"Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

ÜNİVERSİTEDE İKNA ODALARINI KİM KURDU?

Soros'un Açık Toplum Enstitüsünce desteklenen “'Türkiye'de Farklı Olmak” araştırmasına tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Bu ülkede en çok mahalle baskısına uğrayanlar bu ülkenin öz evlâtlarıdır” dedi.

Üniversitelerdeki ikna odalarının mahalle baskısı olarak kurulduğunu kaydeden Gündoğdu, “‘Ordu göreve’ pankartının altında yürüyen YÖK yöneticileri, 367 dayatmacıları, Ergenekon çetesine destek veren herkes mahalle baskısı yapmıştır” şeklinde konuştu.

HİÇBİR MAHALLE DİĞERİNE BASKI YAPAMASIN

Gündoğdu şu görüşleri dile getirdi: “Mahalle baskısı diye ses çıkartanlar, en çok mahalle baskısı yapanlardır. Biz dünya görüşü ne olursa olsun, vatandaşlarını ayrıştıran değil, kucaklayan devleti önemsiyoruz. Bürokratik değil, demokratik cumhuriyet istiyoruz. Türkiye'nin âcil ihtiyacı, darbeleri tarihe karıştırmak üzere insanı merkeze alan, sivil ve özgürlükçü bir anayasa. Biz istiyoruz ki, hiçbir mahallenin başka bir mahalleye baskı yapamayacağı bir anayasaya kavuşalım.”

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Açık Toplum Enstitüsü’nün ‘Türkiye’de Farklı Olmak, Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler’ araştırmasına tepki gösterdi. Gündoğdu, araştırmanın teknik boyutuyla bir araştırma olmadığını belirterek, “Bu ülkede en çok mahalle baskısına uğrayan bu ülkenin öz evlatlarıdır” dedi.

Memur-Sen Bolu İl Divanı’na katılan Gündoğdu, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Gündoğdu, üniversitede ikna odalarının mahalle baskısı olarak kurulduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Ordu göreve pankartının altında yürüyen YÖK yöneticileri mahalle baskısı yapmıştır. 367 dayatmacıları mahalle baskısı yapmıştır. Ergenekon çetesine destek veren herkes mahalle baskısı yapmıştır. Ama biz Memur-Sen olarak dünya görüşü ne olursa olsun, vatandaşlarını ayrıştıran devlet değil, kucaklayan devleti önemsiyoruz. Ama bu demokratik devlet olmalı. Demokratik Cumhuriyet olmalı. Bürokratik Cumhuriyet olmamalı. Cumhurbaşkanı seçimi üzerinden dindar Cumhurbaşkanı istemiyoruz diye girilen çetecilik anlayışı bugün yargıya hesap veriyorsa Türkiye’nin acil ihtiyacı olan şey darbeleri tarihe karıştırmak olmak üzere insanı merkeze alan, bir yaklaşıma ihtiyaç var. Bu da sivil özgürlükçü bir anayasa ile olabilir. Biz istiyoruz ki hiçbir mahallenin başka bir mahalleye baskı yapamayacağı bir anayasaya kavuşalım. Mahalle baskısı diye ses çıkartanlar, en çok mahalle baskısı yapanlardır.’’

Gündoğdu, ana muhalefet partisinin millet adına yapması gereken siyaseti yapmadığına vurgu yaparak, ‘’Milletin istemediği şekilde siyasetini yargıya sipariş vererek yapıyor olması, yargının da bu siparişleri karşılıyor olması bizi çok üzüyor. 367 dayatması böyle. Başı örtülü kızların üniversitede okuyamıyor olması böyle. Belediyelerin üniversite öğrencilerine verdiği burslar böyle” dedi. Bu ülkede özür dilenecekse, özür dileneceklerin başında başörtülü kızlar geldiğini vurgulayan Gündoğdu, “Fransa üniversitelerinde başörtülüler özgürce okuyabiliyorken, burada ona takla attıran bir tanım yaparak sanki inanç hürriyetini eline sopa haline getirerek sizi eğitim hakkınızdan mahrum ettiğimiz için özür dilememiz gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu. Bolu /cihan

25.12.2008


 

Ordudan atılan, memur da olamaz

Anayasa Mahkemesi, TSK’dan mahkeme kararıyla ihraç edilenlerin, daha sonra Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmasını yasaklayan Emekli Sandığı Kanununun ilgili hükmünün iptal talebini reddetti. nKararda, askerî mahkeme kararı ile TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Bağ-Kur veya SSK’ya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesine bir engel bulunmadığı ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mahkeme kararıyla ihraç edilenlerin, daha sonra Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmasını yasaklayan Emekli Sandığı Kanunu’nun ilgili hükmünün iptali talebini reddetti.

Konya’da ticaret yaptığı gerekçesiyle Askerî Ceza Kanunu’na Müzeyyel Kanun’un 1/A maddesi gereği mahkûm olup, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ihraç edilen bir subay, görevine son verilmesi işlemine dayanak gösterilen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 104. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Başvuru dilekçesinde, asker olarak görevliyken ticaret yapmak suçundan dolayı askerî mahkeme kararıyla ihraç edilen kişinin meslekî hayatı engellendiğinden hukuk devleti ilkesine aykırı davranıldığı ileri sürüldü. Kararın, TSK’dan ihraç edildikten sonra askerlik hizmeti dışındaki tüm kamusal hak ve sorumlulukları yönünden diğer kişi ve kamu görevlileri arasında bir fark olmadığı halde aksi öngörüldüğünden eşitlik ilkesine, kamuda yeniden çalışmaya engel olunduğundan ve ayrıca askerî mahkeme kararlarına farklı anlamlar yüklendiğinden de anayasaya aykırı olduğu ileri sürüldü. Anayasaya aykırılık iddiasını ciddî bulan Konya 1. İdare Mahkemesi, kanun maddesinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, iptal talebini oy birliğiyle reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Kararda, askerî mahkeme kararı ile TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Bağ-Kur veya SSK’ya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesine bir engel bulunmadığı ifade edildi.

Askerî mahkeme kararıyla TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Emekli Sandığına tabi kurumlarda yeniden göreve alınamamasının, Anayasa’nın 70. maddesinde belirtilen hizmete almada görevin gerektirdiği nitelikler kapsamında görüldüğünden, anayasaya aykırılıktan söz edilemeyeceği belirtilen kararda, Anayasa’nın 10. maddesinde yer verilen “yasa önünde eşitlik ilkesi’’nin de hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu olduğu kaydedildi. Bu ilke ile eylemli değil, hukuksal eşitliğin öngörüldüğü vurgulanan kararda, aynı durumda bulunan kimi kişi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak yasa karşısındaki eşitliğin çiğnenmesinin yasaklandığı belirtildi. Ankara / aa

25.12.2008


 

Asgarî ücret yetersiz

Türk-İş tarafından hazırlanan raporda, Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği rakamlara itibar edilmemesinin, asgarî ücreti, tesbit edildiği andan itibaren “yetersiz, çelişkili ve tutarsız” hale getirdiği, pazarlığa konu edilen asgarî ücretin, “insanca bir yaşama düzeyi sağlamaktan uzak yoksulluk ücreti” düzeyinde kaldığı belirtildi.

Türk-İş: Asgarî ücret insanî değil

Türk-İş, aralık ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırını yaklaşık 740, yoksulluk sınırını 2 bin 409 YTL olarak hesapladı. Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, çalışanların aileleri ile birlikte insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi sağlayacak geliri elde etmelerinin esas olduğu vurgulandı. Konfederasyonun Aralık ayı için yaptığı ‘’açlık-yoksulluk sınırı’’ hesabına yer verilen açıklamaya göre, ‘’insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’’ için gerekli olan ve ‘’yoksul sınırı’’ olarak nitelenen tutar 2 bin 409,35 YTL olarak tespit edildi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken ve ‘’açlık sınırı’’ olarak adlandırılan harcama tutarı ise 739,67 YTL olarak hesaplandı. Açıklamada, ‘’Yaşanan ekonomik kriz gerekçe yapılarak ve 2009 yılı enflasyon hedefi öngörülerek belirlenecek asgari ücret, çalışanların içinde bulunduğu olumsuz geçim şartlarını daha da bozacak ve ülkemizdeki yoksulluğu daha da yaygınlaştıracaktır” denildi.

Ankara / aa

25.12.2008


 

392 köy yolu ulaşıma kapalı

Yurt genelinde soğuk hava ve kar yağışı etkili oluyor. Doğu Anadolu Bölgesinde kar nedeniyle 392 köy yolu ulaşıma kapandı. Bölgede kar kalınlıkları Ağrı'da 29, Kars'ta 10, Erzurum'da 6, Ardahan’da 2 santimetreye ulaştı.

Doğu’da

392 köy yolu

ulaşıma

kapandı

Yurt genelinde soğuk hava ve kar yağışı etkili oluyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar nedeniyle 392 köy yolu ulaşıma kapandı. Bölgede kar kalınlıkları Ağrı'da 29, Kars'ta 10, Erzurum'da 6, Ardahan'da 2 santimetreye ulaştı. Kar yağışı ve zaman zaman ortaya çıkan tipi nedeniyle Erzurum'da 240, Bingöl'de 107, Muş'ta 45 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi ekiplerinin köy yollarının ulaşıma açılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor. Meteoroloji yetkilileri, 26 Aralıkta etkisini kaybedeceği tahmin edilen kar yağışı sonrası kara yollarında soğuk hava nedeniyle buzlanma meydana gelebileceğini belirterek, yetkilileri ve sürücüleri uyardı. Ankara / aa

25.12.2008


 

HUZUREVLERİNE ZAM GELİYOR

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağlı huzurevi ücretleri, 2009 yılının birinci ve ikinci yarısında yüzde 2.5 artırılacak.

Kurum bünyesindeki huzurevleri ve huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin 2009 ücretleri yeniden belirlendi. Yönetmeliğe göre, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık olmak üzere 6’şar aylık dönemler için tespit edilen ücretlerde, aylık yaşlı bakım maliyetleri, enflasyon oranları, emekli, dul ve yetim aylıklarıyla olası zam oranları baz alınıyor. Maliyet çalışması sonuçlarına göre, 2008 yılında bir yaşlının aylık bakım maliyetinin bin 314 YTL iken, 2009’da bu rakamın bin 511 YTL’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Kuruma bağlı huzurevlerinde kalan yaşlıların ödediği aylık ücretlerin üstü ise devlet tarafından karşılanıyor. Yeni yılda yapılacak zamlarla ilk 6 ayda huzurevi ücretleri, suit tek kişilik odalar için en az 370 YTL, en fazla 511 YTL olacak. SHÇEK huzurevlerinde kalacak yaşlılar, 2 kişilik suit odalara ilk 6 ay için en az 282 YTL, en fazla 297 YTL ödeyecek.

25.12.2008


 

Rüşvet içimizi kemiriyor

Trakya üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Türk, rüşvetin ve yolsuzluğun Osmanlı'dan beri Türk toplumunu içten içe kemiren bir yara olduğunu belirtti.

Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Türk, rüşvetin ve yolsuzluğun Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri Türk toplumunu içten içe kemiren bir yara olduğunu belirtti. Türk, Osmanlı İmparatorluğu’nda artan rüşvetin, o dönemde ülkeyi ziyaret eden yabancı seyyah ve diplomatların sık sık dile getirdiği konuların başında geldiğini söyledi. Osmanlı İmparatorluğu’nda rüşvet olaylarının artmasında, devletin mali dengesinin bozulmasının büyük etken olduğunu ifade eden Türk, ‘’II. Abdülhamid döneminde memuriyet veya eski deyimle mansıp satışı devletin gelirlerini artırmak için uygulanan bir yöntem olmuştur. Yani memuriyet satın almak için İstanbul banker ve tefecilerinden yüksek faizle borç alan bir paşa veya yüksek devlet memuru bu borcunu geri ödeyebilmek için görev yaptığı yörenin ahalisini ağır vergiler altında inim inim inletmiştir. Böylece rüşvet devlet hayatında kök salmış ve kurumsallaşmıştır’’ dedi.

25.12.2008


 

YÜKSEK AHLÂK RÜŞVETİN ÖNÜNE GEÇER

Türkİye’de rüşvet haberlerinin sıradanlaştığını belirten Türk, ‘’Gün geçmiyor ki bir rüşvet ve yolsuzluk olayı gazete manşetlerine yansımasın

. Türkiye, rüşvet sorununu halletmek için öncelikle rüşveti ve yolsuzluğu önleyecek sağlam bir yasal çerçeve oluşturmalıdır’’ diye konuştu. Rüşvetin en aza indirilmesinde yüksek ahlaklı ve dürüst kişilerin devlet kademelerinde görev verilmesiyle gerçekleşeceğine inandığını vurgulayan Türk, şunları söyledi: ‘’Rüşvet ve yolsuzluk Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri Türk toplumunu içten içe kemiren bir yaradır. Ancak rüşvetin asgari düzeye indirilebilmesi her şeyden önce yüksek ahlaklı ve dürüst kişilerin devlet kademelerinde görev almasıyla mümkün olacaktır. Bunun yanında eskiden beri Türkiye’de toplum hayatını zedeleyen rüşvet ve yolsuzluğun önlenebilmesi ancak yeni nesillerin ve genç kuşağın rüşvet konusunda daha duyarlı olmasıyla mümkündür. Bir diğer ifadeyle genç nesiller Türkiye’nin medeni ülkeler arasında yerini alabilmesi için vazifelerini yüksek ahlak anlayışı ile yapmalıdırlar.’’

25.12.2008


 

Bursa’da kar sevinci

Bursa’da dün sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren kar yağışı sevinçle karşılandı. Mevsimin ilk karının düştüğü şehirde, sabah işe gitmekte zorlanan insanlar kar yağışının tüm olumsuzluklarına rağmen güzel olduğunu söylediler.

Sabah 06.30’da başlayan kar yağışı kısa sürede kenti beyaz örtüyle kapladı. İnsanlar yollarda yürümekte güçlük çekti. Trafikte oluşan yoğunluk nedeniyle otobüsler vaktinde hareket edemediği için insanlar işine geç gitmek zorunda kaldı. Tüm sıkıntılara rağmen kar özlemi çeken vatandaşlar, karın yağmasından memnun olduklarını söylediler. Bursa / cihan

25.12.2008


 

KPSS başvuruları başladı

BAZI kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla KPSS'ye giren adayların tercih başvurularının alınmasına başlandı.

Başvurular 5 Ocak 2009 tarihine kadar sürecek. Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2008/4 Tercih Kılavuzunda, ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyleri ayrı olmak üzere tercih yapılabilecek kadro ve pozisyonlar yer alıyor. Kılavuzdaki kadro ve pozisyonlardan tercih yapılabilmesi için 28-29 Haziran 2008'de yapılan 2008-KPSS lisans ve 21 Eylül 2008'deki 2008-KPSS Ortaöğretim/Önlisans sınavlarının en az birinden ortaöğretim mezunları için KPSSP94, önlisans mezunları için KPSSP93 ve lisans mezunları için KPSSP3 puanının alınması gerekiyor. Adaylar, 5 Ocak 2009 tarihine kadar "www.osym.gov.tr" adresinden yapabilecek. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Ankara / aa

25.12.2008


 

Van’daki mültecilere yardım

Denİz Feneri can güvenliği olmadığı için ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilere yardım etti. Afganistan’dan önce İran’a, sınır dışı edildikten sonra da Türkiye’ye sığınan mültecilere, yapılan inceleme sonucu çaresiz durumda olan sekiz aileye yardım edildi. Mülteci ailelere yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Deniz Feneri Derneği Doğu Anadolu Temsilcisi Ali Karayılan, “İçlerinde dul ve yetimlerinde bulunduğu bu ailelerin yapılan inceleme sonucu çok ağır şartlarda hayat mücadelesi verdiklerini ve evlerinde temel ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra doğru dürüst eşyanın dahi bulunmadığını tespit ettik. Bu vesileyle ailelere gıda, tüm aile fertlerine giyim, temizlik malzemesi yanısıra çekyat, battaniye, yorgan, yastık, soba ve mutfak malzemesi yardımında bulunduk” dedi. İstanbul / Yeni Asya

25.12.2008


 

Ahlâksız yayınlara tepki

Osmangazİ Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Niyazi Çapa, aile yapısını dinamitleyen, geleceğin teminatı gençleri zehirleyen ahlâksız yayınları kınadıklarını söyledi. İki yıl önce başlattıkları ‘temiz ekran’ kampanyasının başarıya ulaştığını belirten Çapa, Yörük Türkmen Otağında düzenlediği basın toplantısında “Televizyonlarda temiz ekran, sinemalarda temiz perde, gazete ve dergilerde temiz sayfa istiyoruz. Türkçeyi bozmadan, ahlâka uygun yayın yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Eskişehir / M. Akif Yeşilkale

25.12.2008


 

Yapay kemik iliği üretildi

ABD'nİn Michigan Üniversitesinden bilim adamları sürekli kırmızı ve beyaz kan hücresi yapabilen yapay kemik iliği üretti. Üniversiteden yapılan açıklamada, laboratuvar ortamında yapılan yapay kemik iliğinin, günün birinde daimi kan nakli için yapay kan üretilmesine yardım olabileceği belirtildi. Biomaterials dergisinde yayımlanan çalışmanın başında yer alan Dr. Nicholas Kotov, yapay kemik iliğinin, vücuttaki kemik iliğine destek olan dokuları taklit eden ve 3 boyutlu bir yapı iskelesine benzer bir madde içinde büyütüldüğünü belirtti. Ankara / aa

25.12.2008


 

Meteorolojiden don uyarısı

Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde, bu gece ve yarın gece, "orta kuvvette don olayı" bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın ülke genelinde etkili olduğu anımsatıldı. Açıklamada, "24-25 ve 25-26 Aralık geceleri, Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesi'nde hafif kuvvette, yüksek kesimlerinde orta kuvvette don olayı beklenmektedir. Tarımsal faaliyetin sürdüğü bu bölgelerimizde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticilerimiz ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerilir" denildi. Ankara / aa

25.12.2008


 

Bir terörist teslim oldu

Terör örgütünden kaçan 1 teröristin Mardin’in Merkez ilçesinde güvenlik güçlerine önceki gün teslim olduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruya göre, Batman’ın Hasankeyf ilçesi Kumluca köyü bölgesinde terör örgütü mensuplarınca kullanılan bir mağarada önceki gün; 1 telsiz, 1 şarj cihazı, 23 pil, muhtelif gıda ve giyim malzemesi bulunarak imha edildi. Mardin / aa

25.12.2008


 

Yılbaşında cezaevlerinde açık görüş

Hükümlü ve tutuklular, yılbaşı dolayısıyla açık görüş yapacak.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen genelgeye göre, Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 Nolu L Tipi, Alanya L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Bakırköy-Metris 1 ve 2 Nolu T Tipi, Bursa E Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir Buca Kapalı, Konya E Tipi, Mersin E Tipi, Ümraniye E Tipi ile Silivri 3,4,5,6,7 ve 8 Nolu L Tipi kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklular, 3-4-5-6-7-8-9 Ocak günlerinde 7 gün boyunca açık görüşten yararlandırılacak. Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürü bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 3-4-5-6-7 Ocakta 5 gün açık görüş yaptırılacak. Müdürü bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara ise 3-4-5 Ocakta 3 gün açık görüş yaptırılacak. Hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyük anne, büyük baba ve kardeşleriyle görüştürülecek. Açık görüşler, görüş süresi yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak kaydıyla 09.00-17.00 saatleri arasında yaptırılacak. Ankara / aa

25.12.2008


 

Maliki: Ankara’da gündem PKK’nın tasfiyesi

Irak Başbakanı Maliki, Türkiye’ye geldi. Ziyaretin gündeminde, PKK’nın tasfiye planı olarak nitelenen Bağdat ve Kuzey Irak yönetiminin yeni açılımları ve Türkiye’den talepleri var.

Maliki Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada iki ülkenin arasındaki çıkarlarını korumak için görüşeceklerini belirterek “Üçlü komite kuruldu. Bir takım kararlar alındı. Birinci amacımız terör örgütüyle mücadeledir” dedi. Bir günlük ziyaretin ana gündemi, terörle mücadele. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt yönetimine yönelik açılımının ardından, hem Bağdat’ın hem de Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, PKK’ya karşı yeni adımlar planladığı konuşuluyor. Irak Parlamentosu ve Bölgesel Kürt Parlamentosu’nun, PKK’yı yasadışı örgüt ilan etmesi de sözkonusu. Kürt yönetiminin beklentisi ise, Türkiye’nin yeni bir “Eve Dönüş yasası” hazırlaması.

25.12.2008


 

Ankara’da doğalgazda indirim yapıldı

Ankara’da, doğal gazın metreküp fiyatında 0,000544 YTL indirim yapıldı. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, doğal gazın satış fiyatındaki birim hizmet ve amortisman bedelinin, döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak 1 Ocak 2009’dan itibaren geçerli olmak üzere metreküpte 0,088391 YTL’den 0,087930 YTL’ye indirildi. İndirim, satış fiyatına metreküpte KDV dahil 0,000544 YTL olarak yansıyacak. Ankara / aa

25.12.2008


 

Erdoğan: Türkiye’deki kriz psikolojik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak, bu kriz döneminde de hedeflere yürüme başarısını göstermeye devam edeceklerinden hiç şüpheleri olmadığını belirterek, ‘’Çünkü Türkiye’deki olay psikolojiktir ve Türkiye’de kasıtlı olarak psikolojik olarak, bu krizi körükleme gayreti içerisinde olanlar var’’ dedi. Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun ODTÜ’de yapılan toplantısının açılışında konuştu. Erdoğan, şunları söyledi: ‘’Hiç şüphemiz yok ki Türkiye olarak bu kriz döneminde de hedeflerimize yürüme başarısını göstermeye devam edeceğiz. Çünkü Türkiye’deki olay psikolojiktir ve Türkiye’de kasıtlı olarak psikolojik olarak, bu krizi körükleme gayreti içerisinde olanlar var. Bir defa bizim öncelikle bunu ret etmemiz lazım bu psikolojik havayı hep birlikte yıkmamız lazım. İmkan var mı? var. Finans varı mı? Var. Ama finansın düne kadar açıldığı özellikte reel sektöre şimdi kapılarını kapatılması olayı var.’’ Reel sektörle bağlarını koparan bir anlayışın bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, ‘’Mesele bu bağı koparmamak ve burada dürüst davranmak ve düne kadar kendisini ayakta tutan reel sektörden kopmamaktır’’ dedi.

25.12.2008


 

Meslekî ve teknik okullara yeni düzenleme geliyor

Yükseköğretİm Kurulu (YÖK), ‘’Meslek Yüksek Okullarına (MYO) sınavsız girişin kaldırılmasına’’ karar verdi. Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesi ve ‘’Farabi Değişim Programı’’ ile ilgili alınan kararların açıklanması için YÖK’te basın toplantısı düzenlendi. Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesine ilişkin YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay bir sunum yaptı.Günay’ın verdiği bilgiye göre, dört yıllık lisans eğitimi veren ‘’Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi’’, ‘’Mesleki Eğitim Fakültesi’’, ‘’Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi’’, ‘’Teknik Eğitim Fakültesi’’, ‘’Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’’ kapatılacak. Kapatılan fakültelerin bulunduğu üniversite bünyesinde, alanlarında meslek elemanı yetiştirmek ve aynı zamanda kapatılan fakültelerin işlevini yerine getirmek üzere 3 tip yeni fakülte kurulacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da bir soru üzerine, İstanbul Üniversitesi Rektörlük seçimiyle ilgili olarak, “İstanbul Üniversitesi meselesi Cumhurbaşkanımıza yollandı. Cumhurbaşkanımız karar vermeden biz bir şey söylemeyelim. Biz tercihimizi yaptık yolladık” dedi. Özcan, üniversite eğitimi ile ilgili olarak ta “Yeni açılan üniversite kontenjanları ve ikinci öğretimdeki gelişmelerin açık öğretimin bölümlerinin ilerleyen zamanlarda açık hale gelmesinin yeni uzaktan öğretim programları sayesinde önümüzdeki yıllarda dışarda üniversiteye giremeyen hiçbir vatandaşımız öğrencimiz kalmayacaktır” diye konuştu.

25.12.2008


 

İTO: Vergileri taksitlendirin

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, iç talebi canlandırmak için kamu harcamalarının artırılması, istihdam yükünün hafifletilmesi, vergilerin ötelenmesi, taksitlendirilmesi ve uygun şartlarda kredi sağlanması gerektiğini kaydetti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş yaptığı açıklamada, hükümet ve Merkez Bankası’nın aldığı son tedbirlerin pozitif etkilerinin yakında görüleceğine inandığını ifade ederek, bu kararların iç talebi canlandırmak için istihdamı artırıcı ve güçlendirici başka önlemlerle de desteklenmesini istedi. Yalçıntaş, “Dünyada krizin derinleştiği Ekim ve Kasım ayları geride kaldı. Türkiye’de finans krizi riskinin yüksek olmadığı ortaya çıktı. Ancak küresel mali krizin Türk reel sektörünü derinden etkilemesine izin verilmemelidir. Bunun için de kamu yatırımlarının artırılması, istihdam yükünün hafifletilmesi, vergilerin ötelenmesi ve uygun şartlarda kredi temini anahtar öneme sahip” dedi. İstanbul/Yeni Asya

25.12.2008


 

Bankalar Ekim’de 11,9 milyar YTL kâr etti

BANKACILIK sektörü dönem net kârı yüzde 10,5 oranında azalarak incelenen dönemde 11,9 milyar YTL’ye geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan, bankacılık sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiği Ekim ayına ilişkin Aralık ayı bülteni yayınlandı. Bültende yer alan bilgiye göre, Türkiye’de bankacılık sektörünün toplam aktifleri Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2 artarak, 679,8 milyar YTL’den 715,5 milyar YTL seviyesine yükseldi. Geçen yılın Ekim döneminde 13,3 milyar YTL seviyesinde gerçekleşen bankacılık sektörü dönem net kârı ise yüzde 10,5 oranında azalarak incelenen dönemde 11,9 milyar YTL’ye geriledi. Ankara / aa

25.12.2008


 

Adaylığının bedeli en az 50 bin YTL

YAKLAŞAN yerel seçimlerde belediye başkanlığı için aday olacakların, reklam kampanyası için 50 bin-500 bin YTL arasında maddi kaynak ayırmaları gerektiği bildirildi. Bursa Reklamcılar Derneğinden alınan bilgiye göre, belediye başkan adaylarının, etkili bir reklam kampanyası yürütebilmesi için gazete, televizyon, radyo ve internet gibi iletişim kanallarını yoğun şekilde kullanması gerekiyor. Bursa’da yayınlanan gazetelerde bir günlük tam sayfa ilan bedeli bin 500-3 bin 700 YTL arasında değişirken, bu rakam ulusal gazetelerde çok daha yükseğe çıkıyor.

25.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır