"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Almanya Giessen Risale-i Nur okuma programı notları - 2

18 Ocak 2014, Cumartesi
Risale-i Nur bütün duyguları terbiye ediyor

RİSALE-İ NUR, AKLI TAKVİYE, KALBİ TASFİYE VE NEFSİ TERBİYE EDİYOR
Yaşı ve yaşamışlığı ne olursa olsun, programa katılan her birey, kabiliyetleri doğrultusunda bir şeylere ulaşıyor. Aklî, kalbî bir beslenme yaşanıyor. Dikkatimizi çeken şu oldu ki, yirmi genç arasından yaşı en küçük olan kardeşimiz sorulan sorulara oldukça isabetli cevaplar verdi.
Belki bir diğer faktör de, yaşının küçük olması neticesindeki masumiyeti idi. Günahların olumsuz etkisi henüz daha onda ciddî tahribat yapmamıştı. Ve inşaallah da yapmaz.
Bu programlar sürekli bir marifetullah dersleridir. Risale-i Nur okundukça, akıl sağlıklı beslenmiş oluyor. Böylece her şeydeki Allah’ın izini, yüzünü görmeye başlayacaktır. Mana-i harfî okumaları yapacaktır.
Diğer bir etki ise, kalbin temizlenmesidir. Günahlardan, çirkinliklerden, Allah’ın dışındaki her şeyden soyutlanma hâlidir. Diğer bir ifadeyle her şeydeki Allah adına sevilecek cihetleri bulacaktır.
Ve belki en önemli şey de, Risale-i Nur’la nefsin terbiye edilmesidir. Nefis insanı kötülüklere sevk eden olduğu için, o kontrol edilince, zarar ve ziyan yolu kapatılmış veya tahribatı en aza indirilmiş olacaktır. Ve bu işlerin gençlik yıllarında yapılması ise, başlı başına bir inkılâptır.

ÖZEL OKUMALARIN SONUNDA ÖZETLERİ ALDIK; ADETA MEYVELERİ TOPLADIK
Program içinde gençlerin özel okumaları oldu. Tabiî okumaların sonunda en dikkatlerini çeken cümleleri dinledik. Bu onlar için de çok anlamlı oldu. Öncelikle daha dikkatli dinlemeleri sağlanmış oldu. Zihinler uyanık durdu.

OKUMA PROGRAMLARI, ÇOK YÖNLÜ ÖZEL ÇALIŞMAK İSTİYOR
Program başlamadan önce elbette programa katılacak bireylerin hakkında bilgiler toplanmalı ve genel durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Katılacak eğitimcilerin aralarındaki iş bölümü, ders yapacak kişilerin katılımcıları dikkate alarak bir dil oluşturması ve tabiî ki, programın işleyişi ile ilgili planlama çok önemlidir.
Yani okuma programı bir ciddî iştir. Her aşaması ciddiye alınmalıdır ki, ciddî sonuçlar alınabilsin.

RENKLİ PROGRAMLAR YAPILMALIDIR
Okuma programları, katılımcıların özelliklerine göre çeşitlendirilmelidir. Özellikle gençlere dönük bir programsa, elbette onların ilgi durumları, kabiliyetleri doğrultusunda planlamalar yapılmalıdır.
Nitekim bizim programımızın en dikkat çeken özelliği, içinde halı saha organizasyonlarının, masa tenisi turnuvalarının, günlük sabah yürüyüşlerinin, program yapılan şehirdeki kültür gezilerinin bulunması gibi faaliyetler idi.
Tabiî akşam saatlerindeki birbirinden farklı ve renkli oyunları unutmamak gerekiyor. Nitekim bazı gençler sadece spor, san’at ve meşrû eğlence anlamındaki faaliyetler için katılıyor. Ama tabiî bu arada dersini de dinlemiş oluyor. Manhaim temsilcimiz Ziyaeddin kardeşimizin ifade ettiği gibi, bazıları kemer oyunundaki dayak için derslere geliyor.
Bu tür farklı adımlar programı daha canlı ve faaliyetini derinlerde hissettirecek aktiviteler olarak dikkat çekiyor.
Belki en önemli şey de, katılımcılara ulaşabilecek, onların duygu dünyalarını anlayabilecek, o yaş dönemleri hakkında hem Risalelerden, hem de uzman kaynaklarından ciddî yararlanmış olmaları gerekir.
Muhatabına hakikati ulaştıracak bir vasıta bulunamazsa, hakikati biliyor olmak çok da maksat için yeterli olmuyor.

ONLAR, ÜCRETTE GERİ, HİZMETTE İLERİ KAHRAMANLAR
Gençlerle programın gidişatını sürekli gözettik. Hatta ortada ve sonda iki kez programın süreci hakkında anket yaptık. Ve tabiî gidişatı değiştirebildik.
Program içerisinde dikkat çeken konulardan biri de, orada yaşayan Nur Talebesi ağabey ve kardeşlerin akşam saatlerinde programa ziyaret maksadıyla gelmeleri idi.
Bu, gençlerin programı ve nurları sahiplenmelerini kolaylaştırıyor.
Tabiî perde arkasındaki işleri yürüten kahramanları unutmamak gerekiyor. Nitekim program boyunca yemekler Nur Talebelerinin evlerinde hazırlanıp geldi. Böylece daha çok kişi hizmetle, programla alâkadar hale geldi. Bu perde arkasındaki hizmetleri yürüten beyefendi ve eşleri olan hanımefendi kahramanlara ancak Rabbimiz dünyevî, uhrevî ücretlerini verecektir. Allah onlardan ebeden razı olsun.

HER DÖNÜŞ BİRAZ HAZ, BİRAZ HÜZÜN İHTİVA EDER
Ayrılırken insan bir farklı oluyor. İnsan Nur dairesinde ne çabuk ısınıyor birbirine. Ne çabuk ortak noktalar oluşuyor. İlk kez görüşen gençler sanki yıllardır görüşüyormuşçasına bir hâlet meydana geliyor.
İnsan böyle programlarda daha bir nurânîleşiyor. Bu durum gençlerde daha bir belirginleşiyor.
Program bittiğinde elbette merasimler başlıyor. Bu merasimler insandaki ayrılık duygusunu tetikliyor. Ama Risale-i Nur’daki hüzünleri yok eden program hemen devreye giriyor. Ayrılık yok, nerede olursak olalım bir ve beraberiz. Ölsek de birlikteyiz. Nur Talebeleri günah cihetinde ölür, ama sevap cihetinde yaşamaya devam eder.
Kabul edelim ki, her genç özel ve haliyle özel muamele ister. Her gencin bir hikâyesi var. O hikâyelere ulaşmak bir güvenle oluşuyor.
En dikkat çekilmesi gereken konulardan birisi de, gençlerin kendilerini bir cemaatin içinde bulmalarıdır. Nitekim Ahlen’deki Avrupa Nur Cemaatinin yıllık buluşmasındaki, farklı farklı Avrupa ülkelerinden gelen ağabeylerle gençlerin kucaklaşması ve yaşadıkları heyecan görülmeye değerdi. İşte bu âidiyet duygusunun gençler açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyordu.
Evet, okuma programları bu çağda yeni bir sevinç kaynağı. Lütfen bu sevinçten mahrum kalmayın.
**
On günlük, Giessen okuma programımız vesilesiyle, katılımcı genç kahramanları, yüksek fedakârlıklarını gördüğümüz ve yaşadığımız Nur Talebesi ağabeylerimizi ve programın sağlıklı ve düzenli şekilde yürümesi için adeta çırpınan şevk düzeyi yüksek, hamiyet sahibi kardeşlerimizi yürekten tebrik ediyorum.
Evet, Avrupa, hamile olduğu İslâm’ın doğum sancıları içerisindedir. Kurallı yaşamaya alışan Avrupalılar, toplum ve ferd hayatını düzenleyen ciddî kuralları bulunan İslâm’ı anlamakta ve yaşamakta bir zorluk çekmeyeceklerdir.
Bütün mesele, bizim, İslâmiyetin hakikatlerini fiillerimizle izhar etmemizdir.

SON
 
Sebahattin Yaşar
 
Okunma Sayısı: 1643
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ümüt karababa

    18.1.2014 15:42:00

    Nurlara ihtiyac ekmek ve su gibi hem temel gida hem de yedikce lezzeti eksilmiyor. Hizmet sevki ile buralara usenmeden gelen abimizden Allah razi olsun. Genclerimize bir zemberek oldu onlari harekete gecirdi. Gonullerinde risale i nur larin köklesmesine vesile oldu.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı