"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gül: Kitlesel cezalandırma olamaz ama ülkemiz yaşadığı şoku atlatmalı

28 Haziran 2017, Çarşamba 15:05
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Russia Today (RT) televizyonunda canlı yayınlanan ‘WorldsApart' programında Oksana Boyko'nun darbe girişimi gibi birçok önemli konuda yönelttiği sorularını cevapladı.

Boyko'nun 15 Temmuz darbe girişimini sonrası tutuklanan kişilerle ilgili bir sorusunu cevaplayan Gül, "15 Temmuz'da çok talihsiz bir olay yaşadık. Hepimiz için büyük bir şok oldu. Birçok insan öldü, ülke büyük bir travma yaşadı” dedi. 

‘SUÇLULAR CEZALANDIRILMALI'

"Hiç kimse günümüzde böyle bir şey olabileceğini tasavvur edemiyordu" diyen Gül "Yetkililer elbette ki tedbirler almak zorunda kaldı. Suçlular cezalandırılmalı, bu nedenle de hükümet bu olayda yer alanları belirlemeye çalışıyor. Bunu yapmak da tabii ki kolay değil" sözleriyle devam etti.

Boyko, Gül'e Rusya'da yaşayan Türk ailelerle konuştuğunu, bu ailelerden birindeki 5 yaşındaki bir çocuğun pasaportuna, ebeveynlerinden şüphelenildiği gerekçesiyle el konulduğunu söyleyerek, “Ebeveynlerin yaptıklarının cezasını çocuklara ödetmek sizce doğru mu?” sorusunu yöneltti.

Gül, “Bu durumun elbette en yakın zamanda düzeltilmesi gerekiyor. Adil olmayan tüm uygulamalar ortadan kalkmalı. Masum insanların bu gibi sorunlarla karşılaşmasını onaylamıyorum, Kitle halinde bir cezalandırma olamaz. Ancak olanlar ülkemiz için büyük bir şok oldu, bunu anlayın ve bunu atlatmamız gerekiyor. Muhakkak acilen bir adım atılmalı, zira masum insanlar zorluklar yaşıyor. Bunun farkındayım ve bu beni çok üzüyor. Bunu savunmuyorum” cevabını verdi.

Boyko'nun kovuşturma sırasında takip etmesi gereken herhangi bir hukukî standart olup olmadığını ve suçlamalar için bir kişinin darbe olayında yer alıp almadığına dair delilin gerekip gerekmediğini sorması üzerine de Gül “Suça dair kanıtlar için standartlar geliştiriliyor. Bazı gizli ve yasadışı iletişim sistemleri gibi” ifadelerini kullandı.

‘DARBECİLER DEMOKRATİK HAKLARI ÇIKARLARI İÇİN KULLANDI'

Boyko'nun “Tüm bu olanlar önlenebilir miydi?” sorusunu yöneltmesi üzerine de Gül, “Konu sadece demokratik standartlar değil, birçok konu var. Tüm standartları yükseltmek bazı problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Ancak devlete, orduya karşı böyle bir girişimde bulunan bu grup, bazı demokratik hakları kendi çıkarları için kullandı. Gizli bir şekilde organize oluyorlar. Standartlar daha yüksek olsaydı belki bunların olmasına izin verilmezdi. Yani kesinlikle birçok sorun var" dedi.

‘İNSAN HAKLARI VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ TÜRKİYE'Yİ DAHA GÜÇLÜ YAPACAK'

Gül, Boyko’nun Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı eleştirileri ile ilgili düşüncesini sorması üzerine de “Türkiye çok yönlü olmalı. Türkiye hem Avrupa, hem Avrasya, hem Ortadoğu ülkesi. Burada önemli olan demokratik standartlar, insan hakları, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi evrensel değerler. Tüm bu değerler Türkiye'yi daha güçlü yapacak, bunlar Türkiye'yi geçmişte daha iyi kıldı. Türkiye'nin yönü bu” cevabını verdi.

‘TÜRKİYE, RUSYA İLE YAKINLAŞIYOR DİYE AVRUPA'DAN UZAKLAŞMAKLA SUÇLANMAMALI'

Gül, “Türkiye; Rusya, Arap ülkeleri ve Müslüman dünyası ile ilişkilerini geliştiriyor diye, Avrupa'dan uzaklaşmakla suçlanmamalı. Bunlar doğru değil. Elbette Avrupa'yla da, Rusya'yla da, Müslüman dünyası ile de iyi ilişkileri olacak. Bunlar birbirine zıt şeyler değil” ifadelerini de kullandı.

Okunma Sayısı: 5806
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Berdan

    28.6.2017 17:52:04

    Dedesinin işlediği suçu torununa veren bir mantık.Zamanındaki fırsatlar değerlendirilmedi bekle gör politikaları işi buraya kadar getirdi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı