"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mazluma kimliği sorulmaz

08 Kasım 2017, Çarşamba 00:05
Gazeteci yazar Oya Baydar dün T’24 haber sitesinde yayınlanan yazısında, “Mağdura kimlik soran, zulme ortak olur” diyerek son dönemlerde yaşanan ve herkesimden insanın kulak tıkadığı mağduriyetlere karşı gösterilen tavrı eleştirdi.

Gazeteci yazar Oya Baydar dün T’24 haber sitesinde yayınlanan yazısında, “Mağdura kimlik soran, zulme ortak olur” diyerek son dönemlerde yaşanan ve herkesimden insanın kulak tıkadığı mağduriyetlere karşı gösterilen duyarsız tavrı eleştirdi. Oya Baydar, “Mağdura kimlik soran, zulme ortak olur” başlığıyla yayınlanan yazısında şu noktalara temas etti; “Gerçek bir insan hakları savunucusu olan eski Mazlum-Der başkanlarından Dr. Gergerlioğlu, kendini insan sayan kimsenin kabul edemeyeceği bir mağduriyeti, -mağduriyet de ne söz! Suça varan bir zulüm örneğini- dün Artı Gerçek’te kaleme aldı. Dün, Akınca Üssü dâvâsında “FETÖ’”den yargılanan bir eski tuğgeneral işkence, hakaret, kötü muamele gördüklerini açıkladı ve “Türk solu çok kötü bir sınav veriyor” dedi. Yine dün, açlık grevindeki Gülmen ve Özakça’nın, onlardan önce tutuklanan avukatlarına hapishanede reva görülen muameleyi -siz zulmü anlayın-, aileleri Cumhuriyet gazetesinde anlatıyordu.

Ne dine, ne imana, ne hukuka sığıyor yaşananlar

Yukarda sözünü ettiklerim istisnaî örnekler olsaydı yazmaya değmeyebilirdi. Ancak yaşadığımız bu cinnet döneminde her çeşit mağduriyetin/zulmün yüzbinlerce örneği olduğunu biliyoruz. Ne dine, ne imana, ne hukuka, ne vicdana sığan olaylar yaşanıyor bu ülkede. Meselâ Türk veya Kürt, Müslüman veya gayr-ı Müslim, şehit veya terörist, her ölenin toprağa kurallara uygun verilmesi hem dinin hem insanlığın emriyken, Güneydoğu’da çatışma bölgelerinde cenazelerin yerde bırakıldığı, aileler teslim almak için çırpınsalar da verilmediği, kurda kuşa yem edildiği haberleri geliyor.

Öteki mahalledekinin mağduriyeti bizi ilgilendirmiyor

Hadi oralarda savaş var diyelim (demeyelim tabiî) kendi çevremizde, gündelik yaşamda; KHK’larla işlerinden atılanları, sorgusuz sualsiz aylardır hapiste yatan bebekli kadınları, hasta ihtiyarları, sakatları, hapishanelerde intihar edenleri biliyoruz. Yetkililer, sorumlular, yargı mensupları, siyaset erbabı, herkes biliyor. Aslında halk da biliyor, hepimiz biliyoruz. Biliyoruz ve susuyoruz, biliyoruz ve bilmezden geliyoruz. Biliyoruz, ama bilmeye söylemeye korkuyoruz.  En acısı, en utanç verici olanı da; biliyoruz, ama öteki mahalledekinin mağduriyeti bizi ilgilendirmiyor, hatta vicdanımızı yıkamak için “ama o da…”, “ama bu da…” diyerek yan çiziyoruz.

Ailelerin çoluk çocuk açlığa mahkûm edilmesini kim umursadı?

Sadece sol değil, bütün toplum insanlık sınavından çaktı. “Sol kötü sınav verdi” diyor o eski general. Sol deyince kimleri kastediyor bilmiyorum, ama kendini solda sayanların (tabiî ki tümü değil, ama) önemli bölümüne bakacak olursak, Adam doğru söylüyor. Her kesimden bir avuç gerçek demokrat ve insan hakları savunucusu, korkuyu yenip hak hukuk peşinde koşturan bir avuç vicdanlı insan bir yana, 15 Temmuz sonrasındaki haksızlıkları, hukuksuzlukları; KHK’larla yaratılan mağduriyetleri: ailelerin çoluk çocuk açlığa mahkûm edilmesini, insanların aşsız işsiz, sosyal güvencesiz kalmasını, yetmedi toplumdan dışlanmasını, çocuklarının okullardan kayıtlarının silinmesini, yakınlarının hain muamelesi görmesini, vebalı duruma düşmelerini kim umursadı! Kendi insanlarımız için aslan kesilen, yazan, çizen, basın açıklamaları yapan, mahkeme koridorlarını dolduran, toplantılar düzenleyen bizler, öteki mahallenin mağdurlarına ne ölçüde el uzattık?

Zalimin suçuna ortak olmayalım

Mağduriyete göz kapayıp mağdurun kimliğine bakmanın  veya iyi’de, doğruda buluşanlar arasında ayrım yapmanın (ki bu da bir çeşit kimlik sorgulamasıdır) insanlığımızı, adalet duygumuzu, vicdanımızı körelttiğini, bizi kötücülleştirdiğini fark etmiyoruz bile. Ortada bir mağduriyet varsa, kim olursa olsun bir insana işkence, kötü muamele, zulüm yapılıyorsa, hukuk dışı baskılar uygulanıyor, bizzat yargı tarafından mağdur ediliyorsa korkaklığın ve vicdansızlığın “ama”sına sığınmak, zalimin suçuna ortak almaktır. Gelin cesur ve vicdanlı olalım, suça ortak olmayalım.

Etiketler: oya baydar, mağdurlar
Okunma Sayısı: 6776
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gokhan

    8.11.2017 19:24:42

    Hicbirinize hakkimi helal etmiyorum sucumu soylemediniz hain dediniz hangi kritere gore utanin el kahhar hakkinizdan gelcek 16 ay oldu is yok cocuklarin var

  • alpaslan

    8.11.2017 14:43:52

    BİZİM TOPLUMUN MANTIGI bana değmeyen yılan bin yaşasın mantığı. birde ohal le insanlar korkutulup sindiriliyor. DÜNYAYA AY REZİL OLUYORUZ. yapılan zulumler sosyal medya ile duyuluyor. hiçbir şey gizlenemiyor

  • Özcan Yurtsever

    8.11.2017 10:12:50

    15 aydir TV seyretmiyorum zerre miskal zulme ortak olma korkusuyla...

  • sevim

    8.11.2017 09:11:56

    bunun baş mimarının da allah katında bir sonu olacaktır evelallah.öyle bir raddeye geldik ki bu saatten sonra kimseden bizi anlamasını beklemiyoruz.herkes kalbinden geçenin on katını yaşasın diyorum.tek dileğim bu Allahtan.artık bende de ne vicdan kaldı ne insanlık.hepsini bitirdiniz.

  • HÜSEYİN İLHAN

    8.11.2017 07:07:12

    Zulüm öyle insafsızca,vicdansızca yapılıyor ki MIZRAK ÇUVALA DEĞİL HARAR OLSA ONA SIĞMAZ VE SIĞMIYOOR.35 yılla yakındır tanıdığım m.görüş çizgisinden dostumun ve AKP de i,l bazında idareci olan şahsın yakınlarının LİSANS DİPLOMALARI İPTALİ ve ülkede nadir hekim olan yakınının işden ihracı ile herhangi bir sağlık kurumunda dahi çalışmasına engel olunması TAM İSRAİL ZİHNİYETİNDE BİR ZULÜM,İNSAFSIZLIIK,VİCDANSIZLIKTIR.Evet bu yapılanların NE İSLAM,NE MÜSLÜMAN NE DE İNSANLIKLA ALAKASI OLAMAZ VE YOKTUR. Tek benzediği İSRAİL ZULÜMLERİ,ÇİN-ARAKAN daki dindaşlara yapılan vicdansızca,hayasızca,ahlaksızca yapılanlarla aynı olduğudur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı