"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokratik muhalefet

Kâzım GÜLEÇYÜZ
22 Mayıs 2015, Cuma
Bir partinin siyasette kalıcı olup olmadığının ölçülerinden biri, muhalefette iken de fikir, kurum ve kadro olarak varlığını sürdürebilmesi.

Bekası iktidarla kaim bir parti, muhalefete düştüğünde erir ve siyasetten silinir.

Bunun en tipik örneklerinden biri, 12 Eylül döneminde ihtilalcilerin icazetiyle kurulup 1983 seçiminde tek başına iktidar olan ve 1987’de oy oranı gerilediyse de yine iktidarını devam ettiren ANAP’ın, 1991 seçiminde muhalefete düştükten sonra hızla güç kaybedip, 2002 seçimi sonrası siyaset sahnesinden çekilmesi.

Hür siyasetin müdahalelerle tahrip edildiği dönemlerde ortaya çıkan bu tür köksüz partiler, adeta altın tepsiyle kendilerine sunulan iktidarın cazibesiyle, iktidar oldukları sürece çekim odağı olsalar dahi, yıprandıkları an inişe geçerler.

İktidarı kaybedip muhalefete geçtiklerinde bu yıpranış ve iniş iyice hızlanır.

Buna karşılık, öyle veya böyle bir fikir temeline dayanıp çekirdek kadrolarını da muhafaza eden partiler, hiç iktidar olmayıp sürekli muhalefette kalsalar bile siyasetteki varlık ve güçlerini korurlar.

Sandıktan muhalefet olarak çıkmayı hazmetmek, aynı zamanda demokratlığın da ölçü ve kriteri olarak görülmeli.

Hep iktidar olmaya ve o konumda kalmaya ayarlı bir siyaset anlayışı ise demokratlıkla bağdaşmaz. Erdoğan’ın, girdiği seçimlerin öncesinde sürekli tekrarladığı “Birinci olamazsak siyaseti bırakırım” resti bu bağlamda çok düşündürücü.

Oysa yıllarca çok yüksek oy oranlarıyla seçim kazanıp iktidar olduktan sonra, maruz kaldığı askerî darbe ve müdahalelerin de yol açtığı çeşitli sebeplerle güç kaybedip seçmen iradesiyle iktidarı bırakmak zorunda kalma tecrübesini de yaşayan Demirel’in, bu tür seçim sonuçlarıyla karşılaştığında “Millet bize muhalefet görevi verdi” deyip halkın tercihini saygıyla karşılaması ve muhalefet görevini hakkını vererek yapmaya çalışması, bu noktada hatırlanması gereken bir demokratlık örneği.

Yine Demirel’in “İktidar her rejimde vardır, ancak muhalefet yalnızca demokrasilerde bulunur” beyanı da çok önemli.

Demokratik muhalefet hem işbaşındaki iktidarı denetlemek için gerekli, hem de iktidar değişimi sürecinde potansiyel ve güçlü bir iktidar alternatifi olmak için...

tweet 1- Yeni Asya resmî ideoloji içerikli, müstehcen, faiz ve alkol gibi haramları özendirici ilanlara kapalıdır; diğerlerini istişareyle yayınlar.

tweet 2- Bastığı özel ilanları yayın esaslarına göre istişareyle seçen Yeni Asya bunun için işi gücü tezvirat olan provokatörlerden izin alacak değil.

tweet 3- Yeni Asya’nın bastığı ilanlarla uğraşanlar, kuyruğuna takıldıkları iktidar medyasının müstehcen ve faizli ilanlarından hiç rahatsız değiller.

Okunma Sayısı: 2377
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Turgay Namdar

    22.5.2015 17:11:17

    Demirel demokrasimizin mihenk taşı adeta turnusol kağıdı. Siyasi hayatındaki her duruşun günümüze ve geleceğe ışık tutması bunun en bariz göstergesi...

  • Hüseyin İLHAN

    22.5.2015 12:13:41

    İktidar ve muhalefet olmanın,demokrasi ile yaşamanın idrakini anlamak için lazım olan levazımat şunlar,HAK,ADALET,HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ,İZ'AN,İNSAF,VİCDAN,MERHAMET VE HÜRMET mefhumlarını bilmek,genlerine yerleştirmek ve ehli iman için ENE den uzak kalabilmektir.

  • suleyman güney

    22.5.2015 10:53:57

    hayret ben bırakırımı bir türlü anlamadınız en bırakırım benim yerime daha başarılı biri gelsin demek olarak anlıyoruz DYP i yalınız biz yaparız diyenler batırdı CİNDORUK'un sandığında oy bile çıkmadı onlara hep biz yaparız dedi ama özal ve erdoğan davautoğlu yeni bir çığır açıyor seçimi kazanamazsak biz bırakırız daha beceriklisi gelsin doğru olanıda budur 100 yaşına kadar parti idare edilmez çok örnek verdiğiniz avrupada da böyle kazanamayan bırakıyor partileri kapatmıyor

  • Garib Doğu

    22.5.2015 08:21:57

    Çamur atmak,karalamak,hücüm etmek,iftira atmak,insanlara eza ve cefa vermek,nur mesleğinde yok.Bunları yapanlar ya fanatik partililer veya heva ve hevesine bağlı, kişilerdir. Yapıcı tenkitlere evet,yıkıcı tenkitlere lanet.

  • garip talebe

    22.5.2015 01:10:50

    Demirel'i bu millet anlamadi ne yazik ki..Demirel demokrasiye inanmis bir adam.Mamehuran hirsizlarini tevbekar eden sir neydi anlamis bir adam.o yuzden Demirel'in siyasi manevralarini kucumseyenler Demirel'i degil bu milletin neden kendi oyuna sahip cikmadigini sorgulamiyorlar.Bugunler bu yıllar gelecekte üniversitelerde toplum muhendisligi anlatilirken ibretle anlatilacaktir zannediyorum.

  • ALİ İHSAN

    22.5.2015 01:01:22

    insanları ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı ifadeler kazım abimizin üslubuyla pek bağdaşmıyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı