"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kardeşlik toplumunu ihya etmeliyiz

19 Nisan 2015, Pazar
Asr-ı Saadet döneminde, Medineli Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin ve müşriklerin bir arada yaşamanın en güzel örneğini sergilediklerini belirten, Prof. Dr. Recai Doğan, tarihten örnek alarak kardeşlik toplumunun yeniden ihya edilebileceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Doğan, “Hazreti Peygamber döneminde özellikle Medine’de müşrikler, Müslümanlar, Yahudiler ve de Hıristiyanlar bir arada yaşamanın en güzel somut örneklerini vermiştir” dedi. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği’nce başşehir Saraybosna’daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nde “Hazreti Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlâkı” konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan AÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Doğan, Türkiye Diyanet Vakfı’nın her yıl geleneksel olarak düzenlediği Kutlu Doğum Haftası’nın bu seneki temasının, “Hz Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” olarak belirlediğini hatırlattı.

En somut örnek Asr-ı Saadet

Günümüzde insanların birlikte yaşama konusunda sorunlar yaşadığına dikkati çeken Doğan, “Bugün dünyada yaşanan, insanların kargaşası ve birbirine tahammülsüzlüğü konusunda acaba geleneğimizde ortaya çıkmış olan birlikte yaşama ahlâkının, hukukunun, tecrübesinin yeniden canlandırmak ve insanlara ‘aktarabilir miyiz’ diye, bu tema seçildi” diye konuştu. Allah’ın. Kur’ân-ı Kerîm’de insanları farklı renk ve dilde yarattığını ve bunun yaratılışının bir gereği olduğunu bildirdiğini aktaran Doğan, “Bu âyetlerle yola çıkan Hazreti Peygamber de yaşadığı dönemde birlikte yaşamanın en güzel örneklerini sunmuştur. Bu dönemde, özellikle Medine’de müşrikler, Müslümanlar, Yahudiler ve de Hıristiyanlar bir arada yaşamanın en güzel somut örneklerini vermiştir” diye konuştu. 

Tarihî tecrübemize dönebilir miyiz?

Tarihteki bir arada yaşama örneklerini sıralayan Doğan, şunları söyledi: “Bu yılı bir vesile kılarak yeniden tarihî tecrübemize dönebiliri miyiz, Hazreti Peygamberden başlayarak, dört halife dönemi, Emevi, Abbasi ve Osmanlı’daki o çoğulcuğu, kardeşlik üzerinden kurulmuş olan toplumu yeniden ‘ihya edebilir miyiz’ diye bu konu belirlendi. İnşallah bugün çok farklı kültürün bir arada yaşamanın tarihteki ciddî örneklerini gördüğümüz Saraybosna’da bu konuyu yeniden dile getireceğiz.” 

AA

Okunma Sayısı: 797
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı