"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tut kelin perçeminden -4-

Sabahattin BOYACI
13 Temmuz 2016, Çarşamba
1980’lerin sonlarıydı. Yine mahalli hizmetimizde güzel bir ivme yakalamıştık.

Hem gazete tirajımız artmış hem de branşa göre dersler yapmaya başlamıştık. Derslerimize her kesimden yoğun katılımlar oluyordu. Bu arada meşrep ayrılıkları da uç vermeye başladı. Sanki bir yerlerden düğmeye basılmış gibi tahammülsüzlükler artıyordu.

Yeni yeni palazlandırılmaya çalışılan bir akım, bir gruplaşma hissediliyordu. Bu grupta canla başla gayret gösteren arkadaşlar, güya siyasetten uzak ve toplumun ürkmeyeceği bir modelle hizmet ettiklerini düşünüyorlardı. Bu fedakâr ve hamiyetli arkadaşlar, her yere gidip herkesle diyalog kurup; hizmet-i imaniyeyi şahlandırmak istiyorlardı. Zahiren bakıldığında kulağa hoş gelen ve toplumun özlemini duyduğu bir şeyler vardı!

Zaman zaman bize gelip, böyle olmuyor biz farklı bir model başlatacağız, ayrı ders koyacağız diyorlardı. Baktık huzursuzluk çıkarıyorlar, peki dedik. Ancak bunu yapanlardan özellikle rica ettik ki; bizim ders günlerimizle çakışmayacak şekilde davransınlar. İstediğiniz günlerde, istediğiniz yerlerde, istediğiniz kişilerle sohbet yapın; ama aynı gün ve aynı saatlerde olmasın dedik. He hı kem küm dediler gittiler.

Bir gün bir derste baktık ki, cemaatin neredeyse yarısı yok. Nerede bu arkadaşlar dedik, “onlar filancalarla farklı bir sohbet koydular” cevabını aldık. Aynı gün aynı saate sohbet koymuşlar. Nur hizmetine gönül verenleri, ya oraya ya da buraya tercihine zorlamışlardı. Hâlbuki biz kendilerinden, farklı gün de yapmalarını rica etmiştik. Olabilir ki, bazıları farklı bir modelden istifade edebilirlerdi. Üstadımızın “Hem ihlâs ve hakperestlik ise, Müslümanların nereden ve kimden olursa olsun istifadelerine taraftar olmaktır.” düsturuna uygun hareket etmiştik.

Bu işi organize edenlere neden böyle aynı güne koyduklarını sorduk, aldığımız cevap “böyle münasip gördük (hâlbuki talimatlı olduğu açıktı)” oldu. Nurcular arasındaki bazı hassasiyetleri kullanmışlardı. İşin özü suret-i haktan görünüp cemaati bölmekti. Ne fayda ki; toplum bunu 30 sene sonra görebildi. Zor dostum zor, öngörmek zor, önceden görmek zor. Fakat bu toplumda, en zoru da; öngörülü olmak. Çünkü senin öngörebildiğini millet otuz sene sonra görüyor. Yeni Asya olmak, Yeni Asya’da kalmak hakikaten çok zor. Allah sabrımızı arttırsın.

Baktık ki, bir kere daha Üstadımız Said Nursî Hazretleri’nin “Şimdi en ziyade bizi ve Nurları vurmak ve sarsmak için en fena plan, Nur Talebelerini birbirinden soğutmak ve usandırmak ve meşreb ve fikir cihetinde birbirinden ayırmaktır.” diye telâş ettiği ve korktuğu tuzak işletilmişti. Yazık oldu, hem de çok.

O yıllarda bir yıl Manchester’de kaldım. Bir gün üniversitede sınıfa girdiğimde, yeşil tahtada bir Türk atasözünün yazılı olduğunu gördüm. Yazıyı sevgili dostum Peter yazmış. Belli ki bizi iyi gözlemlemiş. Yazı şöyleydi: “The experience is a very expensive teacher, But stupid people has no other CHANCE.” Aradan 28 sene geçti, ama hâlâ bir şeyler değişmedi, Allah sonumuzu hayreylesin. İnşallah.

Ben toplumu ve benim dışımda herkesi tenzih ederim. Fakat gelin bir İngiliz’in gördüğünü biz de görelim. Deneme yanılmayı bırakalım ve Üstadımızın ikazlarını kulak ardı etmeyelim. Oyun kuranlar ve oynayanlar her zaman olacaktır. Ama oyuna gelmeye ve oyunları sonradan fark etmeye bir son verelim. Birlik beraberlimiz İttihad-ı İslâma maya olsun. Vesselâm.                                                                                                     

Okunma Sayısı: 1383
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Çetin

    13.7.2016 17:29:00

    Ders alınmayan tarihin tekerrür edeceğini anlatan, tecrübeye dayanan güzel bir yazı. Allah razı olsun.

  • Garib Doğu

    13.7.2016 16:15:17

    Erken teşhis konmalı,acil tedbir alınmalıdır.Ayrıca sağlam bir alt yapı oluşturulmalıdır. İhtilaf noktaları iyi tespit edilmeli ihtilafları yok edici hakikatlar zamanında ve yeteri kadar işlenmelidir. Bu hakikatlar lahika mektuplarında kâfi miktarda vardır. Hastalık kangrene dönüştükten sonra yapılacak tedavilerin işe yaramayacağı herkesin malumudur. Onun için dahili ve harici hastalık amillerine karşı uyanık olmalı,zamanında müdahale edilmeli,vücudun hastalanmasına izin verilmemelidir vesselam...

  • MuhammedSaid

    13.7.2016 10:24:33

    Bu yazı tüm dershanelerin panolarına asılmalı. Aynı filmi çevirip çevirip oynatıyorlar. Allah razı olsun.

  • A.Demir

    13.7.2016 09:06:13

    Ingilizce olarak yazilan cümlenin tercümesi unutulmus. Onu ekleyelim: "Tecrübe (pratik) oldukca pahali bir ögretmendir ama aklini kullanamayanlarin da baska bir sansi yok"

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı