"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zihnimizi bu klişelerden kurtarmalıyız

23 Ağustos 2018, Perşembe 23:46
AB üyelerinin Türkiye’ye desteğini hatırlatan Taha Akyol, “‘Türkiye’nin güçlenmesini istemiyorlar, bunlar Haçlı...’ falan gibi eski klişelerden zihnimizi kurtararak düşünmeliyiz” dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, ABD ile Türkiye arasındaki ‘Brunson krizi’nin karşılıklı yaptırım kararlarıyla beraber büyümesiyle hız kazanan ‘kur krizi’nden Türkiye’nin nasıl çıkabileceğine dair bir köşe yazısı kaleme aldı. ‘Merkez Bankası’nın bağımsızlığı’nın önemine dikkat çeken Akyol, Avrupa Birliği’nden gelen mesajlarda da bu hususun üzerinde durulduğunu aktardı. Akyol, “Avrupa Birliği’ne ‘Haçlı ittifakı’ diyorduk; bugün destek açıklamaları oradan geliyor.” Buna ek olarak AB’ye ‘Haçlılar’ gibi ‘eski klişelerle’ yaklaşılmaması gerektiğini, ‘bugün en önemli destek açıklamaları oradan geldiğini’ söyledi ve ekledi: “Krizden çıkışın dış kaynaklarını düşünürken özellikle AB’den gelen Merkez Bankası’nın bağımsızlığı uyarısının önemine dikkat etmeliyiz.”

En büyük ortağımız Avrupa 

Taha Akyol’un gazetenin dünkü (23 Ağustos 2018) nüshasında yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle: “Krizden elbette çıkacağız, makbul olan tabii ki hasarı daha fazla büyütmeden hızla çıkmaktır. Bir ülkedeki krizin şu veya bu ölçüde bütün ülkeleri olumsuz etkilediği bir çağda yaşıyoruz. En büyük ortağımız Avrupa olduğu için Türkiye’yi destekleyen açıklamalar da peş peşe oradan geliyor. Başta Avrupa ekonomisinin en güçlü iki lideri Merkel ve Macron olmak üzere Avrupa ve AB liderleri tabii bu konuya ekonomi gözüyle bakıyorlar, ‘Türkiye’nin krizi kimsenin yararına değil’ diyorlar. Gerçekten bizim ithalatımız azalırsa onların da ihracatı azalır... Biz de bu soruna ekonomi gözüyle bakmalıyız. ‘Türkiye’nin güçlenmesini istemiyorlar, bunlar Haçlı...’ falan gibi eski klişelerden zihnimizi kurtararak düşünmeliyiz.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı çok önemli 

Bakın, daha iki yıl önce seçim meydanlarında Avrupa Birliği’ne ‘Haçlı ittifakı’ diyorduk; bugün en önemli destek açıklamaları oradan geliyor. Hükümet yetkilileri de AB’den olumlu bahsediyor. Krizden çıkışın dış kaynaklarını düşünürken özellikle AB’den gelen Merkez Bankası’nın bağımsızlığı uyarısının önemine dikkat etmeliyiz. Trump’ın kabadayılığına karşı Türkiye’ye destek açıklaması yapan ilk Avrupalı lider Merkel olmuş ve hemen şunu eklemişti: ‘Merkez Bankası’nın bağımsız olmasını sağlamak için her şey yapılmalı’ AB Komisyonu’nun bütçe görevlisi, yani bir bakıma AB’nin maliye bakanı Günther Oettinger Ankara’nın ‘Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, faiz politikalarında değişiklik ve ekonomik sübvansiyonlar konusunda yeniden güven yaratacak önlemler alması gerektiğini’ söyledi. (21 Ağustos) AB bütçesinde bir mali destek ödeneği yoktu ama Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve serbest faiz politikası gibi önlemler güvenirliği arttırır, dış kaynak bulmayı kolaylaştırırdı.  Dış kaynak ahbaplık, dostluk meselesi değil rasyonel ve kurumsal bir işlem olduğu için dış kaynak yaratmada Merkez Bankası’nın bağımsızlığı gibi faktörler çok önemli.”

Etiketler: taha akyol
Okunma Sayısı: 2732
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı