"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Genç işsizlik için neler yapılmalı?

Kübra ÜNÜVAR
18 Ocak 2019, Cuma
İşsizlik hem gelişmiş ülkelerin hem de gelişmekte olan ülkelerin iyileştirmeye çaba sarf ettiği bir sorundur.

Gerçekten işsizlik, tüm ülkeleri etkileyen; sosyal, ekonomik, siyasal ve psikolojik birçok olumsuz sonuçlar doğuran bir mesele haline gelmiş durumda. Rakamlara baktığımızda Türkiye’de işsizlik nisbeti her geçen gün biraz daha artıyor. 

Türkiye’de işsizliğin, ekonomik kalkınma süreci içinde hızlı nüfus artışı ve kentleşmenin beslediği işgücü arz ve talep artışları arasındaki dengesizlikten kaynaklandığı görülüyor. Son TÜİK verilerine baktığımızda işsizlik oranı yüzde 11,6 seviyesine, genç işsizlik oranı ise 21,6 seviyesine yükseldi. Rakamları incelediğimizde genç işsizlik, genel işsizliğin yaklaşık 4 katı. Bu durum genç işsizliğini azaltmak için Türkiye’de yeterli politikalar uygulanmadığını gösteriyor. Ayrıca, bu oran genç işsizlikle mücadele için ekonomik ve sosyal politikaların birlikte yürütülmesini gerektiğini hatırlatıyor. 

İşsizlik rakamlarında meydana gelen bu artış ise okuyan ya da mezun olan gençleri ümitsizliğe sevk etmiş durumda. Peki bu durumda nasıl bir yol izlenmeli? Türkiye’de yeni mezun eğitimli gençlerin iş bulma derdinin olması bazı noktaları gündeme geteriyor. Bunlardan ilki eğitim sisteminde kazanılan bilgilerin işgücü piyasasının ihtiyaçlarıyla uyuşmaması. İkinci bir konu ise, eğitimden istihdama geçişi kolaylaştıracak, özel olarak gençlere hizmet veren rehberlik, işbulma ve eşleştirme kurumlarına ve politikalara gerek olduğu. Bu kurumlarının, niteliksiz ve geçici işlerde çalışan, dezavantajlı gençlere ikinci bir mesleki eğitim ve nitelik kazanma imkânı sağlaması genç işsizlik için oldukça önemli. 

Hükümetin bütçesinden gençlere ayrılan kaynaklar mutlaka artırılmalıdır. İşsizlik fonunda birikmiş olan kaynaklar genç işsizliği ile mücadelede başvurulacak bir kaynak olarak kullanılmalıdır. Genç işsizlik için en önemli adımlardan birisi de yeni istihdam alanlarının oluşturulmasıdır. İşsizlikle mücadelede yeni iş sahalarının açılması ve eğitim sisteminin iş hayatına yönelik yeniden düzenlenmesi büyük önem arz ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası (DB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün ortaklığıyla bir “Gençlik İstihdam Ağı” kurulmuştu. Türkiye, bu ağın gençlere istihdam alanı oluşturmaya yönelik çalışmalarına katılacağını söylemişti ama bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı. Türkiye’de bu tarz gençlik istihdamına yönelik ulusal stratejiler oluşturmak işsizliğin azalmasında önemli bir yer tutacaktır. Toplumun en dinamik ve duyarlı kesimi olan gençler için doğru politikalar yürütmek, Türkiye’nin içerisinde bulounduğu ekonomik buhrandan kurtulmasına da önemli katkıları olacaktır.

Okunma Sayısı: 1850
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı