"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

''Gerekirse Rusya’ya tazminat öderiz''

28 Haziran 2016, Salı 12:24
Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber’e yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya özür mektubu göndermesiyle ‘işin tatlıya bağlandığını’ ve askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak gerekirse Rusya’ya tazminat ödenebileceğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi yönünde atılan adımlarla ilgili, “Zannediyorum bugün, yarın belki çarşamba belki perşembe Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımız arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşecek.” ifadesini kullandı.

Fiilen normalleşme sürecinin başladığını, bu durumun tek taraflı bir irade olmadığını dile getiren Yıldırım, Türkiye’nin ortaya koyduğu yapıcı tutuma aynı şekilde Rusya Federasyonu’ndan karşılık verildiğini ve bir noktada buluşulduğunu söyledi.

Yıldırım, bundan sonra bu kriz halinin sona erdirilmesi, ilişkilerin normale döndürülmesi sürecinin başladığını aktardı.

Bunu ekonomik alandaki ilişkilerin takip edeceğini ifade eden Yıldırım, karşılıklı turizm faaliyetlerinin, yatırımların önceki şekilde devam edeceğini vurguladı. Yıldırım, kasımdan bugüne geçen altı aylık sürede yaşananların yaşanmamış gibi kabul edileceğini ve yola devam edileceğini belirtti.

“Tek taraflı bir irade de değildir, iki taraflı bir iradedir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektubuna ilişkin de Yıldırım, şunları kaydetti:

“Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Burada hayatını kaybedenlerin aileleriyle acılarını paylaştığımızı söylüyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi ifade ediyoruz. Bu ilişkilerin bundan sonra normale dönmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Karşı taraf da bunu uygun buluyor, onaylıyor. İş siyasette öyle takdim edilir, böyle takdim edilir. Biz o tarafında değiliz. Her ne şekilde takdim edilirse edilsin olayın özü, aslı budur. Tek taraflı bir irade de değildir, iki taraflı bir iradedir. Bunu eşelemek, ayrıntıya girmek, karıştırmak ne ülkemize ne de Rusya’ya bir faydası yoktur. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır, bundan sonra önümüze bakacağız. O kadar çok yapacağımız şey var ki.”

İnsanlığın morale ihtiyacı olduğunu, dünyada bir karamsarlığın hakim olduğunu, ekonominin daraldığını vurgulayan Yıldırım, bölgesel anlaşmazlıkların bulunduğunu, yoksullarla zenginler arasındaki makasın açıldığını ifade etti.

Yıldırım, dünyada büyük sorunlar varken detaylarla uğraşmanın sorumluluklarına uygun bir davranış olmadığını söyledi.

“Hazırlıklar yapılıyor karşılıklı agremanlar alınacak”

İsrail’le mutabakata varıldığını, anlaşmanın parefe edildiğini ve yarın imzalanacağını anlatan Yıldırım, hemen arkasından da İsrail’de ve Türkiye’de onay süreci olduğunu aktardı.

Yıldırım, mecliste onaylanması için Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtıklarını belirterek, “Bütün bunlar ikmal edilecek ama büyükelçileri tayin edip göndermek için bu onay süreçlerini beklememiz gerekmiyor. Şu anda hazırlıklar yapılıyor, karşılıklı agremanlar alınacak. Onlar ikmal edildikten sonra büyükelçiler belirlenmiş olacak, atamaları yapılmış olacak. Normal çalışmaya başlayacaklar.” şeklinde konuştu.

Tüm bunların çok uzun sürmeyeceğini en fazla bir iki haftalık bir süreç olacağını dile getiren Yıldırım, çeşitli düzeyde ziyaretlerin de talebe göre düzenlenebileceğini, bunun önünde bir engel olmadığını kaydetti.

AA

Okunma Sayısı: 2015
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı