Günümüzde gıdaların üretim şekli dünya genelinde tabiî, organik, iyi tarım uygulamaları (ITU) ve herhangi bir kısıtlama uygulanmayan serbest tarım olarak yapılmaktadır.
Ayrıca bu üretim çeşitlerinde normal veya yerli tohum, hibrit (melezleme) teknolojisi ve GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) teknolojisi kullanılabilmektedir. Bu teknoloji üzerinde yeterince araştırma yapılmadığından dolayı Avrupa ve ülkemizde yasak olan GDO’lu üretimin % 90’dan fazlası altı ülke (ABD, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Kanada ve Çin) tarafından yapılmaktadır.
Bu üretim şekillerini kısaca özetler isek: Tabiî üretim tabiatta bulunduğu hali ile yani sun'î şekilde üretilmeyen gıdalardır. Amerikan gıda ve ilâç dairesi (FDA) tabiî ürünleri sun'î tatlandırıcı, renk ve sentetik katkı ihtiva etmeyen ürünler olarak tanımlamaktadır. Organik ürünlerin aksine tabiî ürünlerin herhangi bir sertifikasyon ve kontrol süreci yoktur. Bahçesinde herhangi bir yöntemle sebze yetiştiren bir üretici bunu tabiî ürün etiketiyle pazarlayabilir. Bu da tabiî ifadesi taşıyan ürünlerin gerçekten sağlıklı ve katkısız olabileceği gibi, kötüye kullanıma açık ve denetimsiz olabileceğini de göstermektedir.