"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Faaliyetle gelen muhabbet

Sebahattin YAŞAR
22 Mayıs 2017, Pazartesi
Hani derler ya, ‘Kendini ‘bir şey’ zannediyor.’ diye. Evet, doğru, herkes ‘bir şey’dir de, acaba nasıl ‘bir şey’dir, o önemli. Malûm terakkinin de tedenninin de insan sayısı kadar türü var. ‘Bir şey’lik iddiası, ‘bir şey(h)lik’ iddiası gibi duruyor.

İnsanlar, ‘kendini beğenenler’ ve ‘beğenmeyenler’ olarak iki sınıf gibi, ama ‘Kendini (nefis) beğenmediği gibi, kendini beğenenleri de beğenmeyenler de var.’

İnsanın kalite düzeyi, bu kategoriler etrafında gelişiyor.

‘Ben’lik anlamında kendini ‘bir şey’ zannetmek, insanı hiçliğe sürüklüyor. Kendini ‘bir şey’ zannetmemek ise, doğru bir şeyleri çağrıştırıyor.

‘Varlık’ iddiası yokluğu, ‘yokluk’ iddiası ise varlığı akla getiriyor.

**

Hafta sonu, Şanlıurfa’da Yeni Asya Gazetesi okuyucuları aile pikniğine katıldık. Doğrusu böyle faaliyetleri özlemişiz. İlgilenenlere teşekkürler ettik.

Faaliyet muhabbete, muhabbet de uhuvvete vesile oldu. Muhabbet tanışmayı, görüşmeyi, konuşmayı gerektiriyor. Onun için müfritane irtibattan bahsediliyor.

Mayıs ayı sonuna doğru bağ evi aile pikniği rahmeti celbetti. Yağan yağmur ve akabinde açan güneş sanki bir müjdeyi içinde taşıyordu.

Sağanak yağmurdan sığındığımız evin balkonu safları daha sıkı tutmaya katkı sağladı. Yağmur çok yönlü rahmet oldu. Bolca Risale dersleri okuduk.

Bu bir avuç insan topluluğu, büyük şahs-ı maneviyi temsil ediyor, ‘bir’i, ‘bin’ler değerinde bir kıymet ve bir kuvvet ihtiva ediyordu.

Bir küçücük balkonda oturmuşlar, bir kısmı Rablerine duâ ediyor, bir kısmı Cevşen okuyor, bir kısmı Kur’ân okuyor, bir kısmı halı saha maçı yapıyor, bir kısmı yemek işleriyle meşgul ve bir kısmı da bahçe tefekkürü yapıyordu.

Bu birlikteliğe, mele-i âlânın sakinleri gıpta ediyordu. Kendini ‘bir şey’ zannedenler yoktu burada. Mütevazı topluluk, adeta ‘müjdeli garipler’ anlamı taşıyordu. Durum, Türkiye için de aynıydı.

Bir gün önceki okunan, ‘kesret-i etba ve fazla muvaffakiyet’ vazife-i İlâhiyeye dahildir’ umumî dersi, sonraki gün yapılacak aile pikniğine zemin oluşturuyordu. Sanki her şey birbiriyle bağlantılı idi.

İnsanların birbirlerine bakışlarında bir yenilenme meydana gelmişti. Bu ortamda rekabetli bakışlar yerine, muavenetli bakışlar vardı. Demek yaşanan sosyal hadiseler bakışları da yeniliyordu.

Normal zamanlarda ön planda görünmeyen, ‘bir şey’im iddiası bulunmayan perde arkası gizli kahramanları bugün kader buraya sevk etmişti.

Faaliyetin içine Rabbimiz muhabbet koymuştu. Kalpler birbirine ısınmıştı. Bu, piknik gibi vesileleri aşan bir tasarruftu, inayet-i İlâhî idi.

‘Risale-i Nur ve hizmeti(nin) inayet-i Rabbaniye altında’ olduğunu burada da hissettik ve yaşadık. Binler şükür. Sonra, çoraplarımızı çıkarıp, bahçe içerisinde sürülmüş toprağa basarak adeta negatif enerjimizi attık.

Ceviz, fıstık, nar, beyaz kiraz, elma, armut, kaysı ve şeftali ağaçları, üzüm bağları adeta ehl-i nazara birer resmigeçit yapıyorlardı. Ama gelen misafirler de çeşit çeşit nebatatın bu özel törenini anlamlı şekilde tefekkür edecek olan Nur Talebeleri idi.

Onun için Nur Talebeleri tefekküre başlayınca, geniş bahçenin biraz daha şenlendiğini hissettik.

Nebatat kimlerin geldiğinin farkında gibiydi.

Diyeceğim o ki, canınız sıkılıyorsa, bir şeylerin iyi gitmediğini düşünüyorsanız, kardeşlerinizle aranızdaki muhabbette bir gelişme yoksa, varlık iddiası da taşımadan üç beş kişi de olsanız, hemen bir hizmet faaliyetine katılın.

Her faaliyette bir muhabbet, her muhabbette bir uhuvvet vardır.

Ve her biri bir lezzettir ve bir ücrettir.

Daha neler yaşayacağınızı ben söylemeyeyim.

Atmadığınız adımın duygusunu tadamazsınız.

Okunma Sayısı: 1771
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah TUNÇ

    22.5.2017 12:06:42

    ''Kendini bir şey zannetmemek'' tabirleri bana Sözler'de geçen şu satırları hatırlattı: Üçüncü Hatve,burada zikredilen ayetin mealini veriyorum. '' sana her ne iyilik erişirse Allah'tandır.Sana her ne kötülük erişirse, o da kendi kusurun sebebiyledir.(Nisa Suresi:79) Ve burada yine mealen;Nefsini günahlardan arındıran kurtuluşa ermiştir.(şems Surasi;9) Bütün kusur,naks,acz ve fakr nefsin,verilen bütün mehasin ve kemalatın Fatır-ı Zülcelal tarafından ihsan edilen nimetler olduğunu anlamak...Kısaca Kemalini kemalsizlikte,kudretini aczde,gınasını fakrda bilmektir.Nefis bu bilme ve anlama ile,bu tarzı telakki ile günahlardan arındırılıyor.Yani nefse hiç bir kemali vermemek, onu daime kusurlu görmek...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı