"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

28 Şubat yargısına geri mi dönüyoruz?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
26 Şubat 2015, Perşembe
Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kutlular’ın 28 Şubat döneminde 17 Ağustos depremine “İlâhî ikazdır” dediği için DGM’de yargılanıp 2 yıl 1 bir gün hapse mahkûm edildiği ve tam 276 gün hapis yattığı davada yeni bir gelişme oldu.

Söz konusu mahkûmiyet kararının AİHM tarafından haksız bulunup Türkiye’nin tazminata mahkûm edildiği dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar görüldü ve 10.11.2009’da Kutlular bu kez beraat etti.

Ardından Avukatımız Kadir Akbaş Kutlular’ın 276 gün hapiste tutulduktan sonra beraatine hükmedilmesinden hareketle, maddî ve manevî tazminat talebiyle dava açtı.

Davaya bakan Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tazminat talebinin kısmen kabulüne karar vererek, Kutlular’a 1423.40 TL maddî ve 2000 TL manevî tazminat ödenmesine hükmetti. 276 günlük esaretin karşılığı bu sembolik rakamlarla “denkleştirildi.”

Ama Maliye Hazinesi buna da itiraz etti.

3423.30 TL Kutlular’a çok görüldü...

Konu Yargıtay’ın gündemine geldi. Ve Yargıtay 12. Ceza Dairesi kararını verdi.

“CMK’nın144/1-b maddesindeki, kanuna uygun olarak yakalanan veya tutuklanan kişilerden, tazminata hak kazanmadığı halde, sonradan yürürlüğe giren ve lehte düzenlemeler getiren kanun gereği, durumları tazminat istemeye uygun hale dönüşenlerin tazminat isteyemeyeceği yönündeki düzenleme dikkate alınarak davacının tazminat talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulüne karar verilmesi kanuna aykırı olup, davalı vekilinin temyiz itirazı yerinde görüldüğünden, hükmün BOZULMASINA” oybirliğiyle karar verildi...

Bu ne demek? Karara imza atanların mantığına göre, Kutlular kanuna uygun olarak yakalanmış veya tutuklanmış. Tazminata da hak kazanmamış. Ancak sonradan yapılan düzenleme ile durumu tazminat istemeye uygun hale gelmiş. Ne var ki, buna rağmen tazminat isteyemezmiş. Çünkü CMK 144’ün 1 fıkrasının b bendi bunu engelliyormuş...

Bu ne biçim bir hukuk ve adalet anlayışı!

Hem tazminat isteme hakkı veriliyor, hem de bu hak kullandırılmıyor; bu nasıl iş?

Karar şunu mu gösteriyor: HSYK seçimleri sonrasında oluşan “yeni” Yargıtay, 28 Şubat’ın haksız tasarruflarını hortlatıp devam ettirme refleksleriyle mi hareket edecek?

Öyle ise yine başa dönüyoruz demektir!

tweet- Eser Karakaş: 28 Şubat’ta sana karşı işletilen MGSB’yi şimdi kendi muhaliflerine karşı işletmeye tenezzül ediyorsan ahlâken tükenmişsindir.

Okunma Sayısı: 4774
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • TOYGAR

    26.2.2015 08:34:08

    Hukukun ne anlama geldiğinin bilinmediği bir ortamda böylesi bir karar bizim için idealdir. Aksi olsaydı, hukuk var mıydı acaba diye düşünüp, kafamız karışacaktı. En azından hala daha olmadığının farkındayız!

  • Hüseyin İLHAN

    26.2.2015 06:46:20

    Muhterem ağabeyim onlar 28 ŞUBAT uygulamlarından ayrılmadılarki.129 MİLYAR DOLAR DIŞ BORCU böyyük meziyetleri ile 600 MİLYAR DOLARIN üzerine çıkartarak milli gelir paylaşımında!hizmetlerden geri kaldılarmı.Dindarların inançlarını sulandırmada,tv.basında manevi değerlerin aşındırılması,sulandırılmasında hiç ağır kaldılarmı.Hele hele YOLSUZLUK HIRSIZLIK DEĞİLDİR,izin ve icazetleri ile yaptıklarından mesul olurlarmı.Ücretsiz avukatlıklarına soyunan Aziz üstadımıza POT kırdıran ahmaklara sahiplerken hiç yanlış yaparlarmı.KUL HAKKI diyorsunuz,şirketleri iflas ettirirlerse olurmu.?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı