"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çipli pasaportlar için tarih verildi

04 Mayıs 2016, Çarşamba 15:12
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AB Komisyonu'nun "Türkiye'ye vizeler kaldırılsın" tavsiyesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB Bakanı Bozkır, "Bu kararla yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki haziran sonuna kadar inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. Bu kararın tecellisinde çok fedakârca çalışmalar yürütüldü. Kararın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, "Bizim vatandaşlarımız esasen AB ülkelerine, Schengen bölgesine vizesiz gitmeyi çoktan haketmişti. Bu haksızlık gideriliyor" diye konuştu. "AB ile ilişkilerimize bir pencereden bakmıyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Hedefimiz tam üyelik. Bakanlığımız, AB Bakanlığı eş güdüm içinde çaba sarf ediyoruz. AB’den de aynı samimiyeti bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, vizesiz seyahat için gerekli kriterlerden biri olan çipli pasaportların 1 Haziran'dan itibaren dağıtılmaya başlanacağını duyurdu.

Volkan Bozkır'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Komisyonun beklenen kararı açıklandı. Bu kararın yıllar sonraki sürece geçilebilmesini temin eden en önemli bölümü Türkiye vatandaşlarına vizenin kaldırılmasını AB Komisyonu, konsey ve parlamentoya tavsiye ediyor. Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki haziran sonuna kadar inşallah bu yasal süreç tamamlanacak. İlk etapta parlamentoda görüşülecek ve bir komisyon kuruldu. Sivil özgürlükler, adalet ve içişleri komitesinde konuşulacak ve genel kurulda oylanacak. Parlamentodaki oylama salt çoğunlukla. Oybirliği gerektirmeyen bir karar açılacak. Schengen’le ilgili bir konu olduğu için İngiltere ve İrlanda gibi iki ülkeyi doğrudan ilgilendirmemesi açısından bazı soru işaretlerinin giderilmesi mümkün olacak. 

Bu kararın tecellisinde çok fedakârca çalışmalar yürütüldü. Başta Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, mucize denebilecek bir çalışmay sonlandırdılar. Kararların alınması, kanunların yürürlüğe konması birçok ülke için imkan dahilinde değildi ama Türkiye bunu başardı. TBMM’ye teşekkür borçluyuz, sabaha kadar çalışmayla yaklaşık 15 kanun meclisten geçti. Ben bu girişle birlikte bu kararın hayırlı uğurlu olmasını temenni ederken sözü Dışişleri Bakanımıza veriyorum.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Önemli bir aşamaya geldik. Vizesiz seyahat konusunda vatandaşlarımız en yakın noktadadır. 16 Aralık 2013’te geri kabul anlaşması ve vize serbestisi mutabakat zaptı Ankara’da imzalandı. Sayın Başbakanımız o sırada Dışişleri Bakanı olarak imza attı. 17/25 Aralık darbe girişimiyle çok gündemde olmadı. 2015 sonbaharından bu yana vize serbestisini öne almak için çok gayret sarf ettik. Bu yıl sonunda uygulanacak vize serbestisinin hazirana çekilmesi için tutumumuzu sergiledik ve kabul edildi. Bu süreçte Türkiye yoğun bir mesai harcamıştır kriterleri yerine getirmek için. Bakanlığımın eşgüdümünde ilgili kurumlarımızla yoğun mesai harcadık, aynı zamanda yine bakanlığımızın koordinasyonunda oluşan dört çalışma grubu diğer bakanlıkların attığı adımları izlemiştir, meclisteki ek protokoller konusunda mesai harcamıştır. Sonuçta bunlar bugün açıklanan raporda uygulanmıştır, memnuniyetle karşılanmıştır. Gelinen noktadan memnunuz. Türkiye olarak, hükümet olarak samimi şekilde üzerimizde düşeni yapmaya devam edeceğiz .Bizim vatandaşlarımız esasen AB ülkelerine, Schengen bölgesine vizesiz gitmeyi çoktan hakketmişti. Bu haksızlık gideriliyor. AB ile ilişkilerimize bir pencereden bakmıyoruz. Hedefimiz tam üyelik. Bakanlığımız, AB Bakanlığı eş güdüm içinde çaba sarf ediyoruz. AB’den de aynı samimiyeti bekliyoruz. Şunu anlamalıyız, biz birbirimize sadece kriz zamanında ihtiyaç duymuyoruz. Dün de ihtiyaç duyuyorduk, bugün dünden daha fazla, yarın daha fazla... AB de Türkiye’yle ilişkilerine stratejik bir perspektifle bakmalı. Konsey ve parlamentodan da onaylanarak esasen bir dönüm noktası oluşturabilir. Bu halkımızın AB’ye olan desteğini de artırıyor. Son 15 günde halkın desteğinde bir azalma oldu, AB de bunu farkında. Bugünkü alınan kararların sadece vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahati konusunda bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz ama onun dışında da AB’yle olan ilişkilerimizde de yeni bir sayfa olduğunu düşünüyoruz. Özellikle AB bakanımıza, arkadaşlarımıza da gönül dolusu teşekkür ederim. Mesai harcayan Dışişleri Bakan Yardımcısı, genel müdürlere, huzurunuzda teşekkür ediyorum. Pasaport konusundaki çalışmaları tamamlamak üzereyiz. En kısa zamanda teknik bir çalışma, bir sıkıntı yok. Yeni biyometrik pasaportları vatandaşlarımıza vereceğiz.

Okunma Sayısı: 1811
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı