"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Medenî ülkeler ve askerlik

İbrahim ERSOYLU
08 Ağustos 2017, Salı
Çağımızda medenî ülkeler, ağır silahlarla donanmış kalabalık ordularla değil, birinci sınıf bir Demokrasi yönetimi, sanayi ve teknolojisinin üstünlüğü ve halklarının refah seviyelerinin yüksekliği ile ölçülürler. O ülkelerin orduları da, onların özelliğine uygun bir yapıda olurlar.

İngiltere, Almanya, Fransa, gibi gelişmiş ülkelerin ordularına   baktığımız  zaman  sayısı az, ancak vurucu  gücü kuvvetli,  eğitimli personel, modern silahlarla donanımlı olduklarını  görürüz. O ülkelerde askerlik,  isteğe bağlı bir sanat dalı gibi  kabul edilmektedir. Oralarda bu  mesleği seçen vatandaşlar, paralı asker olarak  emekliliğine  kadar istihdam edilmektedirler. 

Ülkemizde ise askerlik zorunlu olup, askerik yapmaya uygun her genç, 20 yaşında askere alınmakta, ve eğitime tabi tutulmaktadır. Buna göre ülkenin  gerçeklerine uymayan  uygulamalar, Türkiye’ye pahalıya  mal olmaktadır. Meselâ belli bir yaşa gelen  gençler, sanat ve iş alanlarından alınarak  zoraki askere alınmakta, kısa  bir eğitimin ardından bir sene boyunca  orada tutulmaktadır.  Terhisten sonra  gençlerin tabi oldukları  bu  askerî eğitim, bir işe yaramamaktadır. Çok sayıda  genç  asker gidince işini  kaybetmekte, dönüşte yeri doldurulduğu için işsiz kalarak mağdur  duruma  düşmektedir. İşini  kaybeden  gençler, işsizler  ordusuna katılmakta,  çözülmesi  zor  psikolojik problemler yaşamaktadırlar. 

Diğer taraftan  ülkenin kalkınma projelerinde kullanılabilecek  önemli bir  bütçe kaynağı,   kalabalık bir  orduyu beslemek için harcanmaktadır. Halbuki  ordumuz  çağdaş ülkelerde  olduğu  gibi modernize edilse hem ülkemiz, hem insanlarımız  için daha  iyi olur. Bu alanda  harcanan  maddî  kaynaklarımız  daha verimli alanlara kaydırılmış, hem de  gençlerimizin hayat düzenleri, memleketin  kalkınmasına  yaptıkları katkılar  aksamadan devam etmiş olur.

Eğer  zorunlu askerlik sistemi devam edecekse, yukarıda  sayılan  mahzurları telafi edecek çözümlere  yönelmek lazımdır. Meselâ “ bedelli askerlik” bir çare olabilir. Özel sektörde  çalışan ve  işini  kaybetmek istemeyen  gençler bu yolla  rahatlatılabilir; kısa bir eğitim sürecinden geçirilerek askerliği bedelli yapmaları sağlanabilir. Devlet de yeni bir maddî  kaynak elde etmiş olur. 

Sözün Özü: Devleti ve milleti  dış saldırılara  karşı koruyacak güçlü ordu ve  donanımlı askerlik  sistemi elbette olmalıdır. Ancak bu iş, ülkeye ve  vatandaşa  yük olan bir yapı ile değil,  dünyadaki  gelişmelere ayak uyduran, makul,  iktisatlı, vatandaşlarını  mağdur etmeyen çağdaş  bir  sistemle olmalıdır.

Okunma Sayısı: 2090
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Tekin ŞAHİN

    8.8.2017 17:02:44

    Ne Osmanlı'da vardı zorunlu askerlik ne Selçuklu'da. Ve ne de şu an gelişmiş ülkelerde var. Ne yazikki milletimiz bu basit gerçeğin farkında değil. Bu konudaki tahşidatınız fevkalade yerinde olmuş. Tebrikler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı