"Gerçekten" haber verir 03 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Borsada yine vurgun

İMKB dün manipülasyon gözaltılarıyla sarsıldı. Polis, İstanbul, İzmir ve Ankara’da borsada manipülasyon yaptıkları iddia edilen 50’den fazla kişi gözaltına aldı. BYD Başkanı Ali Bahçuvan, sorumluların cezalandırılmasını isterken, geçmişte aynı suçu işleyenlerin tekrar geri döndüğünü söyledi.

Borsada vurguna gözaltı

İSTANBUL, İzmir ve Ankara’da, ‘’borsada manipülasyon yapıldığı’’ iddiaları üzerine düzenlenen operasyonda 50’den fazla kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, ‘’borsada manipülasyon yapıldığı’’ iddiaları üzerine 3 ilde operasyon gerçekleştirildi. 50’den fazla kişinin gözaltına alındığı operasyonların sürdüğü bildirildi. Bu arada, İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekiplerinin, İstanbul’dan gelen talimat doğrultusunda gözaltına aldığı H.A.İ (46) İstanbul’a getirildi.

BORYAD: TAM OLARAK BİTİRİLSİN

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Borsada manipülasyon iddialarına ilişkin olarak, yatırımcıların tedirgin olmasının söz konusu olduğunu söyledi. Bahçuvan, yaptığı açıklamada, Borsa’da manipülatif işlemlerin olmamasını arzu ettiklerini ifade ederek, geçmiş dönemde küçük yatırımcıların bunlardan büyük zararlar gördüğünü belirtti. Geçmişte de buna benzer operasyonlar yapıldığını hatırlatan Bahçuvan, ‘’Yatırımcının tedirgin olması gibi bir şey de söz konusu’’ diyerek, yapılan operasyonun manipülasyon olup olmadığının bilinmediği kaydetti. Bahçuvan, manipülasyonun önü açık bir kavram olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

‘’Borsacıların, bu tür büyük operasyonlarla gözaltına alınması büyük para sahibi yatırımcıların sermaye piyasasından uzak durmasına yol açar. ‘Yarın öbür gün ben de bu soruşturmalar kapsamında zan altında kalır mıyım’ diye özellikle portföyü büyük yatırımcıların, sonrasında küçük yatırımcıların İMKB-100’de yer alamayan şirketlere yatırım yapmamasına yol açıyor.’’

Yapılan manipülasyon soruşturmaları sonucunda sorumluların cezaya çarptırılıp bu tip işlemlere girmesinin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Bahçuvan, geçmişte aynı oyuncuların tekrar piyasalara döndüğünün görüldüğünü, bunun tam olarak bitirilmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

03.04.2009


 

Esrarengiz kaza AYDINLATILSIN

BBP eski Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller, Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefat ettiği helikopter kazası ile ilgili cevap bekleyen sorularının olduğunu söyledi: l İlk gün çıkan Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı haberin kaynağı nedir? l Kazada hain bir plan mı var? l Helikopterin düşmesi pilotun hatası mı? l Helikopterde cihaz eksiği mi vardı?

Şüpheli kaza aydınlatılsın

BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) eski Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller, helikopter kazasında vefat eden Muhsin Yazıcıoğlu’nun karanlık güçlerin hedefi olabilecek biri olduğunu söyledi.

Şendiller, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş’ta helikopter kazasında vefat eden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun Türk siyasetinde mümtaz şahsiyetlerden biri olduğunu ifade etti. Kaza sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendiren Şendiller, özellikle kazanın meydana geldiği saatlerde yaşanan bilgi kirliliğinin nereden nasıl ortaya atıldığının aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Yazıcıoğlu’nun ölümü ile ilgili bundan sonra da tartışmalar olacağını ifade eden Ökkeş Şendiller, şöyle dedi:

‘’Şimdi bu konu tartışılıyor. Bundan sonra da çok tartışılacak. Teknik inceleme başladı. Öte yandan, Başbakan, Meclis Araştırması istedi. Ama bizim üzerinde durduğumuz konu şu. İlk gün yayınlanan haberlerde, önce helikopterin Yozgat Yerköy’e düştüğü söylendi. Ardından Çardak’a düştüğü belirtildi. Sanki bir yerden düğmeye basılmış gibi. Sonra ‘Enkaza ulaşıldı’ dendi. ‘Yaralılar hastaneye götürülüyor’ dendi. Bunun yanında Kayseri Valisinin de bir açıklaması oldu. Arama kurtarma konusunda savsaklama olduğunu düşünüyorum. Hastaneler hazırlanıyor denince insanlar rahatladı.’’

Kendileri için birinci önceliğin bu bilgi kaynağının nereden yayıldığının bilinmesi olduğunu ifade eden Şendiller, ‘’İlk gün bizim arkadaşlarımız gayret gösterdi. Çünkü herkes rahatlamıştı. O gece dağda geçirince insanların hayatta kalması zordu. Biz bu bilgi kaynağına ulaşılmasını istiyoruz. Böyle bir hain plan mı var? Onu bilmek istiyoruz. Pilotaj hatası mı var? Cihaz eksiği mi var? Teknik konular mutlaka araştırılacaktır’’ diye konuştu. Muhsin Yazıcıoğlu’nun dünyadaki bütün mazlûm milletlerle yakından ilgilendiğinin altını çizen Şendiller, şöyle devam etti:

‘’Söyleyeceğini söyleyen biriydi. Millî iradeye yapılan dayatmalarda konuşması gerekenlerin sustuğu zamanda o hep konuştu. Yazıcıoğlu karanlık güçlerin hedefi olabilecek biriydi. Tehditler olabilir, tedbir de mutlaka alıyordu, ama takdire de inanıyordu. Biz bilgi kirliliğinin bilinmesini istiyoruz’’

03.04.2009


 

8 gün sonra gelen iptal

AA, Kayseri Valisinin ağzından 25 Mart akşamı verdiği “Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık, henüz hastaneye kaldırılmadı” başlıklı haberini, 8 gün sonra dün “resmî makamlardan kesin teyidi alınamadan oluşturulduğu” gerekçesiyle iptal etti.

ANADOLU Ajansı, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’nin ağzından verdiği “Muhsin Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık, henüz hastaneye kaldırılmadı” başlıklı haberini, 8 gün sonra “resmî makamlardan kesin teyidi alınamadan oluşturulduğundan” iptal etti.

AA, Kahramanmaraş’tan Yozgat’a giderken düşen ve içinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından abonelerine geçtiği haberi kazadan 8 gün sonra iptal etti. AA’nın dün “İPTAL” başlığıyla geçtiği haberi şöyle:

25.03.2009 tarihinde, ‘’-Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşmesi

-Kayseri Valisi Bilici: Muhsin Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık, henüz hastaneye kaldırılmadı’’ başlığıyla yayımlanan haberimiz, resmî makamlardan kesin teyidi alınamadan oluşturulduğundan iptal edilmiştir. Saygılarımızla.

03.04.2009


 

Böyle arama kurtarma olmaz

TÜRKİYE Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaatin Karaca, geçtiğimiz hafta BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşmesinin ardından, dağlarda arama kurtarmanın ne kadar önemli olduğunun bir kere daha anlaşıldığını söyledi.

Karaca, dağda arama kurtarma çalışmalarının büyük özellik gerektirdiğini belirterek, ‘’Türkiye’de dağdaki arama-kurtarma çalışmaları bana göre ihtisaslaşmalıdır’’ dedi. Ancak söz konusu gerçeği birilerine anlatmanın güç olduğunu ifade eden Karaca, şöyle devam etti: ‘’Dağda arama kurtarma çalışmaları süreklilik ister. Gece gel çadırda, evde veya bir yerleşim biriminde yat, sabah aramaya git şeklinde arama-kurtarma olmaz. Yangın veya depremden adam kurtarmayı kastetmiyorum. Dağlarda meteorolojik değerler her an değişebilir. Bir günde 4 mevsim yaşayabilirsiniz. Dağda sis ve tipi ile her an karşılaşabilirsiniz. Önünüze buz, kaya duvarı, dere veya tepe çıkabilir. İşte bu yüzden diyorum ki dağda arama kurtarmacı özellikleri olan insan olmalıdır. Yön bulmasını bilmeyen, bulunduğu koordinatları başkalarına tarif edemeyen, verilen koordinatı takip edip olay mahalline ulaşamayan, üzerinde bir balıkçı montuyla eldivensiz, beresiz ayağında poşetle kurtarmaya gidenden kurtarmacı olmaz. Kurtarmacılık özellik ister.’’

03.04.2009


 

İki yerde daha kazı

Diyarbakır Cumhuriyet Başavcılığının talimatı ile Diyarbakır-Silvan karayolu Karaçalı köyü yakınlarındaki iki ayrı noktada kazı çalışmaları yapılıyor. Kazılar, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin Başsavcılığa yaptığı başvuru üzerine başlatıldı.

Diyarbakır’da 2 ayrı yerde kazı

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başavcılığının talimatı ile Diyarbakır-Silvan kara yolu Karaçalı Köyü yakınlarındaki iki ayrı noktada kazı çalışmaları başlaıldı. Edinilen bilgiye göre, itirafçı Abdulkadir Aygan’ın 1990’lı yıllarda 2 kişinin ölümü ile ilgili iddiaları üzerine önceki gün Diyarbakır’da özel yetkili 2 savcının yaptığı keşif çalışmalarından sonra dün sabah erken saatlerde iş makineleri Karaçalı Köyü yakınlarına geldi. İş makineleriyle burada belirlenen 2 ayrı noktada kazılara başlandığı bildirildi. İtirafçı Abdulkadir Aygan bir süre önce, 1994 yılından Fethi Yıldırım ile 1996 yılında Hakkı Kaya’nın öldürüldükten sonra Karaçalı Köyü yakınlarında toprağa gömüldüğünü öne sürmüş, bunun üzerine İHD Diyarbakır Şubesi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunmuştu.

03.04.2009


 

Obama, muhalefetle görüşecek

ABD Başkanı Barack Obama, 1,5 saat kalacağı Mecliste, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve grubu bulunan siyasî parti liderleriyle görüşecek.

Obama, daha sonra Genel Kurula hitap edecek. Deniz aşırı ilk gezisini yapacağı Türkiye’ye 5 Ocak Pazar günü gelecek olan Obama, 6 Nisan Pazartesi günü 1,5 saatini Mecliste geçirecek. Saat 14.30 sıralarında Meclise gelmesi beklenen Obama, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile makamında 15 dakika başbaşa görüşecek. Obama, TBMM Başkanı Toptan’ın makam odasında muhalefet liderleriyle bir araya gelecek. Barack Obama, sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüş alış verişinde bulunacak.

GENEL KURUL ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANACAK

ABD Başkanı Obama, parti liderleriyle başbaşa yapacağı görüşmenin ardından Genel Kurul Salonuna geçecek. Obama, 6 Nisan Pazartesi günü saat 15.00’te özel gündemle toplanacak Genel Kurula hitap edecek. Obama’nın Genel Kurulda yapacağı konuşma, Meclis Televizyonundan canlı olarak yayınlanacak. Washington’dan gelecek 165 Amerikalı ve yabancı basın mensubu ile TBMM’de görev yapan 200’e yakın basın mensubu, Obama’nın konuşmasını Genel Kuruldaki basın locasından izleyecek. Barack Obama’nın gelişi ve Genel Kurul çalışmaları dolayısıyla 6 Nisan Pazartesi günü, Meclise ziyaretçi alınmayacak.

03.04.2009


 

TRT’den Kürtçe ve Ermenice radyo

TRT'NİN Kürtçe ve Ermenice radyoları yayına başladı. TRT’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kürtçe radyo yayını önceki gün, ‘’Türkiye’nin Sesi’’ radyosunda dil çeşitliliğine dahil edilen Ermenice radyo yayını ise dün başladı.

Önceki gün sabah yayına başlayan ve 24 saat kesintisiz dinlenilebilecek Radyo 6, FM bandından yayın yapan vericilerle antene ulaştırılacak. ‘’Türkiye’nin Sesi Radyosu’’ kapsamındaki Ermenice yayınlar ise TSİ sabahları 07.00-07.30, akşamları ise 18.00-18.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Radyo 6 ile ‘’Türkiye’nin Sesi Radyosu’’ yayınları, TÜRKSAT uydusu ile internet üzerinden dinlenilebilecek.

03.04.2009


 

Maç dönüşü facia: 4 ölü

SAKARYA'NIN Hendek ilçesindeki trafik kazasında 4 kişi öldü. Hendek’ten Adapazarı yönüne gitmekte olan ve sürücüsü henüz belirlenemeyen 54 KN 029 plâkalı otomobil, karşı şeride geçerek Özcan G’nin (39) kullandığı 14 BB 606 plâkalı TIR ile çarpıştı.

Çarpışmanın etkisiyle takla atan otomobildeki, Serdar Kulalı (31), Rıfat Benli (31), Murat Karaağaçlı (37) ve Salih Ergörür (40) olay yerinde öldü. Hurda haline gelen otomobilde sıkışan cesetler, Sakarya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekiplerince çıkartıldı. Trafik kazasında ölenlerin Türkiye-İspanya maçını izledikten sonra evlerine dönerken kaza yaptıkları öğrenildi. Olayla ilgili olarak TIR sürücüsü Özcan G. gözaltına alındı.

03.04.2009


 

Zam, sipariş iptali getirdi

OTOMOTİV firmalarının üretim ve kur farkı maliyetinin 1 Nisandan itibaren fiyatlara yansıması sebebiyle, bazı markaların bayilerine Nisan ayında teslim için sipariş veren müşterilerin yaklaşık yüzde 25’i siparişlerini iptal etti.

Edinilen bilgiye göre, ekonomide 4. tedbir paketi kapsamında açıklanan ve 1600 CC’nin altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV’yi yüzde 18’e çeken düzenlemenin ardından otomotiv sektörü hareketli günler geçirdi. Tüketiciler, vergi avantajından yararlanabilmek için bayileri doldururken, birçok model, uygulamanın başladığı ilk günlerde tükendi, pek çok bayi ise bir sonraki ay eline ulaşacak otomobilleri bile müşteriden kapora alarak ya da sıraya yazarak ön satış işlemini gerçekleştirmişti. Otomotiv firmalarının bir süredir dile getirdiği üretim ve kur farkı maliyeti, Nisan ayı liste fiyatlarına zam olarak yansıdı. Bazı firmalar fiyatlarına yüzde 1 ile 3,8 arasında zam yapmasına karşın, araçların fiyatları ÖTV indirimi öncesindeki değerlerin üzerine çıkmadı. Bir otomobil firmasının Konya bayisinin yetkilileri, 1 Nisan tarihinde üretim ve kur farkı maliyetinin fiyatlara yansımasının satışları olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Firma yetkilileri, Nisan ayında teslim için önceden sipariş veren müşterilerin yaklaşık yüzde 25’inin, satın alacakları araçlara yaklaşık bin YTL fazla ödemek zorunda kalacakları için siparişlerini iptal ettiklerini, küçük sayılabilecek bir fiyat artışının niçin bu kadar sipariş iptallerine sebep olduğunu anlamakta zorlandıklarını dile getirdi.

03.04.2009


 

Kayıt yenileyemediler

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ekonomik kriz sebebiyle öğrencilerin çok zor günler geçirdiğini belirterek, akademik yılın ikinci kayıt döneminde 328 öğrencinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kayıt yenileyemediğini söyledi.

Üniversiteliler de kriz kurbanı

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ekonomik kriz sebebiyle öğrencilerin çok zor günler geçirdiğini belirterek, akademik yılın ikinci kayıt döneminde 328 öğrencinin ekonomik sıkıntılar sebebiyle kayıt yenileyemediğini söyledi. Prof. Dr. Şişman, yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin Türkiye’deki etkilerinin her geçen gün arttığını, üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin, daha güçleşen ekonomik şartlar ile mücadele ettiklerini söyledi. Öğrencilerin zor şartlarda eğitim öğretimlerini sürdürdüklerini ifade eden Şişman, şunları kaydetti:

‘’Ekonomik krizin dünyada etkisi giderek yoğunlaşıyor. Artık günlük yaşantımızın her noktasında adından sıkça bahsettiğimiz kriz, şartları öğrencilerimizi olumsuz etkiliyor. Anne ve babalar çocuklarının eğitimi için ellerinden geleni yapıyor, ancak şartlar giderek kötüleşiyor. 2008-2009 akademik yılının ikinci kayıt döneminde 700 öğrencimiz para bulamadığı için kayıt yaptıramadı. Biz kayıtları uzattık, rakam 578’e düştü. İkinci ve son kez kayıtları uzattığımızda öğrencilerimizle görüştük. İkinci uzatma döneminin sonunda tüm çabalarımıza rağmen 328 öğrencimiz maalesef kayıt yaptırmadı. Bu rakam geçtiğimiz yıllara oranla çok fazla. Uşak Üniversitesi’nin 8 bin öğrencisi var. Büyük üniversiteleri düşündüğümüzde rakamın boyutları ürkütücü hale gelir.’’

03.04.2009


 

Küçükçekmece’de 5 araç kundaklandı

İstanbul’da Küçükçekmece ilçesine bağlı iki mahallede toplam 5 araç kundaklandı. Alınan bilgiye göre, ilk olay Küçükçekmece Kanarya Mahallesi Ceylan Sokak’ta meydana geldi. Kimliği belirsiz şahıslar ara sokaktaki 2 aracı yakmak istedi.

Vatandaşların fark etmesi üzerine olayın failleri kaçarken, çevre sakinleri hemen müdahale ede rek yangını söndürdü.

Bu olaydan yarım saat sonra ise bu sefer Yeşilova Mahallesi Atilla Sokak’ta 3 araç daha kundaklandı. Yine vatandaşların zamanında fark etmesi üzerine araçlar kısa sürede söndürüldü. Olayın failleri kaçarken polis burada da inceleme yaparak delil topladı.

03.04.2009


 

Vergi indirimi işe yaramadı

OTOMOTİVDE ilk günden itibaren satış patlaması olarak kendini gösteren vergi indirimi bilgisayar ve mobilyada yaşanmadı.

Hükümetin stokları eritmek için çıkardığı 10 puanlık vergi indirimi fiyatlara yansıtılmasına rağmen işletmeler vatandaşlardan beklenen ilgiyi görmedi. Firmalar, vatandaşlara, ‘3 aylık süreyi iyi değerlendirin’ çağrısında bulunuyor. Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Konya gibi illerde mobilya mağazaları bulunan Modalife’ın sahibi Özcan Tonga, KDV indiriminin otomotiv ve beyaz eşya sektöründe olduğu gibi kendilerine çok hızlı yansımadığını söyledi. Açıklandıktan sonra Türkiye’de çok önemli 3 gündem olduğunu ve mobilyadaki indirimin onların gölgesinde kaldığını dile getiren Tonga, “İndirimi hemen fiyatlara yansıttık. Fark eden müşterilerden talep geliyor. Ancak otomobilde olduğu gibi kamuoyuna yansımadığı için vatandaş tam duymadı. Herkes duyarsa daha çok talep olacağına inanıyorum” dedi.

03.04.2009


 

5 ayda 2 milyon numara taşındı

NUMARA Taşınabilirliği uygulamasından 5 ayda 2 milyon 10 bin abone yararlandı. 9 Kasım 2008’de başlayan uygulamada, 2 milyon 400 bin abone numarasını taşımak için başvurdu.

5 aylık sürede 2 milyon 10 bin abone cep telefonu numarasını değiştirmeden başka operatöre geçerken, 390 bin abonenin talebi ise reddedildi. Abonelerin numara taşıma taleplerinin ortalama 2 gün içinde karşılandığı kaydedildi.

03.04.2009


 

Bireysel kredi 112 milyara çıktı

mEVDUAT bankalarında tüketici kredileri ve kredi kartları tutarı bir haftada 504,6 milyon lira artarak 27 Mart tarihi itibarıyla 111 milyar 853,2 milyon liradan 112 milyar 357,8 milyon liraya çıktı.

Bunun 80 milyar 449,1 milyon lirası tüketici kredilerinden 31 milyar 909,7 milyon lirası da bireysel kredi kartlarından oluştu. Tüketici kredileri 27 Mart tarihi itibariyle 302,4 milyon lira artarak 80 milyar 449,1 milyon liraya çıktı. Tüketici kredileri 20 Mart tarihi itibarıyla 80 milyar 146,6 milyon lira düzeyindeydi.Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredileri kapsamında konut kredileri 37 milyar 254,4 bin lira, taşıt kredileri 4 milyar 765,7 milyon lira, diğer krediler 38 milyar 428,9 milyon lira olarak hesaplandı.

03.04.2009


 

Civcivler matematik biliyor

İtalya’nIn Padova ve Trento üniversitelerinden bilim adamları, civcivlerin aritmetikten anladığını ortaya koydu.

Bilim adamları, civcivlerin iki paravanın arkasına yerleştirilen nesneleri “toplayıp-çıkartma” kabiliyetine sahip olduğunu denemeler yoluyla gösterdi. Araştırmanın liderlerinden Lucio Regolin, denemeler sonucunda civcivlerin, hangi paravanın arkasında daha fazla sayıda nesne olduğunu bulmak için “temel aritmetiğe” başvurduklarını belirtti.

03.04.2009


 

Karanlık maddenin izi bulundu

AvrupalI gök bilimciler, yörüngede dönmekte olan bir uydudan anormal enerji sinyalleri aldıklarını bildirdiler.

İngiliz Nature dergisinde araştırmalarını yayınlayan astronomlar, bu büyük enerji kütlesinin gizemli karanlık maddenin imzası olabileceğini düşündüklerini belirtirken, bu konuda daha fazla araştırma yapılmasının gerektiğinin altını çizdiler. Roma Tor Vergata Üniversitesinden Piergiorgio Picozza başkanlığındaki ekip, PAMELA adı verilen Avrupa uydusunun Temmuz 2006 ve Şubat 2008 arasında gönderdiği verileri inceledi ve şimdiye dek görülmediği kadar fazla miktarda, elektronun karşılığı olan ve kozmik ışınlarda enerji spektrumunun büyük bölümünü oluşturan ‘’pozitron’’ tesbit etti.

Bazı bilim adamları bunun karanlık madde olduğunu, bazıları da diğer pozitron kaynaklarından gelen ışınları incelemek gerektiğini belirtti.

Pulsarların (düzenli ritimlerle uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızları) da önemli pozitron kaynağı olduğuna işaret eden bilim adamları makalelerinde, bu alanda daha fazla araştırmaya gerek bulunduğunu kaydettiler. Kâinattaki kütle, çekimsel enerjinin incelenmesi sonucu, var sayılan toplam enerji yoğunluğunun sadece yüzde 5 civarının doğrudan gözlemlenebilir maddelerden oluştuğu ifade edildi. Yine bu toplamın yüzde 23’ünün de karanlık maddeden oluştuğu hesaplanırken, geriye kalan kısmın ise dengeli bir şekilde yayılmış olan karanlık enerjiden oluştuğu ve bunun da kâinatın genişlemesinin sebebi olduğu düşünülüyor.

03.04.2009


 

KARANLIK MADDE NEDİR?

Astrofİzİkte, ışın yaymayan ya da doğrudan algılanabilecek şekilde elektromanyetik ışınları (ışık, x-ışınları v.b.) yeterince yansıtamayan, varlığı görünür maddeler üzerindeki kütle çekimsel etki ile belirlenebilen maddelere “karanlık madde” adı verilir.

Karanlık maddelerin varlığını belirlemek için gökadaların döngüsel hızlarından, gökadaların diğer gökadalar içerisindeki yörüngesel hızlarından, geri planda yer alan maddelere uyguladığı kütle çekimsel mercekleme özelliğinden ve gökadaların içerisindeki sıcak gazların sıcaklık dağılımından yararlanılır. İncelemeler, gökadalarda, gökada gruplarında ve kâinatta, görülebilen maddelerden çok daha fazla karanlık madde olduğunu göstermektedir. Kâinattaki kütle çekimsel enerjinin incelenmesi sonucu, varsayılan toplam enerji yoğunluğunun sadece % 4’ünün doğrudan gözlemlenebilir maddelerden oluştuğu gözlemlenmiştir. Yine bu toplamın % 22’sinin karanlık maddeden oluştuğu hesaplanmaktadır. Kalan % 74’ünün ise kâinata dengeli bir şekilde yayılmış olan karanlık enerjiden oluştuğu kabul edilir.

03.04.2009


 

Şans oyunları yıkıma sebep oluyor

Dİcle Üniversitesi (DÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, depresyona giren kişilerin şans oyunlarına duygusal yatırımı ne kadar yüksekse hayal kırıklığının da o ölçüde arttığını söyledi.

Sır, ‘’Her şeyini kaybeden kişi intihara daha da meyilli hale geliyor. Elindeki bütün parayı kumara yatırarak ‘bununla ya batarım ya da çıkarım’ diye düşünüyor. Çoğu zaman da kaybediyor. Bunalıma giren insanlar nasıl kumara yöneliyorsa benzer biçimde şans oyunlarına da yöneliyor. Kazananın kaybedene göre teorik olarak çok daha düşük olması sebebiyle de şans oyunlarına yönelenlerin çoğu hayâl kırıklığı yaşıyor. Depresyona giren kişinin şans oyunlarına duygusal yatırımı ne kadar yüksekse hayal kırıklığı da o ölçüde artıyor.’’

03.04.2009


 

Gülümsemeyen bebek görme özürlü olabilir

BaşbakanlIk Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Aile Eğitim Rehberi’’nde anne-babanın yüzüne bakamayan ve gülümsemeyen 6-8 haftalık bebeklerde görme özründen şüphelenilmesi gerektiği bildirildi.

Bütün çocukların doğumda görme düzeyinin düşük olduğu belirtilen rehberde, görmenin doğumdan sonra gelişimini sürdürdüğü, 6 yaşında olgun görme seviyesine ulaşıldığı anlatılıyor. Rehberde, ‘’Yeni doğan bebeğin göz bebeklerinin siyah olması gerekirken beyaz olması, gözün alışılmışın dışında küçük, çok büyük veya gelişmemiş olması, çocuğun yüzünü ışık kaynağına dönmemesi ve 6-8 haftalık bebeğin anne-babasının yüzüne bakamaması ve gülümsememesi’’ gibi durumlarda çocuklarda görme özründen şüphelenilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

03.04.2009


 

Tur aldatmacasına son

Tur Operatörleri Birliği Platformu Sözcüsü, Baracuda Tur Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, acentelerin 13 Nisandan itibaren bütün yurt dışı paket turlarının satışlarını tur bedeli, havaalanı vergisi ve seyahat sigortası dahil gerçekleştireceklerini bildirdi.

Cem Polatoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadar acentelerin gazetelerde verdiği paket tur ilânlarındaki fiyatlarda sadece tur bedelinin yazıldığını, küçük yazılarla da havaalanı vergisi ve sigortanın ayrıca belirtildiğini vurguladı. Tur operatörü seyahat acentelerinin 13 Nisandan itibaren bütün yurtdışı paket turlarının satışlarını Tur Bedeli Havaalanı Vergisi ve Seyahat Sigortası dahil gerçekleştireceklerine işaret eden Polatoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’Bu uygulamadan önce yolcular, gazete ilânlarında gördükleri, meselâ 99 Avro ilân edilen bir tur için toplam 250 - 300 Avro ödemeleri gerekiyordu. Seyahat acentelerinin güvenilirlikleri bu durum karşısında zedelenebiliyordu. Artık tek fiyat belirtilecek.’’

03.04.2009


 

Uludağ’da kar çok, ilgi yok

Türkİye’nİn önde gelen kış turizm merkezlerinden Uludağ’ın, son 5 yılın en yüksek kar kalınlığına ulaşılmasına rağmen ekonomik krizin etkisiyle tatilcilerden yeterli ilgi görmediği bildirildi.

Uludağ Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Serdar Yazıcı, yaptığı açıklamada, bu yıl karın bölgeye geç düşmesi sebebiyle sezona kötü başladıklarını belirtti. Kar yokluğu sebebiyle 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yeterli talep gelmediği için birçok otelin sezonu geç açtığını ifade eden Yazıcı, yılbaşında ise bir günlük tatil süresinin kısalığı sebebiyle istenen doluluk oranının yakalanamadığını anlattı. Uludağ’ın son yılların en iyi karını aldığını belirten Yazıcı, şöyle konuştu: ‘’Kar kalınlığı, 3 metreyi aşarak son beş yılın en iyi seviyesine geldi ama Uludağ’a talebi, kayağa uygunluk değil ekonomik kriz belirledi. İşletmecilerin masrafları arttığı halde, herkes ekonomik sıkıntıda olduğu için fiyatlar 4-5 yıl öncesine döndü. Buna rağmen hafta sonunda Uludağ’da 3 gece konaklayanlar, artık bir gecelik konaklamayı tercih eder hâle geldi. Kazanç açısından verimli bir yıl geçirmedik. Özellikle Aralık ayında kar olmaması sebebiyle yaklaşık yüzde 30 kayba uğradık.’’ Şimdiden gelecek sezon satışları için çalışmaya başladıklarını dile getiren Yazıcı, yeni pazar arayışlarının da devam ettiğini kaydetti.

03.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis