"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müzakereler durmasın, hızlansın

15 Aralık 2016, Perşembe
Türkiye AB ilişkilerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan İKV Başkanı Zeytinoğlu, “AB’nin Türkiye’ye verebileceği en güçlü destek müzakerelerin durdurulması değil, bilakis hızlandırılması suretiyle sağlanabilir” dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bugün  yapılacak AB Konseyi Zirvesi öncesinde  bir araya gelen AB Genel İşler Konseyi toplantısında alınan kararları değerlendirdi.  Zeytinoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun müzakerelerin geçici olarak askıya alınması yönündeki tavsiye kararı sonrasında Konsey’den de bu yönde bir kararın çıkıp çıkmayacağının merak edildiğini ancak, böyle bir kararın çıkmamasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Bunun yanında Zeytinoğlu, AB Dışişleri Bakanlarından oluşan Genel İşler Konseyinde Türkiye ile müzakerelerde yeni fasıllar açılmayacağının da belirtildiğini vurguladı ve bu durumun müzakerelerde fiili bir duraklama anlamına geldiğini ifade etti.

OHAL’in sona ermesiyle ivme kazanırız

Türkiye ve AB ilişkilerinin önemine dikkat çeken Zeytinoğlu, “Türkiye’nin AB ile müzakerelerde önerdiği yargı ve temel haklar ile ilgili 23’üncü Fasıl ile adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24’üncü Faslın açılması da mümkün olamayacak. Bu ve diğer bloke edilen fasılların açılabilmesi için Kıbrıs müzakerelerinden olumlu bir sonucun etkili olacağını düşünüyorduk. Ancak mevcut durumda 2017 içinde Kıbrıs’ta bir çözüm sağlansa dahi, Avusturya tek başına veya diğer bazı Üye Devletler ile birlikte fasılların açılmasını engelleyecektir. Türkiye’de siyasi ortamın düzelmesi, olağanüstü halin sona ermesi, güvenlik ortamının iyileşmesi gibi gelişmelere bağlı olarak, müzakerelerde bir ivmenin yaratılabileceğini değerlendirebiliriz. AB’nin Türkiye’ye verebileceği en güçlü destek müzakerelerin durdurulması değil, bilakis hızlandırılması suretiyle sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Son toplantıda neler oldu?

AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerine ilişkin yeni fasıllar açmama kararı aldı. AFP’de yer alan habere göre kararın gerekçesi olarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan tasfiyeler gösterildi. AB’den yapılan açıklamada “Mevcut koşullar altında, yeni fasılların açılması değerlendirilmiyor” ifadeleri kullanıldı. Avusturya’nın imzalamayı reddettiği açıklamada kararın konsensüsle değil, ezici bir çoğunlukla alındığı belirtildi. Konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan Almanya Devlet Bakanı Michael Roth, müzakereler konusunda görüş birliği sağlanamadığını belirterek, “Bu durum Türkiye ile üyelik müzakarelerinin kesileceği anlamına gelmiyor. Ama AB içinde Türkiye konusundaki bölünmeyi gösteriyor” diye konuşmuştu.

Etiketler: ab, ikv, ayhan zeytinoğlu
Okunma Sayısı: 3042
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı