"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mustafa Armağan: 5816 kaldırılsın!

26 Ocak 2015, Pazartesi 12:13
Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, tarihin daha iyi anlaşılması için "Atatürk’ü Koruma Kanunu"nun kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ülke TV'de yayınlanan ‘Pergel’ programına konuk olan Mustafa Armağan, Çerkez Ethem’in hatıratına ulaştıklarını ve önümüzdeki günlerde ilk kez yayınlayacağını belirtti. Ancak, hatıratlarda Çerkez Ethem’in Mustafa Kemal’e ağır eleştirilerinin bulunduğunu ve bu belgeleri yayınladığında Atatürk’ü koruma kanunundan dolayı çekinceli olduğunu söyledi. Atatürk’ü koruma kanununu eleştiren Armağan, ‘‘ben bu kanunun Hükümet’ten, Başbakan’ımızdan, Bakanlar Kurulu’ndan rica ediyorum; bu ayıbı artık kaldırsınlar’’ diyerek şunları söyledi: ‘‘Çerkez Ethem’in kendi ağzından Mustafa Kemal’e, İsmet İnönü’ye, Fevzi Çakmak’a müthiş eleştirileri var. Ben bu eleştirileri yayınlarsam acaba kaç ay hapis cezası yerim müzakeresi yaptım. Aradan 94 yıl geçmiş, 94 yıl önceki bir hadise hakkında yayınlanmış bir belgeye ulaşıyorum ve bu belgeyi yayınlayabilir miyim, yayınlayamaz mıyım? Yayınlarsam kaç ay hapis cezası yerim bunu konuşuyorum. Yani böyle bir sansürün, baskının ve kanunla korunan bir kişinin var olduğu bir ortamda bizim hakikaten tarihin ufuklarında dolaşıyoruz gibi bir takım şeyleri söyleyemeyiz.’’

ÇERKEZ ETHEM’İN İLK KEZ YAYINLANACAK HATIRATLARINDA NELER VAR?

Çerkez Ethem’in bugüne kadar hiç yayınlanmamış hatıratı ilk kez ortaya çıktı. Tarihçi - Yazar Mustafa Armağan, ilk kez yayınlanacak Çerkez Ethem’in hatıratını anlattı. Çerkez Ethem’in hatıratının, Kazım Karabekir’in arşivinden çıktığı için Kazım Karabekir’in el yazısıyla kaleme alınmış olabileceğini söyledi. Çerkez Ethem’le ilgili bir belgenin Kazım Karabekir’in arşivinden çıkmasını ise şu sözlerle anlattı: ‘‘Karabekir’in en büyük Mustafa Kemal muhaliflerinden birisi olduğu düşünülürse ve yazdığı şeyler ‘bana suikast düzenlemek istedi, beni yok etmek istedi, benim evime baskınlar yaptı’ işte ‘kitaplarımı yaktırana’ diye bir şiiri var, Kazım Karabekir’in... ‘Sende güç varsa bende hakikat var. Hakikat hiçbir şeyden korkmaz, ama sen hakikatten korkuyorsun’ diyor Mustafa Kemal’e… Bunları söyleyen Kazım Karabekir’in arşivinden böyle şeylerin çıkmış olması şaşırtıcı değil.”

‘‘Hatıratlar Milli Mücadele’nin Kurgusunu Değiştiriyor’’

Armağan, Çerkez Ethem’in hatıratlarında M.Kemal'e karşı ağır eleştiriler bulunduğunu belirtti. Belgelerin Milli Mücadele’yi farklı anlattığını vurgulayarak ‘‘Çerkez Ethem, Milli Mücadele’nin kurgusunu tamamen değiştiriyor. Yani diyor ki; ‘19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı falan bunlar hikâye… Daha sen İstanbul’da Padişah’ın kızıyla evlenmeye çalışırken, Hükümet’e girmeye çalışırken, biz Ödemiş’te Milli Mücadele’nin Yunanlar’a karşı ilk kurşununu sıktık’ diyor’’ dedi.

Okunma Sayısı: 3978
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • özkan

    25.5.2018 00:44:58

    bende bu hukuk dışı kanunun mağduruyum geçen sene bir face sayfasında hakaret suçundan bu yıl yargılanıyorum olayı bile hatırlamıyorum bir hiç yüzünden insanlar evinde hatta otururken nete yazdığı görüşlerinden bile fişleniyor yeter artık bıktık bu baskılardan özellikle bu adaletsiz zihniyetin ürünü olan kanunun kalkması için her seçimde EVET diyorum inşAllah bir gün kalkacak lafa gelince adalet mülkün temeli derler ama 90 küsür yıl bu ülkede adaletsizce hakimiyet kurdular milleti ezdiler

  • Muzaffer Alev

    28.1.2015 03:26:39

    Mustafa Armagan’in bir yazisina yorumumdur : Halk oylamasina gidilmeli: 1- Mustafa Kemali Koruma kanununun kaldirilmasi.. 2- Cerkez Ethem’in Hatiratinin nesredilmesi. 3- Latife Hanimin Hatirati’nin nesredilmesi. 4- Dr. Riza Nur’un Hayat ve Hatiratim isimli 4 ciltlik eserinin nesredilmesi. icin acilen halk oylamasi yapilmali. 5- istisnasiz bütün okullarda, camilerde, mescitler de; evlere islami kitab, islami binlerce cocuk kitablari, Cd. leri ödünc veren kütüphaneler acilmasi icin de halkimiza sorulmasi gerekmektedir. Afganistandan daha kötü olmadan, zavalli halkimiz dinlenmeli ki, yakinda basimiza gelecek felaketlere ugramiyalim. Herkes herkese düsman edildi. Anneler, babalar, cocuklar, akrabalar ve komsular hepsi birbirine düsman edildiler. Canavar bir nesil yetistirildi. Yeter artik cektigimiz feci cileler, aslimiza dönelim“Gizli Esirlik” ve “Avrupadan Kovulan imamlar”, diye internette arastiriniz lütfen… Muzaffer Alev Kopenhag27 – 28.01.2015

  • Muzaffer Alev

    28.1.2015 03:23:37

    Koruma kanunu var! 1950 yilina kadar bu mevzularda fikir beyan edilemezdi. “Dr. Riza Nur’un hayat ve hatiratim” isimli 4 ciltlik kitabinda, Yakup Kadri Karaosmanoglu’nun bir yazisinda, Mustafa Kemal yerine; Yavuz sultan Selim’i övmesiyle ilgili bir yazisi vardir. Enteresandir, okumanizi veya arastirmanizi tavsiye ederim. Sule Yüksel Senler’in rahmetli babasi, muhterem kayin pederim Tahsin Senler’in bir hatirasini sizlere anlatiyim; - Mustafa Kemal’i koruma kanunun cikmasini Adnan Menderes ve Meclis istemiyor. Meclis, demokrasilerde böyle kanunla korumalar olmaz diyor. Menderes, mecliste bu kanunun cikmasi icin adeta tepindigini ve sonunda millet vekillerinin cogunlunu ikna ederek, kendininde istemedigi bu kanunu cikardigini, söylemisti. Bu kanundan dolayi herkes birsey yazar durur vesselam… Muzaffer Alev Kopenhag Editörün Notu: Yorumunuzdaki harici bağlantılar kaldırılmıştır.

  • Hayati Binler

    26.1.2015 17:10:08

    Hemen kaldırılmalı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı