"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu göçün altında kalmayalım

23 Eylül 2014, Salı
İÇ SAVAŞIN DEVAM ETTİĞİ SURİYE’DEN TÜRKİYE’YE ÜÇ BUÇUK YILDIR DEVAM EDEN GÖÇ DALGASINDA GELENLERİN SAYISI 1 MİLYONU AŞTI.
DAHA ÖNCE GELENLERİN KAYDI DAHİ TUTULAMAMIŞKEN...
Suriye’deki iç savaşın başlamasından bu yana Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 1 milyonun üzerine çıkarken, şimdi de IŞİD’den kaçış gerekçesiyle başlayan yeni göç dalgası endişeyle izleniyor. Daha önce gelen ve ülkenin her tarafına dağılan sığınmacıların kaydının dahi tutulamadığı ve asayiş sorunlarının yaşanmaya başladığı bir ortamda yeni dalga toplumu tedirgin ediyor.
 
Kurtulmuş: Umarım, daha kalabalık bir dalga gelmez
Afet ve Âcil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün sabah itibariyle Türkiye′ye giriş yapan Suriyelilerin sayısının 130 bine ulaştığını duyururken, “Ümit ederim ki çok daha kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız” diyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un, “gerekirse bu insanların daha uzak, daha emin yerlere nakli”nden söz etmesi dikkat çekti.
 
Bu göçün altında kalmayalım
IŞİD teröründen kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin sayısının 130 bine ulaştığı bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye yönelik yoğun göç hareketi olduğuna işaret edildi. Açıklamada, “Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısının 130 bine ulaştığı” ifade edilerek, şunlar kaydedildi: “Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Suriyeli misafirler Yumurtalık mevkisinde AFAD koordinasyonunda kurulan kayıt merkezinde güvenlik ve sağlık taramasından geçirilmekte, bu merkezde acil gıda ve su yardımı yapılmakta ve son olarak misafirlerin kayıtları oluşturulmaktadır. Merkezde kayıt işlemlerini tamamlayan misafirler, Türkiye’de akrabaları bulunması durumunda ailelerine teslim edilmekte, aksi takdirde AFAD tarafından bölgede kurulan geçici barınma merkezlerine sevk edilmektedir.”
 
Kurtulmuş: Yüz binler gelebilir
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sınırdan Türkiye’ye girenlerin sayısının 130 bini aştığını, Türkiye’nin yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgasına karşı da hazırlıklı olduğunu bildirdi. Japonya-Türkiye Ortak Sempozyumu sonrası, şu ana kadar kaç Suriyelinin sığındığı ve bundan sonra kaç kişiye daha hazırlıklı olunduğunun sorulması üzerine, “130 bini aşmış bir sayıdan bahsedebiliriz. Söz konusu bölgenin toplam nüfusu 400 küsur bin. Bunların Suriye’nin içinden başka yerlere gitmiş olduklarını tahmin ediyoruz. Ama yoğun, yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgası muhtemeldir. Bu muhtemel dalgaya karşı hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek isterim. Herkesin bunu bilmesi lazım.”
 
KİMSE SİYASÎ ŞOV YAPMASIN
Dünyanın hiçbir ülkesinin bunu başaramayacağını söyleyen Kurtulmuş, bir gün içerisinde, hatta 24 saat bile dolmadan, 70 bin kişinin, bir kişinin burnu kanamadan içeriye alınıp, ilgili yerlere nakledilmesinin kolay bir iş olmadığını vurguladı. Konuyla ilgili ikazda da bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Özellikle uyarmak istediğim hususlardan birisi de şu; hiç kimse Suriye’den, Kobani’den gelen Kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasî bir şov yapmaya kalkmasın. Hiç kimse oradaki yardım faaliyetlerini zorlaştıracak herhangi bir eylemlilik içerisinde olmasın. Bunu özellikle istirham ediyorum. Biz gelenin kimliğine, ne olduğuna bakmıyoruz. Sünni Arap, Şii Arap, Türkmen geliyor, başımızın üstüne, Yezidi geliyor kabul ediyoruz. Kürt geliyor kabul ediyoruz. Biz bu kadar insani değerlerle oradan gelen en ufak kardeşimizin burnunun kanamaması için gayret sarf ederken, hiç kimsenin de burada bir siyasî şov içeresinde olmaması gerekir. Orada yapılan yardım faaliyetlerine yardımcı olması gerekir.”
 
KAYIT ALTINA ALINIYORLAR MI?
Suriyelilerle ilgili alınan tedbirlerin sorulması ve “gelenlerin kayıt altına alınmadığı, Ankara, İstanbul gibi şehirlere gittikleri” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de Kurtulmuş, gelen mültecilerin bölgede tamamıyla kontrol, kayıt altında olduğunu bildirdi.
Okunma Sayısı: 1293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı