"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mülkiyet hakkı da ayaklar altında

18 Ekim 2016, Salı
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, OHAL süresince bazı şirketlerin TMSF’ye devredilmesi eleştirdi. Konukman, “ülkede hukuk güvenliği kaybolursa, mülkiyet hakları güvence içinde değilse, sıfırdan yatırımlar da gelmekte tereddüt eder” dedi.

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında Gülen hareketine finansal destek sağladığı iddiasıyla Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan şirket ve holdingler de birer birer  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)’ye devredildi. Söz konusu gelişmeler bir yandan toplam büyüklük açısından ciroları 50 milyar lirayı aşan 200 civarında şirketin ve 30 bini aşan çalışanın akıbetini belirsiz hale getirirken doğrudan yatırımların azalması ve büyümenin daralacağı endişelerine de yol açtı.

TMSF holding mi oldu?

TMSF ise tekstilden inşaata, eğitimden lojistiğe kadar hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren dev bir holdinge dönüştü. Fon’a devredilen ilk şirket yaklaşık 6 milyar liralık cirosuyla 12 bin kişiye istihdam sağlayan Boydak Holding oldu. 7 ayrı sektörde 34 şirkete sahip olan holding, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 6, ikinci en büyük sanayi kuruluşu listesinde ise 1 şirketi ile yer alıyor. 

Hukuk güvenliği kaybolursa…

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, mülkiyet haklarının kapitalizmin olmazsa olmaz koşullarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak OHAL süresince, şirketlerin, doğrudan TMSF’ye devredilmesi ile bu ilkenin ayaklar altına alındığını söyledi. Konukman, şöyle devam etti: “AKP iktidarı dış kaynakla sistemi çevirmeye çalıştığı için esas derdimiz; doğrudan yatırımların artması. Burada yeşil saha yatırımları da dediğimiz sıfırdan yatırımlar sürdürülebilir büyüme açısından büyük önem arz ediyor. Ancak bir ülkede hukuk güvenliği kaybolursa, mülkiyet hakları güvence içinde değilse, sıfırdan yatırımlar da gelmekte tereddüt eder.”

Etiketler: tmsf, hukuk, mülkiyet
Okunma Sayısı: 5145
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Fatıma

    18.10.2016 10:29:33

    Suçluysa hakkında gereken işlemi yaparsın da mal varlıklarına el koymak ne demek ya! Devlet, insanların yıllarca emek verdiği şirketlerine nasıl çöker? Şu darbeyi bizzat gerçekleştirenler neden hala mahkemeye çıkarılıp yargılanmıyor,onlar hakkında benzer işlemler uygulanmıyor? Cumhurbaşkanı diyor ki: Mağdur falan yok ,benim 241 şehidim var onların mağduriyeti ne olacak? Bu soruyu kendisine sorsun bu sorunun muhatabı o 15 Temmuz'da şehit olanların aileleri de şunu merak ediyor,darbeciler neden hala yargılanmıyor bizim çocuğumuz boşuna mı şehit oldu? diyor. Gündemde şehitlerin konuşulmaması da acaba sürekli darbeyle ilişkisi olmayanların görevlerinden alınıp asıl darbecilere işlem yapılmamasından kaynaklı olabilir mi?

  • Serdar celik

    18.10.2016 09:44:28

    Sendikaya girdim ciktim diye ihrac oldum.! Sendika niye acikti kapatilmadi Ve yahut yasal bir sendika idi ise ben neden ihrac oldum.?

  • levent

    18.10.2016 00:47:09

    Bize değmeyen yılan bin yıl yaşasın.Hatta ejderha olsun başakalrını da yesin..benim karnım tok sırtım pek olsun.Kime ve ülkeye ne olursa olsun.Tuzum kuru olsun.Benim olsun küçük olsun.İsterse dünya derdinden kederinden ölsün.varsada yoksa küçük dünyam

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı