"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

And dayatması ve demokrat duruş

Kâzım GÜLEÇYÜZ
24 Ekim 2018, Çarşamba
1933 senesinden beri okullarda öğrencilere tekrarlatılıp, 12 Eylülcülerin yaptığı bir ekleme ile ideolojik mesajı daha da katmerlenerek devam ettirilen Öğrenci Andı dayatmasının 2013’te kaldırılmasıyla, Yeni Asya’nın çok öncesinden itibaren gündeme getirip ısrarla takipçisi olduğu bir teklif hayata geçirilmiş oldu.

Ama bu olumlu adımın kalıcı olabilmesi, anayasal ve yasal altyapısının sağlam bir şekilde oluşturulmasına bağlıydı. Biz işin bu cihetine de dikkat çekerek, bu altyapının tamamlanması gereğini vurguladık.

Yapılması gereken, anayasa başta olmak üzere ilgili temel kanunlardaki bütün resmî ideoloji atıflarının tümden kaldırılması idi.

Yapıl(a)madı. Bunun için de And meselesinde beş yıl sonra yeniden başa dönüldü.

Gerçi henüz süreç tamamlanmış değil. Konu Danıştay Dava Daireleri Genel Kuruluna gittiğinde sonuç ne olur, bilmiyoruz.

Ama mevzuatın resmî ideolojiden mutlaka temizlenmesi gereği ve zarureti, bu konudan bağımsız olarak devam ediyor.

O açıdan baktığımızda, iktidarın tavrı hiç ümit vermiyor. Çünkü resmî ideolojiye ve sembollerine sahiplenme noktasında herkesten çok daha istekli görünüp bu yönde tuhaf mesajlar vermeye devam ediyor.

“En hakikî Atatürkçü biziz” modunda...

“Yeni sistemle bütün vesayetleri bitirdik” dediği bir noktada böyle “sürpriz” bir başkaldırmaya muhatap olması ayrı bir bahis.

İktidarın duruşu bu iken muhalefet partilerinin hali de evlere şenlik. Öğrenci Andı konusunda verdikleri tepkiler, “Hepsi birden MHP’nin peşine takılmış, aynı nakarat ve ezberi tekrarlayıp duruyorlar” dedirtiyor.

Özellikle kimliğini ancak demokrat bir yörüngeye oturtması halinde alternatif olma şansını elde edebilecek bir parti olarak İYİ Parti’nin ve hele DP’nin bu konudaki tepkilerini demokrat duruşun gerekleriyle bağdaştırabilmek kesinlikle mümkün değil.

12 Eylül takviyeli bir tek parti dönemi kalıntısının fuzulî avukatlığına soyunmak size mi kaldı? Uğraşıp mücadele etmeniz gereken onca antidemokratik ve hukuk dışı uygulama varken Öğrenci Andı garabetini savunmak nasıl bir çelişkidir?

Alternatif arayan halka, “Aradığınız adres biziz” mesajını böyle mi vereceksiniz!

***

Ermenek bölge toplantısının ardından

Okunma Sayısı: 4109
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp-3

    24.10.2018 10:30:04

    Millet İttifakı ile topluma verilen demokrasi ve hukuk umudu, beklentisi ve alternatif olma durumu And gibi bir meseleye kurban verilmemelidir. "Aradığımız adres" demokratik siyaset ve demokrat siyasetçidir. Uluslararası Rapor ve Endekslerde demokrasi, hukuk, özgürlükler, insani gelişmişlik, eğitim vb. konularda hep arka sıralarda yer alan ülkenin yeniden güçlü ve saygın bir devlet olması için mücadele verilmesi gerekirken, bizler nelerle uğraşıyoruz. İşte Yeni Asya bugün çıkan bir haber: "ÜNİVERSİTELERİMİZ 'HUKUK'TA YOKLAR!" İngiltere kökenli Üniversite Sıralama Kuruluşu THE, dünya üniversitelerini 4 alanda sıralıyor. Hukuka gelince sıralamaya giren Türkiye'den hiç üniversite yok. Günde üç öğün And okunsa ne yazar! İşte ahvalimiz! Çağın özellikleriyle örtüşmeyen antidemokratik bir yönetim anlayışı ve tarzıyla çağı yakalamak, "muasır medeniyet seviyesine" ulaşmak isteyenler ancak havanda su dövmüş olurlar.

  • Gündüz Alp

    24.10.2018 09:40:02

    Türk ya da Kürt olmak ne bir üstünlük ne bir aşağılanma vesilesidir. Hepsinden öte ve önce "insan sıfatına layık İNSAN" olabilmeliyiz. Dayatmacı resmi ideolojinin yeniden nüksettiği günleri yaşıyoruz. Bu zemini hazırlayan da maalesef 16 yıldır ülkeyi tek başına yöneten, sonunda da demokratik parlamenter sistemi kaldırarak tek adam rejimini ülkeye getiren iktidar ve küçük ortağıdır. Aslında ideoloji olarak birbirine taban tabana zıt iki ortak, şimdi, And meselesinde köprüleri atmış görünüyor. Fakat asıl şaşırtıcı tavır, sizin de isabetle ifade ettiğiniz gibi muhalefetin tavrıdır. Demokrasi ve hukukun rafa kaldırıldığı bir zemin ve zamanda, himmet ve gayretin böylesine ehemmiyetsiz ve küçük bir konuya sarf edilmesi kitlelerde hayal kırıklığı oluşturacak, muhalefete olan güveni sarsacaktır. Zaten toplum bir güven ve istikrar sorunu yaşamaktadır. Muhalefetten beklenen, yanlışın peşine takılmak değil, demokrat bir duruş ve tavır sergilemektir.

  • Gündüz Alp

    24.10.2018 09:21:31

    Sayın Güleçyüz, toplumun sosyal ve ekonomik hayatına (hatta barış ve huzur, refah ve mutluluğuna) hiç bir katkısı olmayan bir konunun, birden ülkenin birinci gündem maddesi olması zamanlama açısından da manidar görünüyor. Yaşanan ekonomik krizi ve halkın cebini yakan hayat pahalılığını gölgede bırakan "and" meselesi, gerçek sorunları gözden kaçırıyor, zaman ve emeğin boşa harcanmasına sebep oluyor. Oysa boşa harcanacak ne zamanımız ne emeğimiz ne enerjimiz vardır. Kayıkçı kavgalarıyla ülkenin sorunlarını çözmek katiyen mümkün değildir. Seksen küsur yıl önce ideolojik bir yaklaşımla kaleme alınmış ve öğrencilere askeri düzenle tekrarlatılan Öğrenci Andı, bugüne kadar ülkenin maddi-manevi hangi derdine çare olmuş? Gerçekçi olalım lütfen. Ve beş senedir okutulmayan And dolayısıyla kim etnik kökeninden, doğruluğundan, çalışkanlığından...bir şey kaybetmiş? Türküyle Kürdüyle herkes bu ülkenin birinci sınıf, imtiyazsız, eşit haklara sahip vatandaşıdır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı