"Gerçekten" haber verir 28 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Dünyada ‘domuz gribi’ alarmı

Meksİka Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkede domuz gribi yüzünden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 103’e çıktığını açıkladı.

Cordova, televizyonda yayınlanan açıklamasında, önceki gün 81 olan ölü sayısının 103’e çıktığını söyledi. Meksikalı Bakan, yaklaşık 400 kişinin hastaneye kaldırıldığını da belirtti. İspanya’da 8, Avustralya’da 2, Brezilya’da bir kişinin domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Avustralyalı yetkililer, Meksika’dan dönen 2 kişide domuz gribi belirtileri görüldüğünü ve bu kişilerin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Brezilya’da da Meksika’dan gelen 24 yaşındaki bir adam, kendisinde domuz gribi belirtileri görülmesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Öte yandan ABD’nin New York şehrinde bir grup lise öğrencisinde domuz gribi olduğu tesbit edildi. Son olarak ABD’de domuz gribi vak'a sayısının 20’ye çıktığı açıklandı. Federal sağlık yetkilileri, şu ana kadar beş eyalette toplam 20 kişide domuz gribi tesbit edildiğini, sayının artmasından ve hastalığın seyrinin ağırlaşmasından endişe edildiğini kaydetti. Yetkililer, domuz gribinin, New York, Ohio, Kansas, Texas ve California’da görüldüğü belirtildi.

ABD’DE OLAĞANÜSTÜ HÂL

ABD’de de domuz gribi vak'aları bulunduğunun doğrulanmasının ardından sağlık alanında olağanüstü hâl ilan edildi. İç Güvenlik Bakanlığı, sağlık alanında olağanüstü hâl ilan edildiğini ve virüsün görüldüğü ülkelerden gelen kişilerin Amerikan sınırlarında taramadan geçirileceğini duyurdu. ABD Başkanı Barack Obama’nın da durumu yakından takip ettiği belirtildi. Obama’nın İç Güvenlik Danışmanı John Brennan, düzenlediği basın toplantısında, Obama’nın ‘’etkin, enerjik ve koordineli bir cevap’’ emri verdiğini açıkladı.

GRİP KANADA’YA DA SIÇRADI

Meksika’da ölümlere sebep olan ve ABD’de 20 kişide görüldüğü teyit edilen domuz gribi Kanada’ya sıçradı. Kanada’nın doğusundaki Nova Scotia şehri halk sağlığı biriminden yapılan açıklamada, bölgedeki 4 kişide domuz gribi vak'ası belirlendiği kaydedildi. Bu arada, 2003 yılında SARS Salgını mücadelesinin önemli isimlerinden Toronto Mount Sinai Hastanesi Mikrobiyoloji uzmanlarından Dr. Donald Low, “yeni bir virüs ile karşı karşıyayız ve vücudumuzun da bu virüse karşı doğal bir bağışıklığı yok” ifadesini kullanarak, tehlikenin boyutuna işaret etti.

AVRUPA ALARMDA

AB, domuz gribine karşı alınacak tedbirleri görüşmek için sağlık bakanlarını mümkün olan en kısa zamanda olağanüstü toplantıya çağırdı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, domuz gribi salgınını Dünya Sağlık Örgütü ve üye ülkelerle koordinasyon içinde yakından izlediklerini kaydederek, uzmanların teklifi doğrultusunda somut tedbirler alacaklarını bildirdi. Öte yandan Yunanistan’ın da alarm durumuna geçtiği bildirildi. Yunan basını, ülkede domuz gribi vak'asına rastlanmadığını, ancak yetkili makamların gerekli bütün tedbirleri aldığını duyurdu.

ASYA ÜLKELERİ

DAHA GÜVENDE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Asya ülkelerinin, Meksika ve ABD’de görülen domuz gribine karşı diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu bildirdi. DSÖ’nün Batı Pasifik bölgesi birimi sözcüsü Peter Cordingley, yaptığı açıklamada, 2003’te Çin’de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminde ciddî tedbirler alan Asya’nın, diğer ülkelere göre daha hazırlıklı ve daha iyi durumda bulunduğunu belirtti. Sözcü, 2003’teki bu krizin “hastalığın kontrolü ve denetleme mekanizmaları açısından ders verdiğini” kaydetti. SARS, 2002 ve 2003 yıllarında dünya genelinde 774 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Sözcü Cordingley, bununla birlikte bölge ülkelerinin dikkatli olması gerektiğini, domuz gribinin değişim geçirebileceği ve “ciddî bir soruna” yol açabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ’DEN CİDDÎ UYARI

DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, telefonla düzenlediği basın toplantısında, ‘’Virüsün değişim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Virüs değişim geçirdiğinde bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hâle gelmesi de açıktır’’ ifadesini kullandı. DSÖ, önceki gün Meksika ve ABD’de ortaya çıkan ve insandan insana geçen yeni A/H1n1 tipi domuz gribi virüsünün salgın hale gelme ihtimali-nin yüksekliği konusunda uyarıda bulunmuştu.

28.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Orta Doğu’ya silâh akıyor

  Dünyada ‘domuz gribi’ alarmı

  ÖZBEK NURCULAR DUÂ BEKLİYOR

  Meşal, 3. kez lider

  Müslüman hattat Papa’ya İncil yazıyor

  New Jersey’de Kutlu Doğum heyecanı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis