"Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İsrail yokuşa sürüyor

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’e resmi bir ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile görüştü.

Yedioth Ahranot gazetesinin internet sitesine görüşmeye ilişkin bilgi veren Başbakan yardımcılarından biri, Netanyahu’nun Mitchell’e, İsrail’in Filistinlileri yönetmek gibi bir niyeti olmadığını, ancak siyasi sürecin ülkede ikinci bir “Hamasistan” oluşturulmasına meydan vermemesini kesinlikle garanti altına alması gerektiğini söylediğini dile getirdi. Netanyahu görüşmede ayrıca, bir Filistin devletine yönelik görüşmeler için, Filistinlilerin ilk önce İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanımaları şartını da koştu. Netanyahu, “İsrail, iki halk için iki devlet üzerinde görüşmelerden önce, Filistinlilerin İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanımalarını bekliyor” dedi.

Mitchell, İsrail’deki temasları sırasında, eski Dışişleri Bakanı ve Kadima lideri Tzipi Livni ile de görüştü. Livni ile görüşmesi öncesi basın mensuplarına bir açıklama yapan Mitchell, amacının İsrail liderliğini Filistin devletinin kurulmasının gerekliliğine ikna etmek olduğunu belirtti. Mitchell, Amerika’nın ulusal çıkarlarının, Ortadoğu’da sürdürülebilir bir barışı gerektirdiğini, buna İsrail’in yanı başında bir Filistin devletinin kurulmasının da dahil olduğunu kaydetti ve önümüzdeki aylardaki çabalarının da bu noktada yoğunlaşacağını belirtti. Mitchell, “Daha önce de dile getirdiğim gibi, Başkan (Barack Obama) iki halk için iki devlet çözümüne dayalı olarak, Ortadoğu’da bir barışın sağlanması politikasına bağlılığını belirtmiştir” diye konuştu.

Öte yandan İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesi, ismini belirtmediği siyasî bir kaynağa dayandırdığı haberinde Netanyahu’nun iki devletli çözümü kabul edeceğini; ancak önümüzdeki ay Washington’a gerçekleştireceği ziyarette ABD Başkanı Barack Obama’ya iki devletli çözümün “bazı şartlara bağlı” olduğunu vurgulayacağını yazdı. Maariv, Obama ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşmede Netanyahu’nun ayrıca İsrail ve Filistin arasında “ekonomik barışın” önemini dile getireceğini kaydetti. İsrail’deki temaslarını tamamlayan Mitchell daha sonra Filistin’deki temaslarına başladı. Mitchell, İsrail’deki temaslarının ardından geçtiği Batı Şeria’daki Ramallah şehrinde dün de Filistinli liderlerle görüştü. Mitchell’in bölgede ilk olarak Filistin Yasama Konseyi’ndeki Hamas temsilcileriyle bir araya geldiği bildirildi. Mitchell, daha sonra ise Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

18.04.2009


 

ABD’de CIA işkencesine tölerans

ABD Başkanı Barack Obama, terörizm zanlılarına suda boğulma hissi oluşturan (waterboarding) yöntem ile diğer sert sorgulama tekniklerini uygulayan CIA görevlilerinin kovuşturmaya uğramayacağını açıkladı.

Obama yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın tavsiyesi doğrultusunda iyi niyetle görevlerini yerine getirenleri kovuşturmaya uğramayacakları konusunda temin etmek istediğini söyledi. Obama, göreve geldikten sonra eski Başkan George Bush döneminde kullanılan ve uluslar arası alanda tepki çeken sorgulama tekniklerine son verilmesi talimatı vermişti. CIA yetkilileri, 2002 ve 2003 yıllarında üst düzey teröristlere söz konusu tekniği uyguladıklarını, bunun için Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığından izin alındığını açıklamışlardı. ABD Adalet Bakanlığının 2002 tarihli gizli kurum içi belgesinde, terör zanlılarına uygulanan waterboarding yöntemin, kalıcı zihinsel hasara yol açmadığı için işkence sayılmayacağı belirtiliyor. Dün kamuoyuna açıklanan belgede, söz konusu sorgu tekniğinin terörizm zanlısına “yakında öleceği zannını” vermekle birlikte, kalıcı zihinsel hasara yol açtığına dair bir delil bulunmadığı belirtiliyor. Kurum içi belgede, zanlının hücresine böcek bırakma, tokatlama, uykusuz bırakma ve zanlıyı duvara itme yöntemleri de onaylanıyor. Sözkonusu belge ile eski başkan George Bush yönetimi döneminde sorgulama konusunda yayınlanan diğer üç belgenin artık geçerliliği kalmadığı belirtildi. Waterboarding yöntemi insan hakları grupları tarafından bir işkence yöntemi olduğu belirtilerek kınanmıştı.

18.04.2009


 

Müslüman gruplardan ispiyonculuk talebi

ABD’DE bir Müslüman grup, Federal Araştırma Bürosu’nun (FBI) insanlardan ispiyonculuk yapmalarını istediğini öne sürerek ABD Adalet Bakanı Eric Holder’a olayın incelenmesi çağrısında bulundu.

FBI’ın, Müslümanlardan, Müslüman liderler ve cemaatlerle ilgili ispiyonculuk yapmaları talebinde bulunduğunu iddia eden Michigan İslami Organizasyonlar Konseyi adlı grup, bu iddiaları içeren bir mektubun geçen hafta Holder’a gönderildiğini açıkladı. Mektupta, çeşitli cami cemaatleri ve diğer gruplara mensup Müslümanlara, camiye gelen kişiler ve yaptıkları bağışlar konusunda FBI’ya bilgi vermeleri konusunda teklif geldiği belirtildi. FBI ise olayla ilgili açıklama yapmadı.

18.04.2009


 

KKTC seçime gidiyor

IBRIS Türk halkı, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 koltuğunda kimlerin oturacağını belirlemek için 19 Nisan Pazar günü sandık başına gidecek.

Kıbrıs Türk siyasî tarihinin 10. genel seçimleri olacak 19 Nisan seçimlerine 7 siyasî parti katılıyor. Seçimlerde, yeni dönemin hükümeti de şekillenecek. KKTC’de, 161 bin 373 seçmen bulunuyor. Seçmenlerden oy almak için ise 7 partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarışacak. 24 Mart’ta başlayan resmî propaganda dönemi dün gece sona erdi. Kitle iletişim araçları ile propagandanın ağırlık kazandığı seçim sürecinde adaylar, seçmenlerle birebir iletişim kurmak için köy ve bölge gezilerini de ihmal etmedi. Partiler, sakin ve olaysız geçen propaganda sürecinde ilginç sloganlarla seçmeni etkilemeye çalıştı. 19 Nisan milletvekilliği genel seçimine katılarak 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde koltuk sahibi olmayı amaçlayan 7 partiden 3’ü; ÖRP, TDP ve HİS ilk kez bir seçim yarışına giriyor. Seçim ve Halkoylaması Yasası’na göre, milletvekili genel seçimlerinde, KKTC genelinde kullanılan geçerli oyların yüzde 5’ini geçmeyen siyasal partiler, milletvekili çıkaramıyor. Oy pusulalarında partilerin sıralaması ise şöyle olacak: 1. UBP, 2. CTP, 3. DP, 4. BKP, 5. TDP, 6. HİS, 7. ÖRP. Bağımsız adaylar ise yasa gereği pusulanın son sırasında yer alacaklar. KKTC’de son genel seçimler 20 Şubat 2005’te yapılmıştı.

18.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis