"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

28 ŞUBAT MAĞDURU ÖĞRETMENLER KONUŞTU: Mağduriyetler tam giderilmedi

04 Ekim 2012, Perşembe
Ankara Siteler’de bulunan Uluğbey İlköğretim Okulunda görev yaparken başörtülü olduğu gerekçesiyle 18 ayda stajyerliği kaldırılmadan görevine son verilen Sultan Kara, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, “28 Şubat sürecinde bizler devlet nezdinde mağdur edildik, hukuken mağdur olduk. Doğrudan baş-örtülü olduğumuz için meslekten atıldığımızı ihraç belgelerimizle elimize tutuşturdular” diye konuştu.
Sultan Kara, “Benim atılma belgemdeki ilk suçlama İstiklal Marşını başörtülü olarak okumamdı. Mağduriyetlerin giderilmesi, istifaya zorlananları kapsamıyor. 28 Şubat’ın göbeğinde atılan öğretmenler öylece orada kalakaldı. Onları kimse affetmedi” şeklinde konuştu.
 
Mağdurlar için başvuru süresi bugün bitiyor
 
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, 28 Şubat mağdurlarının haklarını geri alabilmeleri için 4 Ekim tarihine kadar ilgili bakanlığa başvurmalara gerektiğini belirterek, birçok mağdurun bu tarihten haberleri olmadığına tanık olduklarını bu programında bir duyuru niteliği taşıdığına dikkat çekti. Çıkarılan kanunun 23 Nisan 1999 ile 22 Haziran 2006 arasında
görevlerinden atılan memurları kapsadığını ancak bu tarihten önce de memurelerin atıldığını söyleyen Gürkan Avcı, “Bu kanunla sanki bazı mağdurları üvey evlat muamelesi yapılmış izlenimi var. Bunun giderilmesi gerekiyor. Bu bir toplumsal yaradır, gözyaşıdır, bu gözyaşının kurutulması için bütün mağdurların mağduriyetleri giderilmelidir” diye konuştu.
 
Mağduriyetler tam giderilmedi
 
28 Şubat döneminde başörtülü olduğu gerekçesiyle öğretmenlik görevine son verilen Sultan Kara, istifaya zorlananların mağduriyetlerinin giderilmediğin belirterek, “28 Şubat’ın göbeğinde atılan öğretmenler öylece orada kalakaldı. Onları kimse affetmedi” dedi.
28 Şubat post-modern darbesi öncesi ve sonrasında başörtülü oldukları için öğretmenlikten atılan başörtüsü mağduru öğretmenler ve Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı TRT Haber’e konuk oldu.
Ankara Siteler’de bulunan Uluğbey İlköğretim Okulu’nda görev yaparken başörtülü olduğu gerekçesiyle 18 ayda stajyerliği kaldırılmadan görevine son verilen Sultan Kara, 28 Şubat sürecinde devlet nezdinde mağdur edildiklerini söyledi. Kara, şunları söyledi: “Başörtülü oluşumuz nedeniyle kendimize ‘mağdur’ sıfatını asla yakıştırmıyoruz. Bizlere meslekten men cezası verildiğinde ‘disiplinsiz davranışlar’ şeklindeki yakıştırmaları da kaldırmışlardı artık, doğrudan başörtülü olduğumuz için meslekten atıldığımızı ihraç belgelerimizle elimize tutuşturdular. 28 Şubat öyle bir dönem ki bir sürek avı başlatılmıştı, cadı avcıları vardı ve o cadılar da başörtülü öğretmenler ve memurelerdi. O dönem, olağanüstü yetki ile donatılmış müfettişler ve eline kalemi alan herkes ceza kesmeye başlamıştı. Yaptığınız her şey kabahatti. Benim atılma belgemdeki ilk suçlama İstiklal Marşı’nı başı örtülü olarak okumamdı.  Adım atsanız kabahat sayılıyordu zaten.”
 
“AF, 28 ŞUBAT’IN İLK YILLARINDA ATILANLARI KAPSAMADI”
İlgili kanunun, yararlanacak memurlar açısından çok büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Kara, ancak kanunun eksik ve yarım olduğunu vurguladı. Kara, “İstifaya zorlananları kapsamıyor. 2006 yılında çıkartılan af da zaten 1999 yılından sonra atılanları affediyor. Oysa 1997-98 yıllarında yani 28 Şubat’ın göbeğinde atılan öğretmenler öylece orada kalakaldı. Onları kimse affetmedi. Bizler 28 Şubat’ın en şiddetli zamanında meslekten atıldık, bir anlamda 28 Şubat’ın en dibinde unutulan öğretmenleriz. Söz konusu kanunu çıkartan kanun yapıcıların hepsine teşekkür ediyoruz, lâkin bir düzenleme yapılıyorsa hele ki bu mağdurlar içinse, mağdur içinde mağdur oluşturmamak gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
SEZEN KARAN:BÜYÜK PSİKOLOJİK BASKILARA MARUZ KALDIK
Dört yıl öğretmenlik yaptığını, çok hızlı şekilde atılma sürecini geldiğini ve kınama, uyarı ve maaştan kesim cezaları aldığını ve sürüldüğünü söyleyen Sezen Karan ise, “Yaşadığımız psikolojik baskılar daha kötüydü. Her gün müdürün odasına çağrılıyordum. Özellikle derste olduğum saatlerde çağrıldım” dedi. Karan, çıkarılan kanunun kendisini kapsamadığını ifade eden kanunun yeniden görüşülerek kendilerini de kapsamasını istedi.
 
FATİH KARAGÖZ-ANKARA
Okunma Sayısı: 1649
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı