"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

HDP’li Fırat'tan ‘özyönetim’ eleştirisi

12 Mart 2016, Cumartesi 13:08
HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Güneydoğu’daki çeşitli yerleşim birimlerinde 'Özyönetim' ilan edilmesinin hatalı olduğunu anlatırken, “Özyönetim dediğiniz şey, ilanlarla olmaz. Özyönetim merkezi hükümetle yetki paylaşımıdır bu da yasama meclisinde olur” dedi.

Fırat, yeni dönemde ‘Çözüm süreci’ kapsamında PKK veya Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi ile müzakere yapılabileceğini söyledi.

Kuzey Irak’tan uydu aracılığıyla yayın yapan Rudaw TV’nin sorularını cevaplayan HDP milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, PKK’nın çeşitli aşamalardan sonra silah bırakma kararı vereceği belirtilen ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ ardından ‘Çözüm süreci’nin bozulma nedeni sorusunu cevaplarken, “Bana göre başlangıç yanlıştı. Çünkü sizin vatandaşlarınızın, temel insan hak ve özgürlük sorununu hiçbir kurum ve kuruluşla böyle bir konuyu pazarlık yapamazsınız. Böyle bir şey 21’inci yüzyıla uygun olmadığı gibi demokratik de değildir. Eğer gerçekten bu ülkeyi demokratik, özgür ve çoğulcu bir ülke olarak kabul ediyorsanız, daha önceki tatbikatlardan insanlarınızın hak ve özgürlükleri sınırlandırılmış ya da kaldırılmışsa yapacağınız tek şey; bu sınırları ortadan kaldırmaktır. Fakat öyle olmadı, bir masa kuruldu. Bir yandan Abdullah Öcalan, bir yandan PKK, bir yandan da KCK bir pazarlık unsuru haline geldi” dedi.

Hükümetin sorunu çözmek için samimi olmadığını, açıkça ortada bir güvensizlik bulunduğunu, PKK’nın silah yığınakları yaptığını, diğer taraftan devletin, modern silahlarla ordusunu donatıp karakol inşa ettiğini anlatan Dengir Mir Mehmet Fırat, şöyle devam etti:

“ÖZYÖNETİM İLANLARLA OLMAZ”

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, bir soru üzerine, “Özyönetim dediğiniz şey, ilanlarla olmaz. Bağımsız devlet ilan edilebilir. Ancak özyönetim merkezi hükümetle yetki paylaşımıdır bu da yasama meclisinde olur. Dolayısıyla Bu şekilde ifade edilmesi, Kürt halkının sivil insanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde özyönetim ilan edilmesinin mantığını şahsen anlamıyorum, bilmiyorum. Bunun yolu siyasettir. Tabii ki HDP büyük başarı sağlayarak 80 milletvekiliyle meclise girmiştir. PKK veya gençlik örgütü bu çatışmayı yapmasaydı, yine çatışma olur muydu? Evet olurdu."

 

DHA

Okunma Sayısı: 1380
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı