"Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Gözaltılarda farklı bir yol izlenebilirdi

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamında Prof. Dr. Mehmet Haberal ve diğer profesörlerin gözaltına alınma şekillerine ilişkin ‘’Çok rahat ulaşılabilecek, rahat ifadesi alınabilecek kişilerle ilgili daha farklı yöntem uygulanabilirdi’’ dedi.

Toptan: Farklı yöntem uygulanabilirdi

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamında Prof. Dr. Mehmet Haberal ve diğer profesörlerin gözaltına alınma şekillerine ilişkin ‘’Çok rahat ulaşılabilecek, rahat ifadesi alınabilecek kişilerle ilgili daha farklı yöntem uygulanabilirdi’’ dedi. Eski milletvekili Hasan Celalettin Ezman’ın cenaze törenin katılan Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınma şekillerine ilişkin soru üzerine şunları söyledi: ‘’Bu sürece saygı gösteriyoruz ama sonuç itibariyle Profesör Haberal, dünyanın çok iyi tanıdığı bir bilim adamı, diğer rektörler de bilim adamları da yine Türkiye’nin dünya için ve Türkiye için yetiştirdiği bilim adamları. Elbette bunların bir suçu varsa onun mutlaka gereği yapılmalıdır. Bunda kuşku yok, tartışma da yok. Yöntemde daha farklı bir yol izlenebilirdi.’’

18.04.2009


 

12. DALGADA GÖZ ALTINA ALINDILAR

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 3’ü eski rektör 8 kişi tutuklandı. Zanlılar, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet savcılarınca sorgulandıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SUÇLARI, DARBEYE ZEMİN HAZIRLAMAK

BÜ Rektörü Prof. Dr. Haberal, 19 MÜ eski Rektörü Prof. Dr. Bernay, UÜ eski Rektörü Prof. Dr. Yurtkuran, İÜ eski Rektörü Prof. Dr. Hilmioğlu'nun tutuklanmasına karar verildi. Rektörlerin, darbeye zemin hazırlamaya çalıştığı öne sürülüyor.

‘28 Şubatçı’ rektörler cezaevinde

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile aralarında 3 eski rektörün bulunduğu 7 kişi tutuklandı. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarınca sorgulanan Prof. Dr. Haberal, tutuklanması talebiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemede hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Haberal’ın tutuklanmasına karar verdi. Prof. Dr. Haberal, tutuklama kararının ardından rahatsızlandı. Ambulansla adliyeye gelen sağlık ekibi, Haberal’a müdahalede bulundu. Bu sırada adliye önünde bekleyen bir grup ile içeriye giren sağlık görevlilerini görüntüleyen gazeteciler arasında arbede yaşandı.

3 ESKİ REKTÖR DE TUTUKLANDI

Öte yandan, mahkemeye sevk edilen 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı, Hamdi Gökhan Ecevit ve Ömer Sadun Okyıltırık’ın tutuklanmasına karar verildi. 68’liler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Namık Kemal Boya ise mahkemeden serbest kaldı. Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 4 kişi, adli kontrol talebiyle sevk edildikleri mahkemeden serbest kaldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan Prof. Dr. Öztürk, ÇYDD 2. Başkanı Prof. Dr. Filiz Meriçli, Derviş Özçelik ve Fatma Nur Gerçel, haklarında adli kontrol uygulanması talebiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı.

ŞENER’DEN HABERAL’A DESTEK

Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tutuklanması üzerine Başkent Hastanesi önünde bir protesto gösterisi düzenledi. Kararı protesto edenlere destek vermek için gelenler arasında yeni oluşum hazırlıkları yapan eski AKP’li Abdüllatif Şener’in olması dikkat çekti.

18.04.2009


 

Darbe övgüsü ders kitabından çıkıyor

Millî Eğitim Bakanlığı, 8. sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabından darbeleri ‘meşru’ gösteren ifadeleri kitaptan çıkardı. Talim ve Terbiye Kurulu, Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in onay vermesi üzerine yenilenen eserde demokrasi vurgusu yaptı.

“Darbe övgüsü” ders kitabından çıkarıldı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabından darbeleri ‘meşru’ gösteren ifadeleri çıkardı. Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in onay vermesi üzerine yenilenen eserde demokrasi vurgusu yaptı. İlköğretim 8. sınıf ‘İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük’ kitabında 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat müdahaleleri, darbeci mantığa hak veren ve milletin seçtiği siyasetçileri kötüleyen bir üslûpla anlatılıyordu. 27 Mayıs’ın devirdiği DP hükümeti ‘muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışmak’la suçlanırken, ‘artan ekonomik ve siyasî sıkıntılar’ın askerî müdahaleye yol açtığı savunuluyordu. Menderes’le arkadaşlarının idamına değinilmeyen, darbelerin mazur görüldüğü kitaplar, kamuoyunun tepkisini çekmişti. Yeni eserde demokratik olmayan ve darbeyi ‘normal bir eylem’ gibi gösteren ifadeler düzeltilirken, yenilenen metinde demokrasi ve darbe ilişkisi sadece şu cümlelerde ifade edildi: “1946 yılı genel seçimleri sonucunda CHP iktidarı devam etti. 1950 yılında ise genel seçimleri kazanan Demokrat Parti (DP) iktidara geldi. Böylece çok partili siyasi ortamda Meclis’te farklı görüş ve düşünceler temsil edilme imkânı buldu. Yeni siyasi partilerin kurulması ve yapılan seçimlerle başlayan demokratik süreç gelişerek devam etti. Ancak bu demokratik süreç 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 tarihlerinde yapılan askerî müdahalelerle zaman zaman kesintiye uğradı. Demokrasiye zarar veren bu müdahalelerin etkileri anayasa değişiklikleri ve anayasal düzenlemeler, yeni siyasi partilerin kurulması ve özgürlüklerin genişletilmesiyle aşıldı.”

18.04.2009


 

DTP’ye baskın

DTP İstanbul İl Başkanlığı binası başta olmak üzere çok sayıda ilde polis tarafından arama yapıldı. İstanbul'da, 5 bilgisayar ile çok sayıda evrak ve dokümana el konuldu. Bu arada, Ankara, İzmir, Batman, Bitlis ve Aydın’da terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda ise 64 kişi gözaltına alındı, zanlılardan 5’i tutuklandı.

DTP İstanbul İl Başkanlığı’nda arama

DEMOKRATİ Toplum Partisi (DTP) İstanbul İl Başkanlığı binasında polis tarafından arama yapıldı. İl Başkanı Halil Aksoy gözaltına alındı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden alınan arama kararı çerçevesinde harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Beyoğlu’ndaki DTP İl Başkanlığı binasına operasyon düzenledi. Sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda, parti merkezinin kapıları çilingir yardımıyla açılarak içeride 7 saat süreyle geniş çaplı arama yapıldı. Aramalar sırasında, parti binasının çevresinde emniyet güçleri tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Aramalarda, 5 bilgisayar ile çok sayıda evrak ve dokümana el konuldu. DTP İl Başkanı Halil Aksoy da gözaltına alındı.

18.04.2009


 

Bayrak indirmeye 18 yıl ceza

DİYARBAKIR'DAKİ izinsiz gösteriler esnasında bir okulun bahçesindeki Türk bayrağını indirmeye çalıştıkları gerekçesiyle yargılanan 2 kişi, toplam 18 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Çetinkaya ile Resul S. (17) katıldı. Sanıklar Çetinkaya ve Resul S. savunmalarında suçlamaları reddederek, tahliye talebinde bulundular. Mahkeme heyeti, sanıklar Çetinkaya’yı TCK’nın “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiilini düzenleyen 314/2. maddesi uyarınca 6 yıl 3 ay, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıl 6 ay ve “devletin egemenlik alametlerini aşağılama” suçunu içeren 300/1. maddesinden de 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, diğer sanık Resul S.’nin de aynı suçlardan 8 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

18.04.2009


 

Özal mezarı başında anıldı

8. CUMHURBAŞKANI Turgut Özal, vefatının 16. yılında Topkapı’daki Anıt Mezar’da düzenlenen devlet töreni ile anıldı.

Merhum Cumhurbaşkanı Özal’ı anma törenine, eşi Semra Özal ve çocukları Ahmet ve Efe Özal, torunları ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve eşi Neval Güler ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Tören, Özal için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Daha sonra anıta çelenk konuldu. Törenin ardından katılımcılara helva ve su ikram edildi. Törenin en küçük konuğu Efe Özal’ın kızı Ferra Özal (1,5) oldu. Tören sonunda Semra Özal’ı, torunu Turgut Özal ile iş adamı Zeynel Abidin Erdem koluna girerek merdivenlerden çıkardı. Törene, Cumhurbaşkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri de çelenk gönderdi.

18.04.2009


 

AKP, oy düşüşünü analiz ediyor

AKP, bir önceki seçimlere göre oy kaybı yaşadığı 29 Martta yapılan yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirmeyi sürdürüyor.

AKP Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, 29 Mart yerel seçimlerini değerlendirme sürecinde olduklarını belirterek, ‘’Başarılı olsak da olmasak da her seçimin sonunda mutlaka değerlendirme yapıyoruz. Ancak, 29 Mart seçimleri bizim için daha hassasiyet taşıyor. Bu nedenle il il ciddi değerlendirme yapmamız lazım’’ dedi. Ataş, seçime etki eden faktörler arasında ekonomik kriz, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun içinde bulunduğu helikopterin düşmesi, aday tespitinde yüzde 100 isabetli kararlar verilememesi, teşkilatlar nezdinde motivasyon azalması, iktidarın vermiş olduğu rehavet duygusu, söylem ve politikaların olabileceğine işaret ederek, bunun tespiti için kapsamlı bir çalışma yapıldığını söyledi. Ataş, “Her il, ilçe teşkilatı, belediye başkan adayları ve milletvekillerinden rapor bekliyoruz. Ayrıca akademisyenlerin değerlendirmesinin yanı sıra, kamuoyu şirketleri aracılıyla seçmene AK Parti’yi niçin tercih etmediği soruluyor. Değerlendirmeler sonrasında, sandık güvenliğiyle ilgili yasal düzenleme yapılması gerekebilir’’ diye konuştu.

18.04.2009


 

Terör örgütüne operasyon: 5 ilde 64 kişi yakalandı

Ankara, İzmir, Batman, Bitlis ve Aydın’da terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda 64 kişi gözaltına alındı, zanlılardan 5’i tutuklandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin, terör örgütü PKK’nın İzmir’de şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı öğrenilen gruba yönelik operasyonunda 27 kişi yakalandı. Zanlıların, İzmir’de terör örgütünün şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı, çeşitli tarihlerde araç yakma ve molotofkokteyli atma eylemlerini gerçekleştirdikleri bildirildi. Aydın Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerinin Aydın ve İzmir’de gerçekleştirdiği operasyonlarda ‘’Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet ettikleri’’ iddiasıyla 7 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda yasaklanmış yayınlar, 1 av tüfeği ve 21 adet fişek ele geçirildi. ‘’Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet’’ suçundan İncirliova Adliyesine sevk edilen zanlılardan 5’i tutuklandı, 2 kişi ise serbest bırakıldı. Ankara’da da 5-6 noktaya düzenlenen operasyonda, 8 kişi terör örgütünün gençlik yapılanmasının üyeleri olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Batman şehir merkezinde ise esnafa kepenk kapattırma, halkı eylemlere yönlendirme, kamu malına zarar verme, çocukları örgütleyip eylem yaptırma faaliyetlerini yürüttüğü bildirilen 14 kişi yakalandı. Bitlis’in Güroymak ilçesinde, seçim gezisi yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün Güroymak’a gelişi sırasında çekilen kamera kayıtlarını inceleyen güvenlik güçleri, bu sırada yasa dışı slogan attıkları ve terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle 10 kişiyi, evlerinde yaptıkları aramaların ardından gözaltına aldı.

18.04.2009


 

Başbuğ’un basınla 2. randevusu 29 Nisan’da

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ‘’İletişim Toplantısı’’ 29 Nisan Çarşamba günü yapılacak.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Karargahı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuya ilişkin şu bilgileri verdi: ‘’Sayın Genelkurmay Başkanı’nın önümüzdeki hafta içindeki programına bazı ilave faaliyetlerin girme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle İletişim Toplantısı-2’nin 29 Nisan Çarşamba günü yapılması planlanmıştır.’’

18.04.2009


 

Soylu: Demokrasilerde asker konuşmaz

DP Lideri Süleyman Soylu, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Harp Akademilerinde yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Soylu, Başbuğ’un demokrasi, laiklik ve siyaset ile ilgili çizgiler çizdiğine dikkat çekerek, “Olmaz böyle bir şey; bu demokrasiye uymuyor” dedi.

ASKER KONUŞACAKSA PARTİLERE NE GEREK VAR? Bu durumda iktidara, muhalefet partilerine gerek olmayacağını belirten Süleyman Soylu, “Türk siyasetine çerçeve çizme adına ortaya konulan görüşlerin hiçbirisine katılmıyorum” diye konuştu. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un konuşmasının demokrasiye uymadığını belirterek, “Türk siyasetine çerçeve çizme adına ortaya konulan görüşlerin hiç birisine katılmıyorum” dedi. DP lideri Soylu, TGRT’de yayınlanan “Ankara’nın Gündemi Programı”nda, son siyasi gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Soylu, Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un Harp Akademileri’nde yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine demokrasilerde, herkesin pozisyonunu koruması gerektiğini hatırlattı. Başbuğ’un konuşmasının demokrasiye uymadığını kaydeden DP lideri, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Olmaz böyle bir şey, bu demokrasiye uymuyor. O zaman, Harp Akademileri’nden Genelkurmay Başkanımız, siyasetin çerçevesini çizdiği için, eleştirdiğim konuşmasını yapar. Bana ne gerek var o zaman. İktidar partilerine ne gerek var. Madem laiklikle alakalı çizgiyi sen çizeceksin, ondan sonra döneceksin demokrasi ile ilgili çizgiyi sen çizeceksin. Bu ülkenin Başbakanı, ‘Türkiye milleti’ diyecek neredeyse arkasından hançerleyeceksiniz, ondan sonra döneceksiniz siz: Türkiye halkı diyeceksiniz, size ses çıkmayacak, herkes köşelerinde sizi övecek. Böyle iki yüzlü demokrasi olmaz. Harp akademilerinde bu dersi verebilirsiniz, kendi öngörülerinizi ortaya koyabilirsiniz, doğru bir şeydir ama Türk siyasetine çerçeve çizme adına ortaya konulan görüşlerin hiçbirisine katılmıyorum. Kim katılıyorsa, mübarek olsun.”

“ERGENEKON’DA TARAFIM”

“Ergenekon’da taraf mısınız?” sorusuna da cevap veren Süleyman Soylu, “Tarafım. Neyin tarafındayım? Sonuna kadar, demokrasinin tarafındayım; hukukun üstünlüğünün tarafındayım. Bunları biz mi uyduruyoruz. Sarıkız operasyonu, Ayışığı operasyonu, bu darbeleri biz mi uyduruyoruz” diye konuştu.

Soylu, Ergenekon’u yerleşik Ankara iktidarının tasfiyesi olarak nitelendirirken şunları söyledi: Benim kafamda Ergenekon ile ilgili korkum yok. Ergenekon, aslında, Türkiye’nin çağdaşlaşma operasyonunun kendisidir. Bu süreçte sakat gördüğüm tek taraf, hükümetin bu sürece müdahil olmasıdır. Bana göre bu süreçten istifade etmeye çalışıyor. Bu da anamuhalefet partisi ve diğerlerinin bu süreci siyasallaştırmasına sebep oluyor. Bu son işler, Türkiye’nin son 70-80 yıllık en önemli mücadelesidir. Burada dikkat edilmesi gereken, suç tespit edilene kadar herkesin masum olduğu kademesine uyulmalı; antidemokratik yöntemlerle Türkiye’de demokrasiyi, hükümeti bir takım kurumları alaşağı etmeye çalışanlara da haddi sonuna kadar bildirilmeli; cesur olunmalı.”

18.04.2009


 

Emniyet tedbirini aldı, 1 Mayıs’a hazır

Emnİyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, 1 Mayıs ile ilgili olarak İstanbul başta olmak üzere tüm valiliklerin gerekli önlemleri aldığını belirterek, ‘’hiçbir sorun çıkmaz’’ dedi.

Köksal, yaptığı açıklamada, 1 Mayıs kutlamalarının yasalar çerçevesinde, il valilikleri tarafından gösterilen alanlarda kutlanması gerektiğini, bunun her vatandaşın hakkı olduğunu söyledi. Kutlamaların huzur ve güven içinde yapılabilmesi için herkesin yasalara ve kurallara uymasının önemine değinen Köksal, ‘’Biz bir taraftan polisimizin kendisini yenileyip, olaylara müdahalede şeklinden tutun, yasaların kendisine verdiği yetkiyi en yapıcı şekilde kullanmasına kadar bir dizi önlemler alırken, bir taraftan da bu olayları yapanlar kanun ve nizamlara uyacak’’ diye konuştu.

Her ilde valiliklerin şehrin belirli bölgelerinde toplantı ve yürüyüş yapma alanları belirlediğini ifade eden Köksal, ‘’buna herkes uyacak. 1 Mayıs ile ilgili tüm önlemlerimizi aldık. Başta İstanbul Valimiz olmak üzere tüm valilerimiz gerekli önlemleri almış durumda. Hiçbir sorun çıkmaz’’ şeklinde konuştu.

‘’POLİSİMİZ AB’YE HAZIR’’

Türk halkının polise olan güvenini daha fazla artırmak için çeşitli projeler üzerine çalıştıklarına dikkati çeken Köksal, ‘’Bu çalışmalarımızla hedefimiz, AB üyeliğine aday olan ülkemizin polis teşkilatını AB ülkeleri arasında en iyi yere getirmek. Bunları yaparken bir taraftan da hizmet kalitesini artırmaya yönelik yeni personel alımları yaparak yeterli sayıya ulaşmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Köksal, bu yıl da hedeflerinin 10 bin üniversite mezunu genci emniyet kadrosuna dahil etmek olduğunu da bildirdi.

18.04.2009


 

Özdabak ödülünü Bursa’da alıyor

TÜRKİYE Yazarlar Birliği’nin (TYB) “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları 2008” ödül töreni bugün Bursa’da yapılacak.

Gazetemiz çizeri İbrahim Özdabak’ın da “karikatür” dalında ödül alacağı tören Bursa Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek. TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, 2008 yılının ödül töreninin bu yıl Bursa’nın ev sahipliğinde yapılacağını belirterek, “Gelenek bu yıl Bursa’da devam edecek. Ödül törenimiz için bir araya geleceğiz” dedi. Bursa’da Ördekli Kültür Merkezinde bugün gerçekleşecek ödül töreni için büyük hazırlık yaptıklarını da ifade eden Yavuz, “Şair, Yazar, İlim ve Fikir Dünyası bu yıl Bursa’daki ödül törenimizde bir araya gelecek. Oldukça renkli ve içeriği zengin bir program hazırladık. Bu vesileyle programda emeği geçenlere, Bursa TYB Şubemize ve tabiî ki ev sahipliği ile büyük kadirşinaslık gösteren Belediyemize müteşekkiriz” dedi.

18.04.2009


 

MGK, Salı günü toplanacak

MİLLÎ Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının 28 Nisan Salı Günü yapılacağı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılacak toplantı 28 Nisan Salı günü saat 13.30’da başlayacak. Toplantıda iç ve dış gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

18.04.2009


 

Cizre’de kazı başlatıldı

ŞIRNAK'IN Cizre ilçesindeki bir alanda kazı çalışması başlatıldı.

Edinilen bilgiye göre, Şırnak Barosu’nun bir süre önce Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Konak Mahallesinde baz istasyonlarının bulunduğu alanda kazı yapılmasını talep etmesi üzerine, söz konusu alanda kazı çalışması başlatıldı. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, yaklaşık 2 ay önce bir vatandaşın 1990’lı yıllarda Konak Mahallesindeki alana 2 kişinin cesedinin gömüldüğünü gördüğünü bildirmesi üzerine, savcılığa başvuruda bulunduklarını söyledi.

18.04.2009


 

‘’Kayıp Otobüs’’ün kayıpları bulundu

LARNAKA'DA 1964 yılında Dikelya İngiliz Üsler Bölgesi’ndeki işlerine gitmek üzere otobüsle yola çıkan ve bir daha haber alınamayan 11 Kıbrıslı Türk’ün kalıntıları bulundu.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmaları sonucunda Larnaka’nın Voroklini köyündeki bir kuyuda bulunan ve DNA testiyle kimlikleri belirlenen, kayıp 11 Kıbrıslı Türk’ün kalıntılarının, önümüzdeki günlerde defin işlemi için ailelerine teslim edilmesi bekleniyor. ‘’Kayıp otobüs’’ belgeseline de konu olan kayıp 11 Kıbrıslı Türk’ün kimlikleri şöyle: ‘’Kamil Raif Dimililer, Hasan Hüseyin Fehmi, Kemal Mustafa, Yusuf Tosun, Ahmet Fadıl Balamagi, Kemal Enver Veloks, Mehmet Ahmet İndiano, Behiç Hasan Göksan, Hasan Mustafa Bari, Durmuş Hasan ve Bayram Mustafa’’

18.04.2009


 

Eminağaoğlu’na ihraç talebi

Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturmasına ilişkin eleştirileriyle gündeme gelen YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında ihraç talebiyle soruşturma başlattı.

18.04.2009


 

İlk kez şehir gördüler

DİyarbakIr’In Eğil ilçesinde ‘’Sanata Yolculuk Projesi’’ kapsamında yüzlerce öğrenci hayatlarında ilk kez şehir merkezini gördü.

Eğil Kaymakamlığınca Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırlanan ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen ‘’Sanata Yolculuk Projesi’’yle hiç köyünden çıkma imkânı bulamamış ilköğretim ve lise öğrencileri şehir hayatıyla tanışma fırsatı buluyor. Bu ay başlatılan, 6 Mayıs’a kadar sürecek projeden 37 okuldan toplam 3 bin 716 öğrenci yararlanacak. Her gün 100’er kişilik gruplar halinde öğretmenleri eşliğinde minibüslerle okuldan alınarak Diyarbakır’a getirilen çocuklar, sinemada film izledikten sonra lokantada yemek yiyor, ardından da daha önce sadece kitaplarda gördükleri tarihî Diyarbakır surları, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Hasanpaşa Hanı, Dört Ayaklı Minare ile Ulu Cami’yi geziyor.

Ulu Cami’nin ihtişamı karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen öğrencilerden Sarıca Köyü İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Hazal Karataş, ‘’Böyle bir yeri ilk kez görüyorum. Diyarbakır çok güzelmiş. Köye döndüğümde gördüklerimi arkadaşlarıma anlatacağım. Sinemada çizgi film izledik, surları gezdik. Her şey çok güzeldi. Daha önce kitaplarda öğretmenlerimizin anlattığı yerleri görme şansını bulduk. İnsan sahisini görünce heyecanlıyor’’ dedi. Aynı köyden Cemile Birgül ise ilk kez Ulu Cami ve surları gördüğünü, lokantada yemek yediğini ve sinemada film izlediğini ifade ederek, şehir karşısında adeta büyülendiğini dile getirdi.

“BİNALARI GÖRÜNCE ÇOK KORKTUM’’

Sağlam Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerinden Emine Gök de ilk kez geldiği Diyarbakır’da sinemaya, lokantaya gittiğini belirterek, ‘’Diyarbakır çok kalabalık. Çok insan ve bina var. Binaları görünce çok korktum. Bir de çok araba vardı. Ama çok beğendim. Sinemada film izledik. Birçok yer gördük. Bize bu fırsatı tanıdıkları için kaymakamımıza teşekkür ederiz’’ dedi.

18.04.2009


 

Okullara enerji yöneticisi

Okullarda enerjinin etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin bütçe üzerindeki yükünün azaltılması ve çevrenin korunması için artık okullarda “enerji yöneticisi” görevlendirilecek.

Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe giren yönetmelik kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bulunan bütün okullara “enerji yöneticisi” atanacak. Enerji yöneticisi, okullarda enerjinin etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerindeki yükünün azaltılması ve çevrenin korunması için enerji kullanımında verimliliğin arttırılması amacıyla görevlendirilecek. Enerji yöneticileri, mühendislik alanında eğitim görmüş olanlara öncelik verilmek suretiyle teknik eğitim fakültelerinin elektrik veya elektrik-elektronik, makine bölümlerinde lisans eğitimi almış olanlar arasından seçilecek.

18.04.2009


 

YÖK, 19 fakülteye dekan atadı

Yükseköğretİm Kurulu (YÖK), 19 fakülteye dekan atadı.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, Kurulun önceki gün yapılan toplantısında, Avrupa Eğitim Vakfının kurmak istediği üniversiteye ilişkin sunum yapıldığı belirtildi. Toplantıda ayrıca 19 fakülteye dekan atamasının gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, YÖK Genel Kurulu toplantısında, Eğitim, Kadro, Vakıf Üniversiteleri Koordinasyon ve Diploma Denklik Komisyonlarının raporlarının görüşüldüğü belirtilerek, bir sonraki toplantının 21 Mayıs 2009 tarihinde yapılacağı bildirildi.

18.04.2009


 

Her yerde şiddet var

BaşbakanlIğa bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce (ASAGEM) yapılan analize göre, çocuk programlarının yarıya yakınında kahramanlar fiziksel şiddet, üçte birinde ise sözel şiddet kullanıyor.

ASAGEM, 2008 yılının Nisan ve Mayıs aylarında ulusal ve uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanallarında yayınlanan 300 çocuk programıyla bu programlarda yer verilen 63 reklamı inceleyerek içerik analizi yaptı. Analiz, Dünya Çocuk Televizyonları Birliği tüzüğünün bir ülkede, yüzde 70 yerli, yüzde 30 dış kaynaklı yapım olması gerektiği yönündeki ilkesine karşın, Türkiye’deki çocuk programlarının yüzde 6’sının yerli, yüzde 89’unun ise yabancı kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Bu tür programlar ve reklamlarda, ‘’adalet’’, ‘’saygı’’, ‘’empati’’, ‘’toplumsal kurallar’’ ve ‘’ahlak kuralları’’na yönelik değerler çocuklara iletilmiyor. Şiddet ögelerine çocuk programlarında, reklamlara oranla daha fazla yer veriliyor. Bu programların yarıya yakınında kahramanlar fiziksel şiddet, üçte birinde ise sözel şiddet uyguluyor, kahramanların yüzde 18’i ateşli silahlar kullanıyor. Kötü ve haksız kahramanların yüzde 35’i şiddet yoluyla cezalandırılırken, çocuk programlarının dörtte birinde şiddet uygulayanların eylemleri özenti oluşturabilecek bir çerçevede veriliyor. Çocuk programlarında korku oluşturacak görüntülerin oranı yüzde 37, kaygı oluşturacak görüntülerin oranı ise yüzde 30’a ulaşıyor. İncelenen çocuk programlarının yüzde 70’i çocukların kendi hayatında rastlayamayacağı konuları işliyor, programların yüzde 28’inde kahramanlar problemlerini doğa üstü güçler kullanarak çözüyor.

18.04.2009


 

Ezan ve Çan bİr arada

Surİye’nİn başşehri Şam’da 5 vakit ezan okunan bir minare ile bir kilise, yan yana, hizmet veriyor.

Minare ve kilisenin bulunduğu ve Hristiyan nüfusunun yoğun olduğu Bab Şarki (Doğu Kapısı), Şam’ın 7 kapısından biri. Yan yana bulunan minare ve kilisenin inşasına dair çeşitli rivayetler bulunmakla birlikte, Şam’ın Emeviler tarafından fethedildiği döneme dair rivayet kabul görüyor. Buna göre Şam, Emeviler tarafından fethedildiğinde Emevi Camii kilise olarak kullanılıyordu. Fethin ardından 70 yıl ibadethanenin yarısı kilise, yarısı cami olarak ibadete açık kaldı. İbadethanenin ortasında bulunan ve Yahudiler tarafından da kutsal sayılan Hz. Yahya’nın kabri, Müslüman ve Hristiyanlar arasındaki sınır olarak kabul ediliyordu. Ancak Emevilerin 6. Halifesi El Velid bin Abdulmelik döneminde, cami için ayrılan kısım Müslümanlara yetersiz gelmeye başladı. Bunu sebeple Halife Abdulmelik, Hristiyanların önde gelen isimlerinden ibadethanenin Müslümanlara verilmesini isteyerek, karşılığında Hristiyanların seçeceği 3 yere kilise yapabileceklerini bildirdi. Hristiyan din adamları, bu talebi, halen Emevi Camii içinde bulunan vaftiz kuyusunun yerinde kalması şartıyla kabul etti. Bu şart üzerine Halife Abdulmelik de, Bab Şarki’de inşa edilecek kilisenin yanına bir minare inşa edilmesi ve 5 vakit ezan okunmasını istedi. Minare ve kilisenin yan yana bulunması, turistlerin ilgisini çekerken, “farklı dinlere karşı hoşgörünün” sembolü olarak görülüyor.

18.04.2009


 

Sigara içenlere farklı bir uyarı

Sİgara içenlerin meyve ve sebze yemesi kalın bağırsak kanseri riskini azaltmak yerine artırabilir.

Hollanda Sağlık ve Çevre Enstitüsünün yayımladığı raporda, sigara içmeyen kişilerin günde 600 gram sebze ve meyve tüketmesinin kalın bağırsak kanseri riskini azalttığı, ancak bu durumun sigara içenlerde tersine gelişebileceği belirtildi. Raporda, fazla meyve ve sebze tüketenlerin kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin, daha az sebze ve meyve yiyenlere göre yüzde 20-25 az olduğu ancak sigara içenlerde kanser riskinin artabileceği vurgulandı.

18.04.2009


 

Aşırı kilolu yolcular artık çift bilet alacak

Amerİka Birleşik Devletleri’nin Şikago havaalanından uçmak isteyen aşırı kilolu yolcuları artık yeni kurallar bekliyor.

United Airlines’ın internet sitesinde yayınladığı ve geçen Çarşamba’dan itibaren geçerli olan bildiriye göre şu şartları yerine getiremeyen yolcular ‘aşırı kilolu’ sayılacak: Biletli kabinde tek koltuğa sığmayan; Göbeğinden dolayı uzatmayı kullansa bile koltuk kemerini bağlayamayan; Oturduğunda koltuğunun dirsek dinlendirme yerini indiremeyen yolcular. Bu kategoriye giren yolcular United Airlines uçağına binmek istiyorlarsa ek bir bilet almak ya da daha geniş koltuk sağlayan üst sınıfa geçmek zorunda kalacak. Ek koltuk ya da üst sınıfta yer bulunamadığı takdirde de kilolu yolcu uçağa alınmayacak ve bir sonraki uçuş için şansını denemesi istenecek.

18.04.2009


 

Uçak yolcusu 7 bin metreden atladı

Kanada’da küçük bir uçağın yolcularından biri, 7 bin metre irtifadayken uçağın kapısını açarak boşluğa atladı.

Polis yetkilileri, King Air 200 tipi 2 motorlu uçağın kuzeybatıdaki Yellowknife’dan 2 yolcuyla birlikte havalandığını, 20 yaşlarındaki yolcunun uçak Cambridge Bay’e inmeden kısa bir süre önce uçaktan atladığını söyledi. Polise göre, uçağın 2 pilotu, yolcunun tuhaf davrandığını fark etti ve onu sakinleştirmeye çalışarak acil durum çağrısında bulundu. Yetkililere göre, pilotlar genci sakinleştirmek için ellerinden geleni yaptı ancak başarısız oldu. Akıl sağlığının yerinde olmadığı sanılan genç, 7 bin metre irtifadayken uçağın kapısını açarak kendini boşluğa bıraktı. Gencin cesedinin bulunması için yapılan çalışmalara kötü hava şartları sebebiyle ara verildiği bildirildi.

18.04.2009


 

Elektrik uzaydan gelecek

BİR eyalet yakın gelecekte elektrik enerjisini uzaydan sağlayacak.

ABD’nin California eyaleti, 2016’dan itibaren uzaydan yere ışınlanacak güneş enerjisinden elde edilecek elektriği kullanmayı hedefliyor. ABD’nin NBC televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, Pacific Gas & Electric (PG&E) elektrik dağıtım firması, Solaren şirketinden 15 yıl süreyle on binlerce eve yetecek 200 megavat güneş enerjisi satın alacak. PG&E şirketinin Kalifornia eyaleti yetkililerinden bu konuda onay almaya çalıştığı belirtiliyor. Plana göre, Solaren şirketi uzaydan güneş enerjisini elde etmek için güneş panelleri bulunan uyduları yörüngeye yerleştirecek ve sonra bu enerjiyi radyo frekansı enerjisine dönüştürerek yerdeki istasyona gönderecek. Buradaki enerjinin elektriğe dönüştürülmesinin ardından PG&E elektrik dağıtım şirketinin şebekesine verilecek.

18.04.2009


 

Kanserle savaşta 20 bin kişiye mektupla ulaşılacak

SağlIk Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), tedavisi bilinen 3 kanser türü olan ‘meme, rahim ağzı ve kolon’un erken teşhisi konusunda binlerce insana umut olacak.

Şubat ayında faaliyete geçen Merkez, kanser taraması yaptırmaları için yaklaşık 20 bin kişiye mektupla ulaşmayı hedefliyor. Rahim ağzı, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserleri için yapılacak olan taramalar ücretsiz olacak. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, kanserin dünyada ölüme yol açan hastalıklar arasında ikinci sırada bulunduğunu belirterek, “Türkiye’de ölümlerin yüzde 12’si kanserden kaynaklanıyor. Tedavisi yüksek maliyet gerektiren bu hastalıkta erken teşhis çok önemli” dedi.

18.04.2009


 

Yayalar için hava yastığı

İngİltere’de yayaları koruyacak hava yastığı geliştirildi.

Otomobillerin kaputuna yerleştirilen hava yastığı kaza anında açılarak yayaların maruz kaldıkları darbelerin etkisini azaltıyor. İngiltere’nin Cranfield Üniversitesi’nde, trafik kazalarında yayaların maruz kaldığı darbeleri hafifletecek bir hava yastığı geliştirildi. Sistem iki bölümden oluşuyor. Çarpışma gerçekleşmeden hemen önce otomobilin kaputu, çarpmanın etkisini azaltmak üzere açılıyor. Aynı anda da aracın kaportasının arka bölümüne yerleştirilen hava yastığını, sensörler harekete geçiriliyor. Otomatik olarak açılan dev hava yastığı, otomobilin ön camını kaplıyor. Hardy’nin kullandığı hava yastığı, Alman Takata Petri adlı firma tarafından geliştirildi. Torino’daki Fiat fabrikalarında test edilen yaya hava yastığı, testlerden başarıyla geçti.

18.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis