"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

OHAL’in sonu göründü mü?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
12 Nisan 2018, Perşembe
15 Temmuz’dan beş gün sonra, 20 Temmuz’da üç aylığına ilan edilen OHAL 5. defa uzatıldıktan sonra, yurt dışına çıkışlarda ve tapu işlemlerinde uygulanan OHAL kaynaklı bazı kısıtlamaların kaldırılması gündeme gelmişti.

Böylece iktidar önde gelenlerinin her fırsatta tekrarladığı “OHAL halkın günlük hayatını olumsuz etkilemiyor” iddiasının en azından bu konularda geçersiz olduğu bizzat kendileri tarafından ikrar edilmişti.

Daha önce de Adalet ve Ekonomi Bakanlarının kendi aralarında, “OHAL’i kaldıralım, ama boşluk olmaması için bilhassa Adalet ve İçişleri Bakanlıklarına, ihtiyaç duydukları düzenlemeleri yapma yetkisi verelim” şeklinde bir temrin yaptıkları haberleri çıktı.

Geçen dönemde bir başka kayda değer işaret, kanun çıkarılarak düzenlenmesi gereken hususlarda artık KHK çıkarılmayacağının duyurulması oldu. İhraç ve göreve iade konulu KHK’ların yolu açık tutularak.

Sonrasında ise, evvelce çıkarılan ve haddizatında 30 günlük yasal süreleri içinde görüşülüp onaylanmadıkları için hukuken geçersiz sayılması gereken KHK’lar peş peşe Meclise getirilerek “onay”dan geçirildi.

Derken, son üç aylık sürenin sona ermesine bir ay kala Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Le Monde gazetesinde çıkan makalesinde (19 Mart), “OHAL’in pek yakında kaldırılabilmesi mümkün olacak” mesajı verdi.

Ve ardından son MGK’da, 20 ay sonra ilk kez OHAL’in uzatılması “tavsiye” edilmedi.

Eşzamanlı olarak Millî Savunma Bakanı, MEB Müsteşarı ve Başbakan, askerî okullar, Millî Eğitim Bakanlığı ve yargı için “F.ö temizliği tamamlandı” mesajları verdiler.

Bütün bunlar “OHAL nihayet kalkıyor mu?” sualini gündeme getirmişken konuşan hükümet sözcüsü “OHAL’in uzaması ihtiyacı ortada” beyanıyla bu havayı bozdu.

Ancak devam eden sözlerinde, önceki uzatma arefelerindeki kesinlik yoktu:

“Eğer MGK tavsiye bir kararı alır, Bakanlar Kurulu kararına dönüşür ve Mecliste görüşülüp onaylanırsa OHAL uzatılabilir.”

Görünen o ki, iktidarın aksi yöndeki iddialarına rağmen toplumda, hattâ kendi tabanında OHAL kaynaklı rahatsızlığın büyümesi ve dış tepkilerin de artması, bu rejimin daha fazla sürdürülebilmesini iyice zorlaştırdı.

***

- Sürenin bitmesine 7 gün var. MGK’dan da, Bakanlar Kurulundan da “OHAL uzasın” kararı çıkmadı. Tasası da “OHAL millî zorunluluk, Tehdit geçmedi ki son verelim. Kaldırmak cinayettir” diye yırtınan Bahçeli’ye düştü. Bakalım ne olacak? İnş sağduyu kazanır ve normale dönüş yolu açılır.

- OHAL’in akıbeti - http://www.yeniasya.com.tr/video/ohal-in-akibeti_458701

 

Okunma Sayısı: 20294
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Faruk ÖZKAL

    12.4.2018 21:41:58

    İnşaallah ohal kaldırılır... Mağduruyetler ve hukuksuzluklar ... Ekonomi üzerindeki baskılar sona erer.

  • Gündüz Alp-3

    12.4.2018 10:25:47

    OHAL'in kaldırılması yönünde irade siyasal iktidarda olmalıdır. Fakat söylenen sözlere bakınca, iktidar cenahında da kafalar karışıktır. Rahatsız olsalar da son sözü (her zaman olduğu gibi) partili CB söyleyecektir. 16 Nisan referandumundan bu yana yasal olarak geçmesek bile fiilen tekçi bir sistemde yaşadığımızı da unutmayalım. OHAL'i de bu gerçek içinde değerlendirmek gerekir. Tekçi sistemde esas "rey-i vahit" tir. OHAL de tekçi sisteme uygun ve kullanışlı bir aparat olduğundan iktidar öyle kolay vazgeçmeyecektir. Asıl şaşırtıcı olan ise iktidardan çok bir muhalefet partisinin OHAL'in devamı için gösterdiği gayretkeşliktir. OHAL'i kaldırmayı "cinayet" olarak gören siyasal düşünce sahipleri, acaba, OHAL'in sebep olduğu hukuk cinayetlerini görmüyorlar mı? Görüyorlarsa OHAL'in devamındaki ısrarın sebebi nedir?

  • Gündüz Alp-2

    12.4.2018 10:00:12

    İnşaallah iktidar, OHAL'i bitirerek öngörümüzde bizi yanıltmış olur, diye ümit ediyoruz. Sorun çözmekten çok sorunları arttıran ve siyasal, ekonomik ve toplumsal ortamı ağırlaştıran bir işlev gören OHAL'in devamında ısrar etmek demek; iktidarın ileri süreceği bahanelerin aslında suni, gerçeklerden uzak mazeretler olacağı düşüncesinin kamuoyunda yaygınlaşmasını kuvvetlendirecektir. OHAL'in devamı için geriye tek seçenek kalıyor o da: İktidarın devamını mümkün kılacak düzenlemeleri OHAL ortamında kolaylıkla hayata geçirmek. Yani iktidarı OHAL'in suni teneffüsü ile yaşatmak. Peki böyle bir durum ülke için yarar getirir mi? Elbette hayır. Çünkü ihtiyaç OHAL değil; hak, hukuk, hürriyet, adalet ve demokrasinin tam anlamıyla bulunduğu bir Türkiye'dir. OHAL istisnai bir haldir. Ömrü de uygulamaları da kısa olmalıdır.

  • Gündüz Alp

    12.4.2018 09:48:07

    Sayın Güleçyüz, hepimizin temennisi artık 20 Nisan itibariyle OHAL denilen antidemokratik sistemin bitirilmesidir. Fakat şahsi görüşüm o dur ki; OHAL'i devam ettireceklerdir. Çünkü muhalif olmayan bir muhalefet partisinin genel başkanı, ittifakın da avantajını kullanarak, iktidar adına "milli bir zorunluluktur, OHAL bitmez, bitemez, bitmemeli" (T24,10.4) diyerek hükümeti adeta OHAL'e zorlamaktadır. İktidarın da işine gelen bu talep, yine bir takım suni bahanelerle OHAL'in devamı yönünde kullanılacaktır. Zaten OHAL, iktidarın yönetim anlayışının ülkede hakim kılınması için uygun bir aparat olduğundan çok işine yaramaktadır. Böyle bir aparatı hemen bırakacaklarını düşünmek fazla iyimserlik olur. Zira 15 Temmuz kalkışmasını bastıran halkın beklentisi tam ve ileri demokratik hukuk devleti iken, iktidar tam tersine darbecilerin istedikleri OHAL'i ilan etmekle asıl niyetinin başka olduğunu da ilan etmiş oluyordu. Onun için OHAL'i kolay kolay bırakmayacaktır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı