"Gerçekten" haber verir 19 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

‘Mevlid kandili programı ile TRT bir ilke imza attı’

8 MART 2009 tarihinde TRT’de bir ilk yaşandı. İstanbul merkez olmak üzere; Saraybosna, Kerkük, Kıbrıs ve Diyarbakır’dan 5’i bir yerde aynı anda canlı bağlantılarla ‘Mevlid Kandili Özel’ yayını izleyiciye sunuldu. Konuyla ilgili olarak, Yeni Asya’ya görüşlerini açıklayan TRT’nin Din ve Ahlâk Programları Müdürü ve programın Genel Koordinatörü Adem Özkan, bu programların her yıl devam edeceğini söyledi. Osmanlı coğrafyası olan üç ülkede ve iki şehrimizde tek yayın akışı içerisinde, her yerin kendi özellikleri dikkate alınarak ortak bir program hazırlandığını ifade eden Özkan, 2.5 saat süren canlı yayının, yurt içi ve dışında büyük yankılar uyandırdığını bildirdi. Beş mekânın en güzel yerlerine asılan gül üzerine Arapça “Muhammed” yazılı özel tasarımlı dev afişlerin üzerinde buluşulan ana unsurun da ne olduğu gerçeğini ve program formatının tek elden çıktığını ortaya koyan bir güzellik olduğunu söyleyen Özkan, “Bütün yayın mahallindeki camilerin içerisine, cemaatin yayını TRT 1’den canlı olarak takip edebilmesi için 3’er adet büyük plazma konuldu. Ekran yer yer ikiye, yer yer dörde bölünerek İstanbul, Diyarbakır, Kerkük, Kıbrıs ve Saraybosna’daki atmosfer aynı anda bütün izleyenlere gösterildi” diye konuştu.

YOĞUN TEBRİK VE TAKDİR ALDIK

Mevlit Kandili özel yayınının TRT 1, TRT İNT, TRT TÜRK, BRT (Kıbrıs), Türkmeneli (Kerkük), Hayat (Saraybosna) televizyonlarından canlı olarak yayınlandığını söyleyen Özkan yapılan yayınla ilgili şu bilgileri verdi:

“Gelen tebrik telefonları ve yoğun istekler TRT santralini adeta kilitledi. Bunun üzerine program aynı gece 04.00’de TRT 1 ve TRT 6 (Şeş)’de banttan tekrar yayına konuldu. Program yayın akışı İstanbul’un nadide tarihî mekânlarından Yenikapı Mevlevihanesinde; Halil Necipoğlu’nun sunumu ve bir na’t-ı şerifle başladı. İstanbul Müftüsü Prof Dr Mustafa Çağırıcı’nın kandil açış konuşmasının ardından Kerkük’e Büyük Nur Camiine bağlanıldı. Irak Din Âlimleri Konseyi Kerkük Temsilcisi Şeyh Adil Mollaoğlu Hz Peygamberin ‘birlik-beraberlik, kardeşlik’ mesajları getirdiğini anlattı. Kerkük Mevlithanları birbirinden güzel ilâhiler ve mevlitler icra etti.

“Kıbrıs Din İşleri Dairesi Başkanı Dr. Yusuf Suiçmez’in konuşmasının ardından güzel sesli hafızların Kur’ân-ı Kerim tilaveti, ilâhiler ve mevlitleri ile bayrak Saraybosna’ya Gazi Husrev Bey Camiine devredildi. Saraybosna’da Reisü’l-Ulema Mustafa Çeriç ‘Efendimiz’in getirdiği huzur, hoşgörü, güç ve kardeşlik’ üzerine bir selamlama konuşması yaptı. Gazi Hüsrev Bey Medresesi İlâhî korosu ilahilerini, Süleyman Çelebi Mevlidinin Veladet bahrini Türkçe ve Boşnakça olarak seslendirdiler. Ara dua ve Kur’ân-ı Kerim caminin baş imamı Hafız Mansur Malkiç tarafından okundu. Diyarbakır Ulu Camiinden Hafız Mehmet Emin Mülayim’in gönülleri fetheden Kur’ân tilaveti ile İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi’ne geçildi.”

ÖZLENİLEN VE

BEKLENİLEN PROGRAM

Bir çok kişinin özledikleri ve bekledikleri bu güzelliğe gözyaşları ile mukabelede bulunduğunu da söyleyen Özkan, “Mekânlar, diller farklı olsa da; aynı dinin müntesipleri olmak, aynı Yaratıcıya el açmak, aynı Peygamberin ümmeti olmak bütün farklılıkları ortadan kaldırmaya yetti” diye konuştu.

ORTAK ŞUUR…

“Mevlid Kandili Özel, ortak canlı yayın ağı ile hemen hemen dünyanın her tarafına ulaşarak, birçok güzelliği keşfetmemize ve ortak şuurumuza kapılar açtı” diye konuşmasını sürdüren Özkan, izleyicilerden gelen bazı mesajları şöyle özetledi: “Kardeşliğimizin gücü ve büyüklüğü, farklı açılımların güzelliği, geleceğe büyük umut, istikbali aydınlatma, bugüne kadar yapılan en hayırlı iş. Doğudan batıya mevlit coşkusu, Osmanlı coğrafyasını yeniden kucaklamak, varlığımızın farkına varmak, inancın gücü, tek yürek olduğumuz ve daha niceleri…”

MEHMET KARA / ANKARA

19.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni Asya Yeni Asya

  ‘Mevlid kandili programı ile TRT bir ilke imza attı’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis