"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasi liginde küme düşüyoruz

10 Mart 2017, Cuma 01:10
Özellikle 15 Temmuz’un ardından gerçekleştirilen orantısız ve demokrasiden uzak uygulamalar Türkiye’yi 2004 yılının gerisine itti. Türkiye Avrupa demokrasi liginde küme düşme riskiyle karşı karşıya.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Türkiye’nin siyasî ve hukuksal planda denetime alınmasını kararlaştırdı. Türkiye Avrupa demokrasi liginde küme düşme riskiyle karşı karşıya. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, demokratik kurumların Avrupa standartlarında işlememesini gerekçe göstererek Türkiye’nin 2004 öncesi olduğu gibi yeniden siyasî ve hukuksal planda denetime alınmasını kararlaştırdı. AKPM Denetim Komisyonu tarafından Paris’te oy çoğunluğuyla kabul edilen rapor ve beraberindeki karar metninde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilân edilen OHAL altında alınan tedbirler dolayısıyla demokratik kurumların işleyişinin ‘ciddî anlamda’ bozulduğu görüşü not edildi. AKPM Türkiye raportörleri Marianne Mikko (Estonya) ve Ingebjorg Godskesen (Norveç) imzalı kararda, Türk hükümetinin OHAL altında Türk anayasası ve uluslar arası hukuk kurallarının ötesine geçerek ‘orantısız’ tedbirler aldığı ifade edildi. Örnek olarak Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile on binlerce devlet memurunun işine son verilmesi gösterildi.

Ankara’ya ev ödevi

Denetim Komisyonu, bu kapsamda Ankara’dan; OHAL uygulamasına derhal son vermesini, KHK yayımlamayı ve toplu işten çıkarmaları durdurmasını, suçları kanıtlanmamış tutuklu parlamenterler ve gazetecileri serbest bırakmasını, OHAL inceleme komisyonunu işletmesini, adil yargıyı güvence etmesini, medya ve ifade özgürlüğü için acil önlem almasını, 16 Nisan referandumunu Avrupa Konseyi standartlarında düzenlemesini ve Anayasa değişikliği konusunda Venedik Komisyonu tavsiyelerini temel almasını istedi. Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, bu taleplerin ne derece yerine getirildiğinin 2018 içinde gözden geçirileceği belirtildi.

Demokratik bir toplumda kabul edilemez

Kararda ifade ve medya özgürlüğü konularına da geniş yer verildi. Gazetecilerin tutuklanması ve muhalif gazetecilere yönelik baskının ‘demokratik bir toplumda kabul edilemez’ olduğu kaydedildi. Dokunulmazlıkları kaldırılan 154 milletvekilinin durumunun da gündeme taşındığı kararda, bu uygulamanın Türkiye’de parlamentonun işleyişini ‘baltaladığı’ vurgusu yer aldı. Çok sayıda milletvekili tutuklu HDP’nin bu sebeple 16 Nisan referandumu öncesi kampanya yürütemediği, bunun da ‘demokratik tartışmayı kısıtladığı’ not düşüldü.

Okunma Sayısı: 2136
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı