"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TALAT YENİ ASYA’YA KONUŞTU: Papazların olumlu tavrı çözümü kolaylaştırır

17 Nisan 2014, Perşembe
KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı M. Ali Talat, “Kıbrıslı Müslüman ve Hıristiyan din adamlarının bir araya gelerek bir diyalog kapısı açmaları müzakere sürecini nasıl etkiler?”sorumuzu “Türk tarafında neredeyse hiç etkisi olmaz, Rum tarafında ise din adamlarının tavsiyeleri ve kamuoyunu yönlendirmeleri Rum halkını çözüme yaklaştırır” diye cevapladı.
Papazlar rum tarafında etkili olur

Mehmet Ali Talat, “geçen günlerde Kıbrıslı Müslüman ve Hıristiyan  din adamlarının bir araya gelerek bir diyalog kapısı açmaları, müzakere sürecini nasıl etkiler, Kıbrıs Türk ve Rum tarafında din adamlarının toplum üzerindeki etkileri ne kadardır?” sorumuza ise, “Türk tarafında neredeyse hiç etkisi olmaz, Rum tarafında ise etkili olacağını düşünüyorum” yanıtını verdi. Talat bunun sebebini ise şöyle açıkladı: “Türk tarafında din işleri kurumu var, bunun başkanını Başbakan teklif eder Cumhurbaşkanı atamasını yapar. Yani Türk tarafında din adamlarının bahsedildiği gibi ‘dinî liderlik’ gibi bir pozisyonları yok. Fakat Rum tarafında bu böyle değil, Rum tarafında din adamları da halk tarafından seçiliyor. Önce yerelde bir seçim yaparlar sonra o öyle gider, Kıbrıslı Rumlar için din adamı bir nevî ‘dinî lider’ denilebilir, bu din adamlarının çözüme yönelik tavsiyeleri ve Rum kamuoyunu yönlendirmeri, Rum halkını çözüme biraz daha yaklaştıracağını düşünüyorum” dedi.

Papazların olumlu tavrı çözümü kolaylaştırır
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Papazların olumlu tavrı çözümü kolaylaştırır” diye konuştu. KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Küresel Sorunlar Platformu ve ARI Hareketi’nin Bilgi Üniversitesi’nde düzenlediği toplantıda bir grup gazeteci ve girişimci ile bir araya geldi. Kıbrıs müzakeleri, Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi konuların üzerinde durulduğu toplantıda, “Kıbrıs şu an çözüme çok yakın bu fırsat kaçırılmamalı” diye konuşan Talat, Kıbrıs sorununnun başlangıcından günümüze kadar geçen süreçte neler yaşandığını özetledi. Kendisine yöneltilen sorulara da cevap veren Talat, Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz rezervlerinin çözüme ne gibi etkileri olur sorusuna, Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz rezervinin aslında büyütüldüğü kadar çok olmadığını belirterek, burada asıl etkenin İsrail gazının olduğunu söyledi. İsrail’in bulduğu rezervleri değerlendirebilmek için bölgede çözümü çok istediğini belirten Talat, İsrail’in bulduğu gazı hayata geçirebilmesi için çözümün sağlanması gerekiyor. Şu an kalıcı barış için çok uygun bir konjonktür var. Bu durumu Türklerin kullanabilmesi gerekiyor” diye konuştu.


2004’te çözüme çok yaklaşılmıştı


Toplantıda, Annan Planı’nın oylandığı 2004 referandumu’nda çözüme çok yaklaşıldığını dile getiren Talat, o dönem Rum tarafının ekonomik durumunun çok iyi olduğunu belirterek, Kıbrıs’ta çözüm istemeyen Rum yöneticilerin, Rum halkını ‘eğer Annan Planı kabul edilirse bu refah elinizden gider’ diyerek korkuttuklarını söyledi. Şu an Rum ekonomisinin çöküşte olduğunu hatırlatan Talat, Rumlar şimdi çözüme ihtiyaç duyuyor, şu an kalıcı barış için çok uygun bir konjonktür var. Bu durumu Türklerin kullanabilmesi gerekiyor. Çünkü Rum tarafı bizim kadar çözüme ihtiyaç duymadığı için süreci Türk tarafının sürüklemeli. Ancak Rum tarafı, çözüm dışında bir yol bulur ya da doğalgaz için farklı bir güzergâh ortaya çıkarsa kalıcı barış fırsatını kaçırmış oluruz” ifadelerini kullandı.


GÖKHAN YILMAZ-İSTANBUL
Okunma Sayısı: 659
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yusuf Avcıbaşı

    17.4.2014 18:41:00

    Kırımı görmüyor mu bu kuzey kıbrıs yetkilileri, şip şak bağımsızlık ilan ediverdiler... Çözüm sizde, siz yapacaksınız çözümü, siz. Rumlardan çözüm bekleyemezsiniz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı