Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyüme KOBİ’lere yansımadı

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “2005 yılında görülen makro ekonomik iyileşmeler, enflasyondaki düşüş ve yüzde 5’in üzerindeki büyümenin KOBİ gibi küçük kuruluşları rahatlattığı söylenemez” dedi.

Büyükhelvacıgil, düzenlediği basın toplantısında, son derece önemli gelişmelerle dolu 2005 yılını geride bırakırken, büyük umut ve beklentilerle yeni bir yıla adım attıklarını belirtti. 2004 yılında ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun toplam ihracattaki payının yüzde 52.6 olduğunu, 2005’te ise henüz açıklanmayan bu payın artacağını tahmin ettiklerini dile getiren Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: ‘’Bu veriler bize, büyümenin henüz küçük ve orta ölçekli firmalara yansımadığını göstermektedir. 2005 yılında görülen makro ekonomik iyileşmeler, enflasyondaki düşüş ve yüzde 5’in üzerindeki büyümenin KOBİ gibi küçük kuruluşları rahatlattığı söylenemez. Bu kuruluşlarımızın nakit sıkıntıları had safhada olup, pazarda fiyat tutturmaları her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Kendilerine olumlu gelişmelerden çok olumsuzlukların yansıdığı düşüncesi giderek yaygınlaşmaktadır. Bu durumun ana sebebi, hem içeride hem de dışarıda fiyata dayalı artan rekabettir.’’

Büyükhelvacıgil, teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek alanlarda yapılacak yatırımların geleceği inşa edeceğini, gelecekte ön saflarda olanların teknoloji ve bilgi yoğun alanlara yönelen kuruluşlar olacağını da kaydetti. (aa)

28.01.2006


 

İslâm dünyası zengin kaynakların fakir bekçisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Müslüman ülkelerin, dünya nüfusunun ve yüzölçümünün beşte birini, hammadde ihracatının yüzde 40’ını, enerji kaynaklarının ise yüzde 70’ini elinde bulundurduğunu belirterek, etkin kullanım için işbirliği gerektiğini vurguladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslâm Konferansı Teşkilatı üye ülkelerinin Ankara Büyükelçileri için TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde çalışma yemeği verdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un da katıldığı yemeğin açılış konuşmasını yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, Müslüman ülkelerin, dünya nüfusunun ve yüzölçümünün beşte birini, hammadde ihracatının yüzde 40’ını, enerji kaynaklarının ise yüzde 70’ini elinde bulundurduğunu belirtti. Bu insanî ve maddî kaynağı, iktisadi başarıya dönüştürmenin ‘’ortak ideali’’ oluşturduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, dünya pazarında rekabetin keskinleştiği böyle bir dönemde ‘’potansiyeli daha etkin kullanmak gerektiğini’’ söyledi.

İşbirliğinin önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, öncelikle İslâm ülkeleri arasındaki ticaret hacmini genişletmek, bilgi ve teknoloji akışını geliştirmek gerektiğini söyledi. İlişkilerin istenen seviyeye ulaşmamasının asıl sebebinin işadamlarının, tartışma ve karar alma sürecine katılamaması olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, işadamlarının sürece katılımının da ‘’oda sistemiyle mümkün olduğunu’’ belirterek, ‘’Bizim önerimiz, İslâm ülkelerine yönelik bir oda geliştirme projeleri zinciri kurmaktır’’ dedi.

Hisarcıklıoğlu, ‘’İslâm ülkelerinin odalarıyla beraber oda geliştirme projeleri hazırlamaya talip olduklarını’’ dile getirdi. (aa)

28.01.2006


 

Galataport kararı inceleniyor

Davos’ta bir özel televizyonun sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Galataport ihalesi konusunda Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının Özelleştirme İdaresi’nde değerlendirildiğini ve inceleme sonucunda bir karara varacaklarını bildirdi.

Kemal Unakıtan, Tüpraş’ın özelleştirilmesinden gelen 4 milyar 140 milyon doların, önceki gün hesaplarına geçtiğini de belirterek, bu paranın ‘’borç ödemeleri ile borç yapısının daha iyi hale gelmesi’’ için kullanılacağını söyledi.

Türkiye’nin özelleştirmede büyük bir ivme yakaladığını kaydeden Unakıtan, bu yıl en çabuk İzmir Limanı’nın, ayrıca Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirileceğini tahmin ettiğini, Petkim’de de hazırlık yaptıklarını söyledi. Unakıtan, ‘’Ama en öncelikli olan enerji dağıtımlarının özelleştirilmesi. Buna ilişkin kanun çıkar çıkmaz, hemen özelleştirmelere başlayacağız. Halk Bankası’nı da düşünüyoruz’’ dedi.

Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısının Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını da belirten Unakıtan, imzalar tamamlanır tamamlanmaz düzenlemeyi TBMM’ye sevkedeceklerini ifade etti. Maliye Bakanı, istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltmaya dönük çalışmaları bu yıl içinde sonuçlandıracaklarını da kaydetti. (aa)

28.01.2006


 

2005 turizm geliri 18.2 milyar dolar

Türkiye’nin 2005 yılı toplam turizm geliri 18 milyar 153 milyon 502 bin 839 dolar olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Çıkış Yapan Ziyaretçiler ile Giriş Yapan Vatandaşların Turizm Harcamaları ve Profili, 2005 yılı 4. Dönem’’ sonuçlarını açıkladı.

Verilere göre, Türkiye’nin 2005 yılı toplam turizm geliri 18 milyar 153 milyon 502 bin 839 dolar olarak belirlendi. Geçen yıl Türkiye’nin toplam ziyaretçi sayısı ise 24 milyon 124 bin 501 kişi oldu. Buna göre, kişi başına ortalama harcama 752 dolar olarak hesaplandı.

Türkiye’ye 2005 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 20 milyon 522 bin 621 kişi olurken, yabancı turist geliri 13 milyar 929 milyon 298 bin 878 dolar oldu. Böylece, Türkiye’ye gelen yabancı turistler ortalama kişi başına 679 dolar harcama yaptı. Türkiye’nin vatandaşlardan elde ettiği 2005 yılı turizm geliri ise 4 milyar 224 milyon 203 bin 961 dolar olurken, vatandaş ziyaretçi sayısı 3 milyon 601 bin 880 kişi oldu. Vatandaşların kişi başına ortalama harcama tutarı ise bin 173 dolar olarak hesaplandı. (aa)

28.01.2006


 

Mobilyacılar E- MOBİLİ 2006’da buluşuyor

İnegöl Mobilya Yan Sanayii Aksesuarları ve Ahşap Teknolojileri Fuarı (E-MOBİLİ 2006) 27-30 Nisan tarihleri arasında 3. kez İnegöl Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenleniyor. Fuara çeşitli ülkelerden 80 Firmanın katılacağı ayrıca 25 bin profesyonel ziyaretçinin gelmesinin hedeflendiği belirtildi.

Fuarı bu yıl 3. kez düzenleyen İnegöl Fuarcılık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yılmazsoy, “Her yıl olduğu gibi bu yılda sektördeki tüm yenilikleri Mobilya üreticileri ile buluşturacağız” dedi.

İnegöl’ün dünya çapında tanınan önemli bir mobilya üretim merkezi olduğuna da dikkat çeken Yılmazsoy, İnegöl’deki mobilya sektörün son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirtti. Yılmazsoy, sektörün kaliteli üretimin yanı sıra iyi bir pazarlama ağına sahip olduğunu, böylece her yıl üretim kapasitesini arttırdığını ve Türkiye’nin Mobilya Başkenti olma hedefinde olduğunu söyledi.

Hüseyin Hiçdurmaz

28.01.2006


 

Tüpraş, Koç’a devredildi

Türkiye’nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan Tüpraş’ta yüzde 51’lik kamu hissesi Koç’a geçti.

Tüpraş’taki T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’ne ait yüzde 51’lik kamu hissesi, Koç Holding, Aygaz, Opet ve Shell tarafından kurulmuş olan Enerji Yatırımları A.Ş.’ye önceki gün Özelleştirme İdaresi binasında imzalanan hisse devir anlaşmasıyla devredildi. Koç Holding’den yapılan açıklamada, 4 milyar 140 milyon dolarlık alım bedelinin Özelleştirme İdaresi’ne peşin olarak ödendiği ve bu tutarın aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar yapılan özelleştirmeler arasında tek kalemde ödenen en yüksek rakam olma özelliğini taşıdığı vurgulandı.

Yeni yönetim belirlendi

Enerji Yatırımları A.Ş’den İMKB’ye gönderilen açıklamada, şirketi temsilen Tüpraş’ta görev almak üzere, istifa nedeniyle boşalan Yönetim Kurulu üyeliklerine Yönetim Kurulu Başkanı olarak Mustafa Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak Mehmet Ömer Koç, Yönetim Kurulu üyeleri olarak Fevzi Bülend Özaydınlı, emel Kamil Atay, Erol Memioğlu ve Cüneyt Ağca’nın atanmalarına karar verildiği bildirildi.

28.01.2006


 

MB: Enflasyon düşüşü yavaşlayabilir

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu değerlendirmesinde, enflasyonun ana eğilimindeki düşüş devam etse dahi yıllık enflasyondaki düşüşün, önümüzdeki aylarda kesintiye uğrayabileceği ifade edildi.

23 Ocak’ta yapılan toplantıya ilişkin Para Politikası Kurulu Değerlendirmesi’nde, hizmet grubu fiyat artışlarındaki katılığın devam ettiğine dikkat çekildi. Hizmet fiyat artışlarının enflasyona olumsuz katkısının 2006 yılında da devam etmesinin beklendiği belirtilen raporda, “Bu yılın ilk çeyreğinde yıllık enflasyonun az da olsa artacağı, ikinci çeyrekten itibaren yeniden düşüş göstereceği öngörülüyor” denildi.

Petrol fiyatlarındaki artışın bu yıl da önemli bir risk unsuru olmaya devam edeceği belirtilen raporda, fiyatların bu seviyede kalması durumunda dahi enflasyon üzerinde girdi maliyeti kaynaklı etkilerinin bir süre daha görüleceğinin altı çizildi. (aa)

28.01.2006


 

Enflasyonda eğlencenin ağırlığı arttı

Enflasyon sepetinde yılbaşı itibariyle yapılan revizyonla birlikte, mal gruplarının ağırlıkları da değişti.

Buna bağlı güncellenen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) sepetinde, alkollü içecekler ve tütün, giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma, eğlence ve kültür, eğitim, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler kalemlerinin ağırlığı arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, yılbaşı itibariyle Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ve TÜFE endekslerindeki mal ve hizmetlerin ağırlıkları güncellendi. Bu kapsamda, TÜFE sepetine 22 madde eklenirken, 3 madde çıkarıldı ve 423 olan madde sayısı 442’ye çıktı. ÜFE sepetinde ise madde giriş çıkışı olmazken, sadece mevcut ürünlerin sepet içindeki ağırlıkları güncellendi. (aa)

28.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004