"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rumeli Hisarının mahzun mescidi

Kâzım GÜLEÇYÜZ
24 Ocak 2015, Cumartesi
Fatih’in Rumeli Hisarında yaptırdığı Hamam Mescidinin yerinde şimdi yeller esiyor.

Beş asır boyunca ayakta kalan bu mabed, 1950’li yıllarda göz göre göre yok olmuş. Şimdi, Hamam Mescidinin ayakta kalan tek işareti, şerefesi yıkılmış garip bir minare... Geçtiğimiz yıllarda “açık hava tiyatrosu” olarak kullanılan cami alanı, son olarak, “Rumeli Hisarı konserleri” adı altında tertiplenen eğlencelere sahne oluyor... 

Peygamber müjdesine mazhar büyük sultan Koca Fatih’in, fetih erlerinin ve fethe hazırlık için çok kısa bir zamanda inanılmaz bir sür’atle yaptırılan Rumeli Hisarının inşa faaliyetlerinde vazife alan, inşa edildikten sonra da hisarın surlarında boğazı gözleyen kahraman Osmanlı askerlerinin kemiklerini sızlatacak bir manzara ile karşı karşıyayız...

Mahzun ve mağdur Hamam Mescidinin yapılış hikâyesi ne kadar ibretlidir:

Hisar inşa edilirken, bir işçi sürekli aynı taşı götürüp getirmekte, bir türlü yerine bırakıp da sırtına yeni bir taş almamaktadır. Bu durum, o sırada inşa faaliyetlerini yerinde görmek üzere gelen Sultanın dikkatini çeker. Ve işçiyi yanına çağırıp sorar: “Neden aynı taşı götürüp getiriyorsun?” İşçi utana sıkıla cevap verir: “Sabah kalktığımda ihtilâm olduğumu fark ettim. Fakat yıkanacak yer bulamadım. Bu yüzden taşı yerine koyamıyorum. Bu hisarın, gusülsüz taşınan taşlarla inşa edilmesine gönlüm razı değil. Tek bir taş dahi olsa...”

Bunun üzerine Fatih, hisarın içine derhal bir hamam yapılmasını, hamamın üzerine de bir cami  inşa  edilmesini emreder. İşte Hamam Mescidi, bu padişah buyruğunun eseridir.

Arkadaşımız Selahaddin Tercan, araştırmaları sırasında, hisarın yakınındaki Kemaleddin Camiinin emekli imamı Münir Ulubay’ın enteresan bir hatırasını tesbit etmiş. Hisarın içindeki evlerin Menderes zamanında kaldırıldığını söyleyen Ulubay, hisar restore edildikten sonra yapılan açılış merasiminde Menderes’le görüşmesini anlatıyor:

“Bir fırsatını bulup Menderes’in yanına gittim. Caminin ayakta kalmış yarım minaresini işaret ederek, ‘Kaleyi çok güzel restore ettiniz. Ancak ecdat yadigârı caminin durumu bizi çok üzüyor. Ya minareyi de yıktırın—ki cami olduğu belli olmasın—ya da camiyi yeniden inşa ettirin’ dedim. Menderes yanında bulunanlara not aldırdı. Fakat 60 ihtilaliyle birlikte caminin inşaatı başlamadan kaldı.”

(22.5 yıl önce, 12.9.92’de çıkan yazımızdan.) 

tweet- Rumeli Hisarının restorasyonu kapsamında, içerideki tarihî mescidin ihya ve inşası için yapılan çalışmaları tebrik ediyor ve destekliyoruz.

Okunma Sayısı: 2668
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İLHAN

    24.1.2015 09:59:10

    YENİ ASYA neyden yana oluyor dediklerinde hep dedik HAK dan yana.Çünkü aziz üstadımızın 50 yıla yakındır iman hakikatlarını neşreden HAK'KIN HATIRI ALİDİR,HİÇBİR HATIRA FEDA EDİLMEZ,düsturunu bize hatırlattılar.ALLAH RAZI OLSUN.

  • Abdurrahman KOÇAK

    24.1.2015 09:02:25

    Allah Razı olsun.Yeni Asyanın farkı budur.İyi şeylere destek dua yanlış işlere ikaz, eleştiri....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı