"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yokluk ile varlıkta çekilen sıkıntılar

Mehmet ÇETİN
02 Mayıs 2015, Cumartesi
İnsanoğlu gereken tedbiri ve işi yapmayıp ihmalkâr davranarak muhtemel imkândan faydalanamaz durumuna düşüyor ve nihayet yokluklar ve sıkıntılar başlıyor.

Gelir gider muhasebesini dengede tutturma konusunda sıkıntı çeken insan, borçlanarak araba sahibi oluyor. Taksitleri ödeme zorluğu içerisinde iken deposuna benzin alacak parası olmayınca, varlık içerisinde yokluğu yaşıyor. Keza kredilerle alınan meskenin ödemelerinde sıkıntı çekerken, günlük masrafı karşılanamayınca yine varlık içerisinde yokluk çekiyor. Evlenip yuva kuruluyor, ancak eş veya evlât hayırlı çıkmayınca onların varlıkları ile yokluk çekiyor insanoğlu. 

Yeri geldiğinde aranmadıktan veya aramadıktan sonra evlâtlığın, kardeşliğin, dostluğun ne kıymeti kalır? 

Kıymet bilmezliğimize işaret eden kaderin ibretli bir tecellisi var. Elimizin altındaki kıymetler ne zaman yok olursa, o zaman değerini anlıyoruz. Kıymetini anlamak için elden gitmesini beklemek çok ağır bir bedel değil midir? Beş şey elden gitmeden kıymetinin bilinmesine işaret eden hadisi galiba az anlıyoruz. 

Varlıkta yok yere çekilen, bu sıkıntıların öncelikle sorumlusu biz olduğumuz gibi, ahirde de vazife bize düşmekte. İbret alınmayan tarih tekerrürü ile yok yere çekilen sıkıntılar için de bir hatırlatmada bulunmakta.

İnsan atâlet ve tembellik zindanından gayret, faaliyet ve hareketle sıyrılıp, ümitle cihazlanıp, şevkli ve tedbirli olarak hayata devam etmeli. Sabırla ve insan haklarına hürmetle devam ederken ferdi fikrimizde gereksiz yere ısrar etmeden meşveretlerle alınan karara uyulup, yüce bir gayeyi hedeflemeli. Üzerimize düşen işlerimizi ona buna havale etmeden, istikamette olduğumuz müddetçe kimsenin bizi doğru yoldan ayıramayacağına kesinlikle inanmalı. Bütün bunların en kuvvetli gizli düşmanı olan tedbirsizlik, havalecilik, üşengeçlik ve rahata düşkünlük şeklindeki kötü alışkanlıklara düşmeden heyecanla çalışıp, gayret ve tedbirler ile hayata devam etmeli. Böylece hayatımız içerisinde çekilen sıkıntılar aza inecek. Zaman zaman tekrar karşılaşırsa tecrübe ettiği tedbirler ile hayatını sürdürmeli. 

Kuvvetli iman ataleti, tembellik ve tenbelliği kabul etmez, izin vermez. İmanın mukavim olması muhabbet ve sadakati hatalardan korur. Böylece hayat; hamiyet ve gayretle huzura kavuşur. Mevcud olan kıymetlerimizi yeniden yokluğa düşürmeden devam eden hayat en takdir edilen hayattır.

Bu yazı var olanın kıymetinin iyice anlaşılması için kaleme alındı. Olmayan şeyleri kelimelerin arasında aramak hatasına düşmeden, kardeşlerin arasındaki uhuvveti zedeleyici lüzumsuz, merakaver heveslerimizi gemleyip; her gün yeni bir şevkle kucaklaşmalı, hasretle mevcudiyetimizin kıymetini bilmeliyiz. 

Unutmayalım, kıymeti bilinen ve şükür gören nimet ziyadeleşir. 

Okunma Sayısı: 1151
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı