"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hak bâtılın elinde, bâtıl hakkın elinde ise

Sebahattin YAŞAR
29 Haziran 2016, Çarşamba
Hak ve hakikati savunmak ile duygular ne kadar ayrıştırabiliyor?

Hasmının elinde hakikati görüp tasdik eden ve kabul eden insan ile, dostunun elinde bâtılı görüp ona nazar-ı müsamaha ile bakıp reddetmeyen ve kabul etmeyen insanlar günlük hayatın içinde vardır.

Hak ve hakikat nerede ve kimde olursa olsun sahip çıkmak hakikat ehli olmanın bir gereğidir. Yine yanlış da yine kimin elinde olursa olsun karşı çıkmak yine hakikat ehli olmanın bir gereğidir.

Yanlış ile doğruyu, hak ile bâtılı birbirinden tefrik etmek hakikat ehli için ayrı bir maharettir. Ve bunu yapabilenler muhterem insanlardır.

Hakikat, hasmının elinde olunca, hasmına taşıdığı duyguları, hisleri onun elindeki hakikate de hasretmek; ya da bâtıl, bir dostunun elinde olunca, dostuna olan yakınlık ve muhabbet duyguları, o bâtılı da öyle görmeye itiyorsa, müsamaha ile bakıyorsa işte burada ayar bozulmuş demektir.

Oysa hakkaniyet; hak ve hakikat nerede ve kimde olursa olsun, ‘Bu haktır ve hakikattir.’ demeyi, şer ve bâtıl da yine kimde ve nerede olursa olsun, ‘bu şerdir ve bâtıldır’ diyebilmeyi gerektirir.

Manen en korunaklı olan cemaat ortamlarında bile, kişinin okuduğu ders satırları ile o okuyan kişiye olan duygularımızı ne kadar ayrıştırabiliyoruz. Yani ne kadar, ‘Ben okunan cümleye bakarım, kimin okuduğu çok önemli değil.’ diyebiliyoruz.

Çok doğru bir cümleyi, duygu anlamında çok da uyuşmadığımız bir kişi ifade ettiğinde, ‘içimizden gelen ses’ eğer o hakikati anlamayı ve kabulü zorlaştırıyorsa veya bir yanlış bizim dostumuzun elinde veya dilinde olunca onun yanlışlığı zihnimizde -dostumuz arada olduğu için- azalıyorsa, işte burada iş çığırından çıkmış demektir.

İnsanın ahlâkındaki bu hastalığı tedavi edecek de ancak ihlâs düsturlarıdır.

Okunma Sayısı: 1391
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı