"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hesapsızca borçlandık

08 Mart 2019, Cuma 18:04
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “İktidar sık sık meydanlarda ‘IMF’ye borcu kapattık’ dese de AKP iktidarı döneminde ülkenin dış borcu 3 kattan fazla arttı” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, AKP iktidarı döneminde ülkemizin dış borcunun 3 kattan fazla arttığına dikkat çekerek “AKP İktidarının ilk yıllarında dış borç faizleri için dışarıya yapılan ödemeler 4-5 milyar dolar seviyesinde iken, 2007 yılında 11 milyar dolar, 2008’de ise 12 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır. Küresel Kriz sonrasında 8-9 milyar dolar sevilerine düşmüş ise de ardından 2016 yılında başlayan yükselme eğilimi geçen yıl itibariyle 13,7 milyar dolara ulaşarak tarihi rekor kırdı” diye konuştu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ve AKP yetkilileri sık sık meydanlarda “IMF’ye borcu kapattık” dese de AKP iktidarı döneminde ülkemiz dış borcu 3 kattan fazla arttığını söyleyen Uysal, “Türkiye, son 15 yıldır küresel piyasadaki faizlerin düşük düzeyde olması sayesinde, hesapsızca borçlandı. Yapılan bu borçlanma ile iktidarın şovuna dönüşen mega projeler finanse edildi.  2018 yılı itibariyle küresel piyasalarda yükselen faizler sonucunda ise, Türkiye ekonomik bir krize girdi. Borcunu ödeyebilmek için daha fazla borçlanmak zorunda kalan Türkiye, bu nedenle yüksek faizlere de katlanmak zorunda kalıyor” dedi.

16 yılın en yüksek borç oranına ulaştık

2002 yılında 129,6 milyar dolar olan Türkiye’nin dış borcunun 2018 yılı sonu itibariyle 448,4 milyar dolara yükseldiğini bildiren Gültekin Uysal,  2002’de toplam dış borcun millî gelire oranı yüzde 54,8 iken, 2018 yılında son 16 yılın en yüksek dış borç oranı olan yüzde 53,8 ile 2002 yılındaki oranına dayandı” şeklinde konuştu. Uysal, 2002 yılında özel sektörün dış borcunun 43 milyar dolar iken 2018 yılı sonunda borç 7 kat artarak 305 milyar doları bulduğunu, 2002 yılında Türkiye’nin dış borcunun yüzde 33’ü özel kesimin üzerinde iken, bugün dış borcun yüzde 68’i özel kesimin üzerine yüklendiğini, buna karşılık dolar cinsinden borcu 305 milyara çıkan özel kesim ne yazık ki dolardaki yükselmeye karşı aşırı derecede duyarlı hale geldiğini söyledi.

Faize karşıyız diyenler 15 yılda toplam 157 milyar dolar dış borç faizi ödedi

AKP iktidarının ilk yıllarında dış borç faizleri için dışarıya yapılan ödemelerin 4-5 milyar dolar seviyesinde iken, 2007 yılında 11 milyar dolar, 2008’de ise 12 milyar dolar seviyesine yaklaştığını söyleyen DP Genel Başkanı uysal şunları söyledi; “Küresel Kriz sonrasında 8-9 milyar dolar sevilerine düşmüş ise de ardından 2016 yılında başlayan yükselme eğilimi geçen yıl itibariyle 13,7 milyar dolara ulaşarak tarihi rekor kırdı. Aslında sıcak para yatırımcılarına ödediğimiz faiz bu kadar da değil. Belli varsayımlarla yapılan çok kaba hesaplar bile, Devlet İç Borçlanma Senetlerine (DİBS) para yatıran yabancıların elde ettikleri yıllık faiz ödemelerinin son yıllarda, 2-3 milyar dolar arasında değiştiğini gösteriyor.  Bunları da eklerseniz yıllık dış borç faiz ödemeleri 15 milyar dolar seviyelerini aşıyor. Böylece, son 15 yılda ödenen toplam dış borç faizi 157 milyar dolara yaklaştı. Her gün “IMF’ye borcu kapattık” diye övünenlerin bugün Türkiye ekonomisini getirdikleri nokta maalesef işte budur.”

HABER: RECEP GÖREN-ANKARA

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2366
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı