"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siyasete yeni dizayn

Kâzım GÜLEÇYÜZ
27 Mayıs 2016, Cuma
Parlamenter sistemin siyaset ayağının esas itibarıyla seçim sandığında şekillenmesi icab ederken, son dönemde sandık dışı müdahalelerle yeni bir dizayn projesi gündemde.

Bunun ilk adımı, 7 Haziran seçiminden çıkan sonucun beğenilmeyip “kaos ve belirsizlik” olarak nitelenmesi ve sonra 1 Kasım seçiminin dayatılmasıyla atıldı. 

Eşzamanlı olarak, bir buçuk senelik çözüm sürecinin getirdiği “barış ve sükûnet” ortamının yerini, bir anda düğmeye basılıp tırmandırılan terör olayları aldı.

7 Haziran Meclisinden bir hükümet çıkarılamayışı da eklenince 1 Kasım seçimine gidildi ve malûm tablo ortaya çıktı.

Bu tabloya bina edilen yeni hükümet ise 7 ay bile devam edemedi; 20 ay önce Saray tarafından atanmış olan başbakan, yine Saray çıkışlı ince bir operasyonla çekilmek mecburiyetinde bırakıldı.

28 Şubat’ta askerin başını çektiği bir psikolojik harekât sonucu görevi bırakmış olan Erbakan’ın ekolünden gelme bir cumhurbaşkanı, kendi başbakanını benzer bir âkıbetle karşı karşıya getirdi.

1 Kasım’da tecellî eden millet iradesinin iktidara yönelik netice ve tezahürü, dayatılan olağanüstü kongre ile değiştirildi.

Yüzde 49.5’un oy verdiği bir başbakan Saray talimatı karşısında el pençe divan duran kongre delegelerinin oylarıyla görevi devretti ve yeni bir kabine kuruldu.

Böylece yüzde 49.5’un 1 Kasım’da ortaya koyduğu irade ve tercih, ona sorma ihtiyacı bile duyulmadan geçersiz kılındı.

Seçmen de, parti tabanı da dışlanmak suretiyle...

İktidar partisi ve hükümeti üzerinde bu operasyonu olağanüstü kongre yoluyla bir çırpıda yaptıran sistem, aynı yöntemin MHP’de işletilmesini ise geciktirdi.

Delege çoğunluğunun olağanüstü kongre talebi, tartışmalı yargı kararlarına takıldı.

Ardından, bir yere kadar ortak hareket etmiş olan muhalif adaylar arasında ihtilaf çıkarıldı. Ve sancılı sürecin ardından rötarlı Yargıtay kararı kongrenin yolunu açınca Bahçeli de “evet” noktasına geldi.

Ama muhalifleri tasfiye planıyla.

Şimdi cevap bekleyen soru: Yol ayrımındaki MHP Saraya koltuk değneği olmayı mı, yoksa hür muhalefeti mi seçecek?

Hükümet programı: “Hedefimiz evrensel ölçekte bir demokrasiyi hayatın tüm alanlarında hakim kılmak.” Söylem güzel, ama eylem ve uygulamalar?

Cumhurbaşkanı-başbakan uyumu millete ve ülkeye hizmet için gerekli; “Türk tipi başkanlık” dayatmasıyla tek adam rejimi getirmek için değil.

Başbakan “Dostları arttırıp düşmanları azaltacağız” diyor. İçerde “cadı avı” operasyonları daha da hızlanarak devam ederken nasıl olacak bu?

Okunma Sayısı: 2778
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    27.5.2016 07:59:23

    Geçmişte rahmetli babam derdi.Evladım CHP nin dediklerinin genelde tersini doğru olarak almalısın.AKP lilerinde söyledikleri için herhalde ZIDDINI YAPACAKLARDIR,DİKKATLİ OL derdi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı