"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kimi seçelim?

Süleyman KÖSMENE
07 Mart 2024, Perşembe
Bir Okuyucumuz: “Seçimlerde tercih konusunda hak ve hikmeti nasıl bulalım?”

Tarafgirliği Bırakmalıyız

Seçimlerde veya başka bir meselede hak ve hikmeti arıyor isek, öncelikli şartımız, şahsî tarafgirliğimizi geri plana çekmemiz olacaktır. Hangi mesele olursa olsun, bir meseleye tarafgirlik girdiği zaman pusulamız şaşar.  

Tarafgirlik akıl gözümüzü kör eder. Hakkı batıl, batılı hak gösterebilir. Veya haklar içinde en doğrusunu, yani ehak olanı seçmemizde bize doğru fikir vermez. Bizi kendi tercihine sürükler.  

Çünkü tarafgirliğin içine duygular, zanlar, menfaatler, itibar ve algı gibi değersiz yargılar karışmıştır. Sonradan kişi bunları hak algısına yama yapmıştır. Yani hak görmeye başlamıştır.  

Öyleyse, hakkı bulmak için kanaatimizi duygudan, zandan, menfaatten, itibardan ve her türlü algıdan kurtarmamız gerekecektir.   

Peki Hakka Tarafgirlik?

Birçok kişinin hakkın arkasına gizlenerek kendi görüşünü hak diye pazarladığı bir ortamda, gerçek hak bulunmaz. Öte yandan herkesin her görüşü batıl da olmayabilir. Ölçüp tartmak gerekir. Dolayısıyla, hiç kimseyi üzmeye de, incitmeye de gerek yok. 

Bizim için esas olan, bizim görüşümüzün kime göre hak olduğudur. Eğer şahıslara göre hak ise, onda yukardaki aynı sıkıntı vardır.

Ama Risale-i Nur hassasiyetli bir meşverete göre hak ise, işte bu savunulmaya değer. Ama burada da şart, meşveretin gerçek meşveret olmasıdır.  

Meşveret Etmeliyiz

Bir şey bize göre hak, başkasına göre batıl ise, bunun tespitini meşveret yapar. Biz yapamayız. Kimse kendi adına da yapamaz. Yaparsa, ona hak denmez. Ona görüş denir. Arapça’da buna “Fihi nazarun” derler. Yani bir bakış açısıdır. Uyarsın, uymazsın; orada sorumluluk sana aittir. 

Böyle, kendimiz bir görüşe girer ve buna uyarsak, yani ona taraf olursak, bu işin vebali bizim olur. Sorumluluk bize ait olur. Taraf olduğumuz görüşün vebali, günahı bizden sorulur.  

Ancak şahs-ı manevî isek, bu tespiti meşverete bırakırız. Meşveret görüş belirler, biz ona tabi oluruz. Meşveretin görüşüne taraf oluruz. 

Meşveretin görüşü üzerinde akıl yürütmeyiz. Çünkü akıl yürüttüğümüzde bu görüş kendi şahsımıza ait olacak, meşveret sırrını taşımayacaktır. 

Re’y-i Şûrâ Olmalı

Taraf olacaksak, meşveretin görüşüne taraf olmalıyız. Başka görüşler şahsîdir, meşveretin görüşü ise şahs-ı manevîdir. Başka görüşler rey-i vahiddir, meşveretin görüşü rey-i şûrâdır. 

Üstadımız, “Medâr-ı nizâ bir mesele varsa meşveret ediniz.”2 dediğine göre, eğer bu meseleyi medar-ı niza görüyorsak, meşveret etmeliyiz. 

“Kardeşlerim; ben bunu böyle münasip gördüm, sizlerin meşveretine havale ediyorum.”2 diyen Üstadımıza ittiaben, bizler, münasip gördüğümüz, ancak medar-ı niza olan meseleleri meşverete getirmeliyiz. 

Risale-i Nur’lar bize meşveret ölçülerini veriyor: “Siz, meşveretle ne lazımsa yaparsınız. Fakat ihtiyatla, telaşsız, velveleye vermemek lazım.”3 “İçinizdeki şahs-ı manevinin fikrini, o meşveretle bildirir.”4 “Meşverette hüküm ekserindir.”5       

Dipnotlar:

1 Kastamonu Lahikası, s. 243

2 Emirdağ Lahikası, s. 345

3 Emirdağ Lahikası, s. 174

4 Kastamonu Lahikası, s. 135

5 Eski Said Dönemi Eserleri, s. 169

Okunma Sayısı: 1753
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hasan Aksoy

    7.3.2024 22:21:43

    Açık ve net bir şekilde "DEMOKRAT PARTİ"YE VERMELİYİZ DENİMELİYDİ.ÇÜNKÜ Nurcular Demokratlara "Nokta-i istinad" olma durumundadır.

  • Zeynep Taştekin

    7.3.2024 14:44:26

    Ayrıca biz meşveret ehli bir cemaatiz. Oturu konuşur tartışırız. Ortaya çıkan fikre göre hareket ederiz. Öyle ak partiye verme de kime verirsen ver mantığı ile hareket etmek bize göre değil. Biz hak ve doğruya göre pozisyon almaya çalışırız.

  • Zeynep Taştekin

    7.3.2024 14:41:37

    Erhan bey şirazemiz kime oy verirseniz verine kadar kaymadı çok şükür. Biz yeni asya cemaati olarak çocukluğumdan beri demokrat misyona destek olduk. Sırf Erdoğan düşmanlığı için halkçı partiye, ırkçı partiye bizden oy çıkmaz. Halk partisinin yaptıklarını unutacak kadar safdil olmadığımızı bilmenizi isterim.

  • Erhan

    7.3.2024 14:03:42

    20 yıldan fazladır halka hayal pazarlayan, şapkadan tavşan çıkaracaklarını iddia edenlere oy vermeyin de kime verirseniz verin.

  • S.topuz

    7.3.2024 13:02:06

    ..."Çünki içtihad eden hakkı bulsa, iki sevab var. Bulmazsa, bir nevi ibadet olan içtihad sevabı olarak bir sevab alır. Hatasından mazurdur."... Mektubat - 53 ..."Sakın, dikkat ediniz! İhtilaf-ı meşrebinizden ve zaîf damarlarınızdan ve derd-i maişet zaruretinizden ehl-i dalalet istifade edip, birbirinizi tenkid ettirmeye meydan vermeyiniz. Meşveret-i şer'iye ile re'ylerinizi teşettütten muhafaza ediniz. İhlas Risalesi'nin düsturlarını her vakit göz önünüzde bulundurunuz. Yoksa az bir ihtilaf, bu vakitte Risale-i Nur'a büyük bir zarar verebilir."... Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur Külliyatı Kastamonu - 236

  • Zeynep Taştekin

    7.3.2024 08:46:08

    Hocam çok güzel meşvereti anlatmışsınız. Sıkıntı şu ki meşverette demokrat partiye oy verme kararı çıkıyor. Ama seçim listesinde demokrat partiyi bulamıyoruz. Meşveret kararı gereği oyumuz az da olsa demokrat partiye verelim diyoruz ama parti yok ortada. Ne yapmalıyız bu durumda?

  • Rüstem Garzanlı

    7.3.2024 03:38:20

    Allah razı olsun Süleyman hocam....İşte meselenin özü budur ....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı