"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SGK’ya olan sağlık borçlarına af geliyor

Ahmet ARICAN
13 Aralık 2012, Perşembe
Bu köşe yazımızın hazırlandığı 12 Aralık 2012 tarihi itibariyle TBMM komisyonunda kabul edilen önemli bir yasa tasarısı bulunmaktadır.

Bu yasa tasarısının önümüzdeki günlerde yasalaşması kuvvetle muhtemeldir. İçerisinde pek çok hükmü barındıran yasa tasarısının en önemli hususlarından birisi, tasarının 4'üncü maddesinde yer almıştır. Bahse konu 4'üncü maddeye göre, genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına girmekle birlikte, aslî olarak hak etmediği bir kapsamda sağlık hizmeti alanlara 31/01/2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetlerine ilişkin SGK tarafından tahakkuk ettirilmiş veya ettirilecek borçlar, varsa ilgililerin bu sebeple açtıkları dâvâdan vazgeçmeleri halinde tahsil edilmeyecektir. SGK tarafından borçlara ilişkin açılmış olan dâvâ ve icra takiplerinden vazgeçilecektir.
   Bu kanunla, sigortalılığı sona erdiği halde SGK’dan sağlık yardımı alanlar, herhangi bir şekilde hak etmediği halde SGK’dan sağlık yardımı alanlar, Bağ-Kur’a borçlu olan kocaları üzerinden değil de SSK’lı çocukları üzerinden sağlık yardımı alanlar ve haksız yere sağlık yardımı aldıkları gerekçesiyle SGK tarafından haklarında icra, haciz, idari takip ve dâvâ açılan herkesin 31 Ocak 2012’ye kadar olan yersiz ve haksız sağlık yardım harcamaları af edilecek.

SGK'NIN İCRA PARASI TAM YATMADAN HACİZ KALKMAZ

SORU 1: SGK’ya işverenlikten dolayı işçi prim borcum bulunmaktadır. SGK, bendeki olan bu alacağından dolayı üzerime kayıtlı üç araca haciz koymuş. Ben oto galericiyim. Araba alıp satamazsam işlerimi çeviremem. Borcun bir kısmını ödesem, SGK otomobillerim üzerindeki bu haczi kaldırır mı?
                          Mustafa GÜNDEŞ / Ankara

CEVAP 1: Sosyal Güvenlik Kurumu, kendi alacaklarını garanti altına almak amacıyla icra birimleri ihdas etmiştir. Yani, işçinin sigorta prim borçlarını işverenler SGK’ya yatırmazsa, SGK bunları kendi icra birimleri aracılığıyla tahsil yoluna gitmektedir. SGK’ya olan borcunuzun bir kısmını ödeseniz veya borçlarınızı taksitlendirseniz bile, hacizli borcunuzu sıfırlamadığınız sürece, yani kökten bitirmediğiniz sürece, araçlarınız üzerindeki haciz kaldırılmaz. Ancak, borcunuzun tamamını ödediğiniz takdirde arabanız üzerindeki haciz kalkar.

BORDROLU ŞAHİT İŞÇİYİ KURTARIR

SORU 2: Bulunduğum işyerinde 3 yıl aralıksız çalıştığım halde, sigortam sadece sekiz ay yatmış. İşyerinden ayrıldım. Eksik kalan sigorta günlerimle ilgili iş mahkemesinde işveren aleyhinde dâvâ açmayı düşünüyorum. Bana tavsiyeniz ne olabilir?
                                        Sedat ALÇI / İstanbul

CEVAP 2: İşyerinde çalışmış olduğunuza dair elinizde hiçbir kayıt ve belge bulunmasa dahi, sizinle işyerinde sigortasız çalıştığınız dönemlerde birlikte çalıştığınız birkaç tanığın ifadesi mahkemede yer alırsa, açtığınız dâvâyı kesinlikle kazanır ve eksik yatan sigorta günlerinize kavuşursunuz. İşveren yargılama aşamasında sizden uzlaşma talep etse dahi yanaşmayın. Dâvânın sonucu sizin lehinize olacaktır.
Sosyal güvenlikle ilgili sorularınız için: [email protected]

Okunma Sayısı: 4066
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • feyyaz erden

    8.3.2013 00:00:00

    mrb ben nıgdelıyım ben boyle bı yasa cıktıgından haberım yok tu cunku bu yasa cıktıgında askerdım ben 04 02 2012 kıbrısdan turkıyeye gış yaptım ızın kullamadıgım ıcın 50 gun daha asker gorunuyorum ve bana teblıg edılmedıgı halde nıgde ssk mudurlıgu bana 01 03 ıtıbarıyle 0205 2012 ıtıbaren benı 212 mılyondan sıgortalalmış benım haberım yokken ve şimdı bana 1077 mılyon borc cıkarıyolar bu ne ıştır bez surıyelı degılım ben turkum turk boyle adetsızlık mı olur
    ban yol gosterın

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı