"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokratik kazanımlar kaybedilmesin

18 Aralık 2014, Perşembe
BM Ankara Temsilciliği’nden ilk kez siyasi duruma dair kaygılı bir değerlendirme geldi. Temsilci Kamal Malhotra, “Son on yılda demokratikleşme alanında edinilen kazanımlar geriye gitmesin” dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Ankara Temsilcisi Kamal Malhotra, “Son on yılda demokratikleşme alanında edinilen kazanımlar geriye gitmesin” dedi. Hürriyet’te yer alan habere göre, 2013’ten bu yana Ankara’da BM temsilcisi olarak görev yapan Kamal Malhotra son on yılda Türkiye’de çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Son on yılda hukuk alanındaki düzenlemelerle, demokratik alanda hem kurumsal hem de yasal olarak ilerleme kaydedildiğini belirten Malhotra, “Son bir buçuk yıldır ise bazı zorluklar yaşanıyor. 10 yılda edinilen kazanımların geri gitmemesini görmek istemeyiz. Tersine elde edinilen kazanımların güçlendirilip ileri götürülmesini ümit ederiz” diye konuştu. 

Güçlü ve bağımsız kurumlara ihtiyaç var

Daha önce çıkarılan kanunlarla ilgili BM’nin görüşünü sergileyen açıklamalar yapıldığını belirten Malhotra, daha önce çıkarılan internet yasasını hatırlattı. Yasa çıktığında BM’nin yasaya ilişkin görüşlerini ifade eden Malhotra, “Gezi Parkı olaylarındaki orantısız güç kullanımı konusunda da endişe duyulduğunu söyledi. “Sistemdeki denge ve Denetleme, güçlü bağımsız kurumlara ihtiyaç konusunda endişelerimiz var” dedi.

Demokrasilerde böyle şey olmaz

Columbia Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr John Dinges, 14 Aralık’ta medyaya yapılan darbe operasyonuna ancak diktatörlüğün olduğu yönetimlerde olabileceğini söyledi. Operasyonun, hükümetin hoşuna gitmeyen basına karşı yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr Dinges, “Hükümetin gazeteci gözaltına alması, ancak diktatör rejimlerde olur. Operasyonun gazeteciliğin dışında başka bir sebeple yapıldığını gösteren herhangi bir durum yok” dedi. Aktif gazetecilik yaptığı zaman Şili’deki diktatörlük rejimini takip ettiğini, o zaman bile gazetecilerin böyle gözaltına alınmadığını belirten Prof.Dr Dinges, “O zaman da 3 tane gazeteyi kapatıp, bütün gazetecileri işten kovmuşlardı. Diktatör rejimlerde bütün ülkenin kontrol altına alınması istenir. Ama demokrasilerde ise böyle bir şey olmaz. Bu yüzyılda zannetmiyorum ki herhangi bir ülkede gazeteciler mesleğini yaptığı için tutuklansın” diye konuştu. New York / cihan

Gözaltıların uzaması normal değil

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, gözaltı sürelerinin bu kadar uzun sürmesinin normal olmadığını söyledi. Şarklı, “Gözaltının bu kadar uzun sürmesinin nedenini, davayı toplu suçlar kategorisine sokmak olduğunu düşünüyoruz. Olayı 17–25 Aralık operasyonun rövanşı şeklinde nitelendiriyorum” dedi. Baro Başkanı Şarklı, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de hukuk adına olağanüstü şeyler yaşandığının altını çizdi. Şarklı, “Bu insanlar ‘Hakkınızda soruşturma yok’ denildikten bir gün sonra makul şüpheli sıfatıyla gözaltına alınıyor. İşte burada yarın öbür gün sokaktan geçen herkes makul şüpheli konumuna düşürüldü. Türkiye’deki 76 milyon insanın artık hukuki güvenliği kalmamıştır. Bunun tepkisini ve sitemini dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Gaziantep / aa

Okunma Sayısı: 1430
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayati Binler

    18.12.2014 09:48:25

    Rey-i vahidi esas alan bu idari tarz ile kaybetme vetiresinin devamı mukadder müşahade ediliyor maalesef.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı