıllarca birbirine hasret bırakan sınırları aştılar. İnsanlık haksızlığı yenmeyi başardı."

Okunma Sayısı: 3107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı