"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Temsilî Cuma ve hutbe konuları

Kâzım GÜLEÇYÜZ
02 Mayıs 2020, Cumartesi
Diyanet İşleri Başkanı’nın Cuma hutbesiyle gündeme gelen konu için scope yayınımızda yaptığımız değerlendirmenin sonu:

Maalesef bu ahlâkî sapma Türkiye’ye de taşınıyor. Örgütlenmeler var. Bunu demokratik hak olarak savunanlar var. İslam tarihindeki, Asr-ı Saadetteki uygulamalara, hadis-i şeriflere ve onların yorumlarına baktığımızda gördüğümüz şey şudur: Bu sapma, tecrit edilmesi ve bugün bilim çevrelerinin de ifade ettiği üzere tedavisi gereken bir hastalıktır. Meselenin cezaî yaklaşımlar  yerine, böyle bir hassasiyetle, bilimsel, pedagojik ve tıbbî yöntemlerle, terapi ve tedavi yaklaşımıyla ele alınması, üzerine gidilmesi lâzım.

Diyanet İşleri Başkanı, bilerek veya bilmeyerek böyle bir tartışmayı tetikledi. Bunu nerede yaptı? Cuma hutbesinde. O Cuma nasıl bir Cuma? Kimse Cuma’yı kılamıyor malûm sebeple, ama ‘temsilî Cuma’ diye birşeye başladılar. Evvela Saray Camii’nde. Bir defa, ‘temsilî Cuma’ garip. ‘Siz kılamıyorsunuz, ama biz sizin yerinize kılıyoruz’ mu demek istiyorlar? Ama bu kimsenin içine sinen birşey değil. 

Peki, Ramazan’ın ilk Cuma hutbesi, böyle bir konunun gündeme taşınacağı bir platform mu olmalıydı? Ramazan’da konuşacağımız konular bunlar mı olmalıydı? Buna sebebiyet vermek ne derece doğru oldu? Hutbe başlığı ‘Ramazan sabır ve imtihan ayı.’ Ama altındaki ifadeler bu tartışmaya sebep oluyor. Oysa sabır ve imtihan ayı için söylenecek çok daha başka şeyler de var. Meselâ Üstad’ın Ramazan Risalesi’ndeki muhtevadan yola çıkarak bir hutbe hazırlansaydı çok daha istifadeli ve verimli olur; böyle gereksiz tartışmalara da sebebiyet verilmezdi. 

Bir de hutbe ve vaazlarda genelde bu tarz arızalarla, günahlarla ilgisi olmayan insanlara bunlar söyleniyor. Bu kişiler zaten cami cemaati, böyle ahlâkî sapmalardan uzak insanlar. Yapmadıkları birşey üzerinden onları uyarmanın ne mantığı ve ne anlamı var?

Bu konuları toplumda yeni kutuplaşmalar meydana getirecek üslûplarla, ‘Sen din düşmanısın, sen laiklik aleyhtarısın’ gibi eskiden beri kullanılagelen şablonlarla gerilimi daha da tırmandırma vesilesi haline getirmek yerine Ramazan’da daha çok kenetlenmemiz, daha çok birbirimizi kucaklamamız, birbirimizi daha çok anlamaya çalışmamız lâzım.

Okunma Sayısı: 5589
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ünal

    5.5.2020 01:33:14

    "Bir de hutbe ve vaazlarda genelde bu tarz arızalarla, günahlarla ilgisi olmayan insanlara bunlar söyleniyor. Bu kişiler zaten cami cemaati, böyle ahlâkî sapmalardan uzak insanlar. Yapmadıkları birşey üzerinden onları uyarmanın ne mantığı ve ne anlamı var?" Bu hususu bende hep düşünürdüm. Neden bize anlatıyorlarki alakasız konuları bizde bu problem yok ki diye.

  • Resul

    3.5.2020 00:01:08

    L. .... Yerine Lut Aleyhisselam'ın kavminin işlediği günahlar diye ifade etmek gerekir.

  • Resul

    2.5.2020 23:58:00

    Değerlendirmeniz çok güzel olmuş. Teşekkürler. Anlayamadığım böyle basit bir hatayı çok önemli bir kurum un başkanı nasıl yapabilir.

  • Zekeriyya

    2.5.2020 19:56:13

    "Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesi. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikâhsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz, bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim. " Hutbe uzun. 6 sahife.. Normal hutbelerden üç kat fazla. kötülükler üzerinde durulmuş ve bu kötü fiil ile ilgili bir paragraf var. Son derece normal. Bununla ilgili ayetler camide söylenmesi son derece normal hatta gereklidir. yerinde olan bu hutbe birileri rahatsız oldu diye tenkit edilmesi yanlış. Zamansız denilmesi yanlış.

  • Ayhan Yıldırım

    2.5.2020 18:48:05

    Bu tür konular gündeme gelince nedense toplum hemen iki kampa bölünüyor ve başlıyorlar tartışmaya. Hem de ne tartışma! Bir taraf dini değerlere saygısızlık yapıldığını, buna müsade edilemeyeceğini dile getirirken, diğer taraf da 'düşünce özgürlüğü' naraları atıyor. Bu konuda iki tarafa da söylenecek çok şeyler var ama, kendini 'dindar' diye tanımlayan insanlar acaba bu değerleri kendileri çok güzel yaşayıp herkese ahlaken çok güzel örnek oldular mı? Ya da bu değerleri herkese yeteri kadar anlatabilecek bir fedakarlık içinde olabildiler mi? diye sormak geliyor insanın aklına. Gerekenler gerektiği zaman tam olarak yapılmadan, sadece sonuçlara şiddetle itiraz sesleri yükseltmek, sorunları çözmeyeceği gibi, daha da artmasına netice vermektedir.

  • Said Haktan

    2.5.2020 14:03:24

    Evet belki her doğru her yerde söylenmemeli ;ancak bu sapkın güruhun çok büyük yardımlar alarak müslüman mahallesinde sal... satmalarınada Türkiyenin islam dini adına en önemli ve en büyük kurumu canlı yayınlanan bir hutbede bu sapıkların zararlarından bahsetmesi normal bir durum.yaşı bellli bir yaşon üstünde olan orta yaş üstü interneti,yuotobe, vb. Araçlarla yavrularımıza zarar verilmesin.Şer guruplar şerirliklerini yaymak için servetini verebiliyor.Bu batıl ve dünyevi hastalıklı ruhlara cevap vermek gerekiyor size uygun gelmesede bu önemli.Yoksa adamlar ortalığı boş bulursa daha çok cesaretlenecek.Allah cc Ali hocadan razı olsun.amin.

  • Abdurrahman KOÇAK

    2.5.2020 13:43:42

    Çok fevkalade bir yazı serisi oldu.Tam anlamıyla demokratik ve demokrasiyede atıfda bulunuldu.Müspet hareket tarzına atıfda bulunuldu.Kavgasız bir şekilde konuların tartışılması nasıl olur vs.Böyle netameli bir konu ancak böyle bir şekilde ele alınabilirdi.Yeni Asya ekolünün farkıda burada.

  • Cemil

    2.5.2020 12:33:33

    "Ramazan’da daha çok kenetlenmemiz, daha çok birbirimizi kucaklamamız, birbirimizi daha çok anlamaya çalışmamız lâzım." diyorsunuz. Bunu gerçekten istediklerini mi sanıyorsunuz. Ben epey zamandır böyle bir çağrı duymadım, hep biz/onlar ve ötekileştirme cümleleri duyuyoruz. Ya bizdensin yada kötüsün anlayışı. Dilerim yazılarınızı okurlar, tavsiyelerinizi anlarlar.

  • Metin

    2.5.2020 10:05:06

    Sahi şimdi aklıma geldi. Namazda niyazda gözü olmayıpta Camiye uğramayanların işedikleri varsayılan kusurları, Niçin Namaz niyazla meşgul olan vr Camiye, cemaate iştirak edenlere söylenip durulur ki?

  • Bülent Bektaş

    2.5.2020 04:22:20

    Allah razı olsun Çok güzel tespitler Bize düşen bu güzel tespitlerin elimizden geldiğince şu sıkıntılı günlerde ihtiyaçları olanlara bir şekilde ulaştırmak

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı