"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Babacan: İleri bir ekonomi için hukukun üstünlüğü şart

13 Mart 2015, Cuma 10:25
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomik istikrar için demokrasi ve hukukun üstünlüğünün şart olduğunu söyledi, "Hukuk yoksa o ülkeden milyarderler çıkabilir ama o ülkede topyekûn bir zenginlikten söz edemezsiniz" dedi. Babacan, doların yükselişiyle ilgili olarak da "İçimizdeki tartışma bunu biraz artırdı" yorumunu yaptı.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu. Küresel piyasaları değerlendiren Babacan, yükselen döviz kurlarıyla ilgili olarak "Bizde de kurda dalgalanmalar oldu, içimizdeki tartışma bunu biraz artırdı ama hemen hemen her ülkede piyasa hareketlenmeleri yaşandı" değerlendirmesinde bulndu. 

Başbakan Yardımcısı, "Gelişmekte olan ülkelerin gelecek 10 yılki büyüme hızı, geçmiş 10 yıla göre düşecek ama gelişmiş ülkelerin üzerinde olacak" öngörüsünde bulundu. Düşen petrol fiyatlarının dünya ekonomi piyasaları için olumlu olduğunu belirtirken, "Rusya gibi petrol üreten bazı ülkeler bundan çok olumsuz etkileniyor. Ama bizim gibi petrol ithal eden ülkeler için ise olumludur" dedi:

"Türkiye 2002 yılından beri çok önemli bir dönüşüm yaşadı. Bir sosyal, siyasi ve ekonomik bir dönüşüm yaşadı. 2002'nin Türkiye'si ile mukayae edilemeyecek bir ülke. Ekonomik göstergelerimiz çok daha iyi. AB sürecinde yaptığımız reformlar Türkiye'de tabloyu değiştirdi. Her ülke kendi kendisini demokratik olarak tanımlayabilir. Hukuk devleti olma noktasında, her ülke diyebilir ki 'Benim kanunlarım, mahkemlerim var, daha ne istiyorsunuz?' diyebilir. Ama gerçek öyle değil. Mutlaka demokratik hak ve özgürlükler konusunda uluslararası kriterler önemli. Evrensel standartlar... Bir demokrasi çalışıyor mu çalışmıyor mu? Bu noktada önemli reformlar yaptık ama yeterli değil. Yeni anayasa önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddeleri olacaktır. Son derece temiz, kolay anlaşılan, açık, net ve sağlam bir anayasa. Burada tabii evrensel kriterler çok önemli. İyi işleyen normlar var. Kötü işleyen normlar var. Burada en iyinin en iyisini aldığımız, merkezine özgürlüklerin konduğu bir anayasa olması gerekiyor. Eğer yeni bir anayasa yazacak bir parlamento kompozisyonu oluşursa çok önemli olacak. "

İstikrar vurgusu yapan Başbakan Yardımcısı "İstikrar bir ülke için çok önemli. Çok baskıcı bir rejimle de istikrar sağlanabilir. Oysa biz demokratik bir istikrardan söz ediyoruz. Gücünü demokrasiden alan bir istikrar önümüzdeki dönem için Türkiye için olmazsa olmaz" dedi. 

'Hukuk yoksa kaos gelir'

Babacan yargı reformunun ekonomik kalkınma için şart olduğunu belirtip şunları söyledi:  "İleri bir ekonomi olmak için hukukun üstünlüğü şart. Hukuk yoksa o ülke kaosa girebilir. Hukuk yoksa o ülkeden milyarderler çıkabilir ama o ülkede topyekûn bir zenginlikten söz edemezsiniz. Hukukun olmadığı bir ülkede kalkınma olmaz. En önemli reformlardan biri yargı alanında olacak. Adalet Bakanlığımız yeni bir yargı reformu taslağını bizimle paylaştı. İyi bir çalışma. Güzel çözüm yaklaşımları var. Seçimlerden sonra Türkiye'nin şiddetle ihtiyaç duyduğu yargı reformunu gerçekleştirmek. Yargının güven sağlayamadığı bir ülkede genel anlamda bir hukukun üstünlüğünden söz etmek mümkün değil. "

Okunma Sayısı: 1319
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı