"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman ve medrese âlimleri

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
05 Ocak 2015, Pazartesi
Bediüzzaman’la alâkalı olarak Şarkın muhtelif belde ve mekânlarında oturan medrese âlimleriyle görüşmüştüm. “O nu çok seviyoruz. Bizim de Üstadımızdır Bediüzzaman” diyorlardı.

Bediüzzaman Hazretlerinin mübarek şahsının yanı sıra, telif ettiği cihanşümul eserlerini anlama adına, Şarktaki medrese ehli hocalara da ulaşmış, onların bu vesileyle fikir, kanaat ve değerlendirmelerine başvurmuştum. Bu vesileyle, Şarkta yaptığımız  gezilerde medrese hocalarınca, Bediüzzaman ve eserleri için manidar değerlendirmelere ve tesbitlere muhatap olmuştuk.

Bediüzzaman ve eserleriyle alâkalı bizzat görüşmelerimiz de, bize ilettikleri değerlendirmelerden bazılarını arz etmekle yetiniyorum.

RİSALELER MEDRESEDEN ÇIKMIŞ

Kur’ân tefsiri Risale-i Nurlara mektep ehlinin sahip çıktığı gibi, medrese ehlinin de sahip çıkması gereğini ifade eden Bediüzzaman, Emirdağ Lâhikası adlı eserinde şunları ifade eder: “Risale-i Nur medreseden çıkmış, ilim içinde hakikate yol açmış hakikî sahipleri ve tarafları medreseden çıkan hocalar olduğuna binaen. ( E. Lâhikası: 79)

Bediüzzaman lâkabının ilk mehazı genç yaşlarda iken Şarkta ilimle iştigal ettiği medreselerde üstün ve harika zekâsına mukabil, medrese hocaları tarafından kendisine verilen “Bediüzzaman”  lâkabının da ilk menbaı medrese olmuştur. 

ÜSTAD’IN ÜÇ BÜYÜK ESERİ

Uzun yıllar medresede okumuş, Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeliği de yapan A. Celil Candan’la vefatından evvel Van’da görüşmüştük. 

Rahmetli Candan, bize Bediüzzaman ve eserleriyle ilgili şunları söylemişti:  “Üstadın üç büyük eseri var. Birincisi Risale-i Nur, ikincisi tavizsiz ve nezih hayatı, üçüncüsü de fedakâr talebeleri. Çağımızda milyonlarla ifade edilen eserler yazıldı. Eser konusunda boşluk yok. Ancak zor şartlarda inancın nasıl yaşanacağının taviz vermeden yürümenin dik duruşun ne olduğunun izzet ve iffetle hareket etmenin yaşanmış örnekleri azdır.

“Merhum Üstadımızın nezih ve izzetli hayatı beni eserlerinde daha çok etkiledi. Bazı âlimlerin ilmi kendileriyle kabre gider. Bazıları okunacak eser yazar. Kimisi de aynı misyon ve dâvâyı devam ettirecek öğrenciler yetiştirir. Üstad Hazretleri, hem eser yazmış, hem de dâvâsını en güzel şekilde yaşayan ve yaşatan talebeler yetiştirmiştir. Üstadımıza Cenâb-ı Allahtan rahmet diler, sizlere de çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

BEDİÜZZAMAN HOŞ GELDİ SAFALAR GETİRDİ

Kendisiyle Siirt’e bağlı Tillo ilçesinde talebelerine ders verirken mülâki olduğumuz Molla Burhan Mücahid-oğlu, “Üstad hoş geldi sefalar getirdi” diyerek bizi sıcak bir ilgiyle karşılamıştı. Talebelerine ders veriş anını bir müddet izlediğimiz Molla Burhan Hoca Efendi, daha sonra bizi hususî odasına alarak Üstada hürmetini ifade etmenin akabinde, suallerimize gideceği umre ziyareti sonrası cevap vereceğini ifade etmişti. Teşekkür ederek kendisinden ayrılmıştık.

BEDİÜZZAMAN’IN ŞAHS-I MÂNEVİSİ

Batman’da oturan Babnirli Molla Abdullah Hoca’nın dostlar vasıtasıyla aldığımız Üstad Bediüzzaman ve Nurlarla alâkalı değerlendirmesi şöyleydi:

“Bediüzzaman’ın şahs-ı manevîsini ve ilmî seviyesini tarif etmek ne benim, ne de benim gibilerin kârıdır. Sadece derim ki Hicrî 13. Asrın en mütebahhir müfessir, mütefekkir ve müçtehididir. Kur’ân’ın bahsettiği Râsihûn’un (ilimde derinlik kazanmış âlimlerin) başında gelmektedir”.

RİSALE-İ NUR HER ŞEYE KÂFİDİR

14 yıllık Arapça tahsili olan Molla Mustafa Tayfur Hoca, Batman’dan bize değerlendirmelerini göndermişti. Şunları ifade ediyordu:

“Risale-i Nurları okumayan ne kadar âlimde olsa câhildir. Bende eski medrese tahsilimden kalan kitaplar hâlâ duruyor. Günlük Nurlarla meşguliyetten sonra Hadis ve Fıkıh kitaplarımı da inceliyorum. Meseleler çok karışık teferruatla insan boğuluyor, bu sebeple bu asırda böyle eserlerle amel etmek çok sakıncalı oluyor. Risale-i Nur her şeyimize kâfi geliyor.”

RİSALE-İ NUR’A AİT EN İYİ DEĞERLENDİRME RİSALE-İ NURLARA AİTTİR

Hafız Taha Hoca olarak bilinen Muhammed Taha Gültekin Hoca Efendi’yle Tillo’da camide ders verirken görüşmüştüm. Nezih bir insandı. Meramımı anlatınca çok duygulandık. 

Üstad ve Nurla alâkalı şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Risale-i Nurlar hakkında en güzel değerlendirme yine Risale-i Nurda mevcuttur”.

ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KÂRDIR

Nusaybin’de görev yapan eğitimci dostum A. Kerim Sevgili  vasıtasıyla Mahmur Er Hoca’nın değerlendirmelerine ulaşmıştık.

Bize gönderdiği yazılı metninde Üstad ve Nurlarla alâkalı şu değerlendirmeyi yapıyordu:

“Zararın neresinden dönülse kârdırdır. Risale-i Nur’un kıymetini geç anlamakla birlikte, son nefesimize kadar Nurları okuyarak istifade etmeye azm ü cehd edeceğiz inşallah”

Aziz Üstadımızla alâkalı çok değerli  görüş, kanaat ve fikirlerin, medrese âlimlerince izharı bizi de oldukça memnun etmişti. Hepsine saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Okunma Sayısı: 1990
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı