"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dinçer: Bu yapıyla sorunlar kronikleşir

06 Aralık 2016, Salı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık görevini üstlendiği dönemdeki ilk Başbakanlık Müsteşarı olan Ömer Dinçer başkanlık sistemine dair değerlendirmelerde bulundu ve “Bu yapıyla sorunlar kronikleşir. Demokrasiyi genişletmek ve derinleştirmek yetmiyor, aynı zamanda pekiştirmek de gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık görevini üstlendiği dönemdeki ilk Başbakanlık Müsteşarı olan Ömer Dinçer Habertürk’te kaleme aldığı köşe yazısında demokrasi vurgusunda bulundu. Dinçer, “MHP ve AKP’nin uzlaşıya vardıkları anayasa değişikliği metniyle ilgil olarak “Uzun zamandan beri demokrasi mücadelesi veren Türkiye, AK Parti iktidarlarında oldukça önemli gelişmelere imza attı. Ancak vesayeti tam anlamıyla ortadan kaldı- racak ve demokratik istikrarı sağlayacak bir Anayasa’yı yapmadığı müddetçe 15 Temmuz gibi birçok müdahaleye maruz kalmaya devam eder. Demokrasiyi genişletmek ve derinleştirmek yetmiyor, aynı zamanda pekiştirmek de gerekiyor” dedi.

Yarı bağımsızlığı gözetilmeli

Kuvvetler ayrılığının sağlanması gerektiğini belirten Dinçer, “Var olan yapıda bile anayasal güçler arasında “kuvvetler ayrılığı” tam sağlanamıyor. Bugün sayısal çoğunluğa sahip parti hem yürütmeye hem yasamaya hükmediyor. Bilindiği gibi başkanlık sisteminin özü, tıpkı yasamada olduğu gibi yürütmeyi de halkın denetlemesidir. Bu durumda yasama ile yürütme arasındaki ilişkileri yeniden tanzim etmek gerekmez mi?” dedi. Yargı bağımsızlığına vurgu yapan Dinçer, “Özetle, yasama ve yürütme arasında güç, yetki ve sorumlulukların makul bir şekilde dağıtılması, yargı bağımsızlığı gözetilmesi önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Yani, iradenin sınırını çizen güç ile o iradeyi kullanacak olan güç arasındaki ilişki olabildiğince bağımsız hale gelmezse sorunlar yaşanmaya devam edilir” değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

Etiketler: ömer dinçer
Okunma Sayısı: 4614
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı