"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kültür Bakanlığı 'Mozaiklerde hasar oluşmadı' dedi

06 Mayıs 2015, Çarşamba 21:37
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yapılan inceleme sonucunda, mozaiklerde tahribatın oluşmadığını, konservasyonun devam ettiğini belirtti.

Çelik, Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki bazı mozaik eserlerin yanlış restore edildiği iddialarına ilişkin, "Hürriyet gazetesinde, 'Botokslu Mozaik' manşeti atılarak, bilimsel temele dayanmayan ve basın ahlakıyla bağdaşmayan haber yapılmıştır. Kültür varlıklarının korunmasında, Bakanlığımız en üst düzeyde hassasiyet göstermektedir. Aynı hassasiyeti kamuoyunu yanıltan haberler yapan Hürriyet gazetesi ve diğer kuruluşlardan da beklemekteyiz" dedi.

Basında kullanılan fotoğrafların, konservasyonun ilk aşamasında çekilmiş fotoğraflar olduğunu ifade eden Çelik, art niyetli kişiler tarafından fotoğraflarda oynama yapıldığının tespit edildiğini kaydetti.

Restorasyonu yapılan İsis Mozaiği'nde, önceki dönemlerde uygulanan vernik tabakasının alınarak, sararmanın giderildiğini anlatan Çelik, eski ve yeni fotoğraflar arasında renk farkı varmış gibi görüldüğünü, ancak çalışmalar tamamlandığında mozaiğin eski rengine kavuşacağını bildirdi.

Konuyla ilgili gerekli incelemelerin yapıldığını, durumun, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na iletildiğini belirten Bakan Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun'un yerinde incelemeler yaptığını söyledi. 

"Basın mensupları görüntüleyebilir"

Süreç devam ederken, teknik inceleme raporu tamamlanmadan Bakanlığı arayan Hürriyet gazetesi muhabirine, "teknik incelemenin devam ettiği, bunun sonucunda açıklama yapılacağının" ifade edildiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Buna rağmen Hürriyet gazetesinde "Botokslu Mozaik" manşeti atılarak, bilimsel temele dayanmayan ve basın ahlakıyla bağdaşmayan haber yapılmıştır. Üstelik söz konusu gazetenin bağlı olduğu grubun internet üzerinden yayın yapan haber portalı 'radikal.com.tr' de yapılan haberde, mozaiklerin değişime uğramadığı, fotoğrafların değiştirilerek servis edilmiş olduğu ifade edilerek haber yalanlanmıştır. Aynı art niyetli tutuma müzenin kapatıldığına yönelik haberlerle devam edilmiş, ancak müze kesinlikle ziyarete kapatılmamıştır. Buna rağmen haberin aynı mantıkla ve art niyetle sürdürülmesini kamuoyunun takdirine bırakılmıştır. Kültür varlıklarının korunmasında, Bakanlığımız en üst düzeyde hassasiyet göstermektedir. Aynı hassasiyeti kamuoyunu yanıltan haberler yapan Hürriyet gazetesi ve diğer kuruluşlardan da beklemekteyiz."

Bakan Çelik, basın mensuplarının, Hatay Müzesi'nde iddia konusu olan mozaikleri görüntüleyebileceğini ifade etti.

AA

Okunma Sayısı: 1431
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı