"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beşleme, belgesel roman olmalıdır

Mehmet ÇETİN
16 Aralık 2017, Cumartesi
'Asırlara göre şeriatlar değişir.' Değişen şartlara göre de hükümler, metodlar yenilenir. Dolayısıyla her devir ve dönemin mergub vasıtası kullanılmalıdır.

“Ulûm ve fünunun en parlağı olan belâgat ve cezalet bütün envaiyle âhir zamanda en mergub (rağbet edilen) bir sûret alacaktır. Hattâ insanlar, kendi fikirlerini birbirlerine kabûl ettirmek ve hükümlerini birbirine icra ettirmek için, en keskin silâhını, cezalet-i beyandan ve en mukavemet-sûz kuvvetini belâğat-ı edadan alacaktır” ifadeleri de, zamanın en müessir vasıtasının kullanılmasına işaret eder. 

Belâgat ve cezalet; sözün, düzgün, kusursuz, yerinde ve hâlin, makamın icabına göre söylenmesidir. Buna göre tebliğ metodlarının da hâlin ve makamın icabına göre güncellenmesi gerekir.

Necmeddin Şahiner’in “Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman Said Nursî” isimli eseri, döneminde fevkalâde hizmete vesile oldu. Devamındaki “Son Şahitler” ve “Aydınlar Konuşuyor.” Safa Mürsel’in “Devlet Felsefesi”ni de unutmamak lâzım. Teyb kasetleri ve video kasetleri hizmet dönemini de ekleyebiliriz. Başka ilâve edilecekler de var…

İslâm Yaşar’ın Beşlemesi ve devamındaki romanları o dönemin mergub hizmet vasıtaları oldu. Allah, onlardan ve diğer vesile olanlardan razı olsun.

Ancak, artık bu eserlerin belgesel tarzda tanzim edilerek ve sonrasından vukua gelen hadiseleri ve ortaya çıkan evrakları da ekleyerek yeniden neşredilmelidir. Zira “Biz Kur’ân şakirtleri olan Müslümanlar, bürhana (delile) tâbi oluyoruz.”

Şimdinin mergub metaında olması gereken tek özellik delil ve bürhandır, tıpkı her zaman olması gerektiği gibi. İddianın doğrulayıcısı belgedir, şahittir. Bir başka ifadeyle delil ve akıbet. Yani, ortaya koyduğunuz deliller ve o iddiayı tasdik eden akıbet. Akıbet, delilleri doğruluyorsa, haklılık kazanılır.

Hazırlanacak tarz, roman üslubunda olmakla, eserde bahsedilen hadiselerin dipnotlarında belge, şahitlerle kaynak gösterilmelidir.

Kaynak eserler, bahsettikleri hak da olsa; mübalağalı anlatım, tarafgirâne üslub, anlaşılmaz ifadeden azade olarak hakkı ortaya koyacak şekilde olmalıdır. İhtilaf ve kutuplaşmayı değil, ittihad ve uhuvveti, menfi yaklaşımı değil müsbet hareketi davet etmeli. Emniyet ve asayişi sağlayan müsbet iman hizmetine vesile olacak üslub her dem ve dönemde muhafaza edilmelidir.

Zamanın ruhuna uygun bir üslubla tebliğ vazifesi yaparken sürekli güncellenmek, gelişen şartlara uygun tarz ve taktik geliştirmek, hizmetin devamını sağlar. Bu hizmette eskinin eskimeyen ehl-i hizmetlerin tecrübelerinden azami derece istifade ile bu hizmeti omuzlayacak yeni kabiliyetlere fırsat verilmeli, gençler istihdam edilmelidir. Dönemin gelişmiş bütün teknik alet ve edevatı, iman hizmeti envarterinin ilk sırasında olmalıdır. Hem de en ileri kullanılması seviyesinde…

Risale-i Nur ile alâkalı öncesinden yazılan eserler; ruh ve mânasına sadık kalmak şartıyla, zamanla ve ihtiyaç hasıl oldukça yeniden elden geçirilmeli, tekmil, tanzim, tasnif, tertip ve tashih edilmelidir.

Okunma Sayısı: 1737
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Zeliha ozpamukcu

    16.12.2017 20:49:23

    Aslında beslemenin de son sahitlwrinde gerçek yeniden gözden geçirilmesi gerekiyot sizin de saydığımız sebeplerden ötürü. Buna kalıbre olmak deniyor ki iman hizmetinde bu çok önemli bir esastir

  • Toygar

    16.12.2017 08:39:04

    Bediüzzaman Beşlemesi konusunda, 2 yıl kadar önce bir arkadaş grubunda okunması hatta muhakkak okunması tavsiyesinde bulunmuştum. Yakın zamanda bir başka yazıda daha böyle bir tavsiye ve şimdi de böyle bir öneriyi görmek kendi adıma da, beşleme adına da mutlu etti. Sadece bu vesileyle bir hususu ifade etmek istiyorum ki belki görülür de birileri bir şeyler yapar (?). Okuduğum beşleme içerisinde o kadar dizgi hatası var ki, her birini işaretlesem, kitabın rengi bambaşka hale gelebilirdi! Bu dizgi ve imla konusunda ön düzenleme yapıldıktan sonra yendien yayınlanmalı ve belki de müellifince geliştirilebilmeli, diye düşünüyorum. Hatta ilginç olanı, bazı kelimelerin değişik yerlerde, farklı ve yanlış yazılımlarıyla birlikte, aynı anlamda kullanılmış olmasıydı. Amacını anlayabilmiş değilim. Okuyunca anlarsınız. Okuyun daa!

  • said yazar

    16.12.2017 07:24:18

    Tebrikler ve Teşekkürler. Yeni senede Yeni Asya da:Başta islam Yaşar olmak üzere Necmettin Şahiner, Safa Mürsel vb. Yazarları mı zida görmek isteriz.Selam ve dua ile

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı