"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Babanız 5400 günle emekli olur

Ahmet ARICAN
28 Haziran 2012, Perşembe
SORU: Babam 1 Ocak 1949 doğumlu. 1 Ağustos 1998 tarihinden itibaren Tarım Bağ-Kur’lu. Son af olduğunda prim borcunu toplu ödedim. Sonra da primlerini düzenli ödüyorum. 20 ay olan askerliğini borçlanarak bedelini ödedim. 180 gün çiftçi sigortası çıktı. Tarım Bağ-Kuru ile birleşmesi için dilekçe verdik. Babam yaş haddinden ne zaman emekli olabilir? Akın TAŞ / Mersin

CEVAP: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Babanızın çiftçi sigortası 1 Ağustos 1998'den önceyse, aralıksız prim ödeyerek prim ödemesini 15 tam yıla tamamlayacağı 1 Haziran 2011 tarihinde, sonraysa 1 Aralık 2011 tarihinde emekli olabilir. 

18 yaşından küçük çocuk vergi mükellefi olursa yetim aylığı kesilmez

SORU: Kardeşim geçen aylarda vefat etti. Kardeşimden geriye büyük bir market kaldı. Ayrıca, iki tane de 18 yaşından küçük erkek çocuğu var. Kardeşimden geriye kalan marketin vergi kaydını çocuklar üzerine yapsak, babaları üzerinden SGK’dan aldığı yetim aylıkları kesilir mi?
                           Mustafa ŞEN / Ankara
 
CEVAP: Sosyal güvenlik hukukunda 18 yaşından küçükler, sigortalı sayılmayı gerektiren bir işle uğraşsalar bile sigortalılık kayıt ve tescilleri yapılmamaktadır. Yetim aylığının kesilme şartları arasında ise, çocukların sigortalı olarak çalışmış olma şartı vardır. Bu sebeple, 18 yaşından küçük çocukların üzerine vergi kaydı veya şirket ortaklığı verilirse, bu çocukların anne veya babaları üzerinden SGK’dan aldıkları yetim aylıkları kesilmez, devam eder.

1 Ekim 2008’den sonra isteğe bağlıya 41 aydan fazla prim ödemeyin 

SORU: 1960 doğumluyum. 1978 yılında SSK’lı oldum. Daha sonra isteğe bağlı prim ödemeye başladım. Sizin de bildiğiniz üzere bizleri Bağ-Kur’a tabi tuttular. Şu an eşimin yanında çalışıyorum. Ve sigortaya tekrar geçiş yapıp emekli olmayı planlıyorum. Askerlik borcumu ödemedim. Onu da ödersem, ne zaman emekli olabilirim?                            Selvi Balçık / Konya

CEVAP: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra toplam prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe Bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Ancak, bu tarihten itibaren isteğe bağlıya 41 aydan fazla prim ödenmediği sürece sorun yaşamazsınız. 

Sizin aylığınız kesildiğinde annenizin aylığı artar

SORU: 18 yaşımı doldurmama 10 ay kaldı. Abim babamın SSK emekli maaşından sadece 2 ay aldı. Sonra 18 yaştan dolayı kesildi. Yani anneme dönmedi. Acaba benim maaşımda kesilecek mi? Yoksa anneme dönme ihtimali var mı? Bu arada bir sorum daha olacak. Yetim erkek çocuklara 1 defa olmak şartıyla evlilik yardımı yapıldığını duyduk. Bu konuda bize bilgi vermenizi rica ediyorum.
                          Ahmet BOCA / İstanbul

CEVAP: Çocuklar 18 yaşını, lise ve dengi okullarda okuyanlar 20, yüksekokulda okuyanlar 25 yaşını doldurana kadar ana veya babasından dolayı yetim aylığı alabilir. Abiniz eğitimini sürdürmediğinden 18 yaşını doldurduğundan aylığı kesilmiş. Sizde okumuyorsanız 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihte yetim aylığınız kesilir. Yetim aylığınız kesildiğinde annenizden başka aylık alan yoksa, anneniz aylık bağlama oranı yüzde 50'den yüzde 75'e yükselir. Bir anlamda sizin aldığınız aylık annenize aktarılmış olur. Duyumunuz yanlış erkek çocuk evlenme yardımı (çeyiz yardımı) alamaz.

Sorularınız için e-posta:
[email protected]
[email protected]
Okunma Sayısı: 1880
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı