08 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail, Gazze için özür dilemiyor

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze’deki saldırılarından dolayı hiçbir zaman özür dilemeyeceklerini söyledi. Peres, İsrail ordusunun, Gazze’ye yönelik saldırılar sırasında kimi hatalar yapmış olabileceğini ise kabul etti.

Özür dilemeyiz

İsraİl Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze’deki saldırılarından dolayı hiçbir zaman özür dilemeyeceklerini söyledi. Şimon Peres, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze’ye saldırdıkları sırada vurulan BM tesisiyle ilgili BM raporunu ‘’insafsız’’ bulduklarını bildirdi.

İsrail’in, BM tesisinin vurulmasıyla ilgili olarak yanlış bilgilendirdiğine işaret eden raporun ‘’bir sözcüğünü bile’’ kabul edemeyeceklerini ifade eden Peres, İsrail ordusunun, Gazze’ye yönelik saldırılar sırasında kimi hatalar yapmış olabileceğini ise kabul etti.

RADİKAL İSRAİLLİLER HAREKETE GEÇTİ

İsraİl’İn güneyindeki çiftliklerde (kibbutz) yaşayanlardan bir grup, Gazze Şeridi’ndeki Filistin Yönetimi çalışanlarının maaşlarını götürecek araçların Gazze’ye ulaşmasını engellemek için harekete geçti. Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki Erez geçiş noktası etrafında toplanan Kibbutz Hareketi üyeleri, paranın aktarılmasını önlemeye çalışırken, yollara iş makineleri ile barikatlar kurdu. Protestocular, paranın Hamas’a gideceğini savunarak, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in hâlâ Gazze’de bulunduğunu belirtip, “Şalit onların elinde, biz hâlâ onlara para yolluyoruz” görüşlerini savunuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın kontrolü altındaki bölgede, Ramallah’taki Filistin Yönetimi’ne bağlı kamu görevlilerinin maaşlarının ödenmesi için 50 milyon Şekel (12,1 milyon dolar) tutarındaki paranın Gazze’ye aktarılmasına onay vermişti. İki zırhlı araçla Erez’e gönderilecek parayı engellemek isteyen Kibbutz üyelerine karşı polisin tedbir aldığı, ancak herhangi bir müdahalede bulunmadığı belirtiliyor.

08.05.2009


 

Belçika’da 8 cami daha

İslâmın 1974’ten bu yana resmî dinler arasında kabul edildiği Belçika’da, Flaman bölge hükümeti, 8 camiyi daha ibadet yeri olarak resmen tanıdı.

Belçika hükümetinden cami açılımı

İslâm’In 1974’ten bu yana resmî dinler arasında kabul edildiği Belçika’da, Flaman bölge hükümeti, 5’i Türkler’in yönetimindeki 8 camiyi daha ibadet yeri olarak resmen tanıdı. Belçika Müslümanları Temsil Kurumu’ndan yapılan açıklamada, Flaman hükümetinin, Türkler yönetimindeki Sint-Niklaas şehrindeki Hicret, Genk’teki Yunus Emre, Houthalen’deki Yeşil, Heusden-Zolder’deki Sultan Ahmet ve Mol şehrindeki Ensar Camileri yanında Faslılar’ın yönetimindeki Leuven’deki Ali İhsaan ve Genk’teki Hassan Ebno Tabit camileriyle Oostende şehrinde Pakistanlılar yönetimindeki Jamia İslamia’nın resmî statü başvurularına onay verildiği bildirildi.

Müslümanlar için yılda yaklaşık 7 milyon Avro ödenek ayıran Belçika, resmî nitelik kazanan camilere Müslümanları Temsil Kurumu (EMB) tarafından atanan imamların ve din görevlilerinin maaşlarını ödüyor. Hâlen değerlendirilen başvurularla birlikte, 170 bini Türk olmak üzere yaklaşık 630 bin Müslümanın yaşadığı Belçika’da, yıl sonuna dek resmî ibadet yeri statüsü kazanan cami sayısının 70’e ulaşması bekleniyor.

08.05.2009


 

Gürcistan’da gösteriler şiddetleniyor

Gürcİstan’da, cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin istifa etmesi isteğiyle 9 Nisan’dan beri gösteriler düzenleyen muhalefet destekçileriyle polis arasında arbede çıktı.

Gürcistan Devlet Televizyonu önünde gösteri düzenleyen grupta yer alan 3 kişinin gözaltına alınması üzerine, muhalefet liderleri ile bir grup gösterici, akşam saatlerinde Digomi’deki emniyet binası önünde toplandılar. Kalabalık grubun içeri girmek istemesi üzerine göstericilerle bina bahçesindeki güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Aralarında sivil giyimli kişilerin de bulunduğu güvenlik güçleri, demir kapıya yaklaşan ve içeri atlamaya çalışan göstericilere müdahale ettiler. Karşılıklı atılan sopa, taş ve şişeler sebebiyle aralarında muhalefet liderlerinin de bulunduğu çok sayıda gösterici ile kimi basın mensupları hafif biçimde yaralandı. Gürcistan’da yaklaşık 1 aydır her gün sokak gösterileri düzenleyen muhalefet, başşehir Tiflis’i diğer bölgelere bağlayan ana karayollarını trafiğe kapatacağını açıklamış, önceki gün askerî üste isyan çıkması üzerine planlarını Cuma gününe ertelemişti.

08.05.2009


 

Gates: Pakistan’a asker göndermeyi düşünmüyoruz

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Pakistan’a kara askeri gönderme niyetinde olmadıklarını söyledi.

Afganistan ziyareti çerçevesinde ülkenin güneyindeki deniz piyadelerine konuşan Gates, askerlere “egemen komşuda” savaşmayacakları güvencesi verdi. Savunma Bakanı Gates, askerlerle yapılan soru-cevap oturumunda bir askere, “Pakistan’a gitme konusunda endişe etmesine gerek olmadığını” söyledi. Pakistan ordusu Afgan sınırı yakınındaki Svat vadisinde Taliban militanlarına karşı savaşıyor. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari önceki gün, ABD Başkanı Barack Obama’dan Taliban’ın ilerleyişini durdurmak için daha fazla yardım istemişti.

08.05.2009


 

Meksika’da hayat normale dönüyor

Dünya genelinde gündemin ilk sıralarında yer alan ‘’domuz gribi’’ veya H1N1 virüsünün en fazla etkilediği Meksika’nın başşehri Mexico City’de bugün dükkân ve iş yerlerinin açılabileceği açıklanırken, Çin’de Meksika’dan Şanghay’a gelen bir yolcu uçağına yönelik 7 günlük karantina kaldırıldı.

Mexico City kamu sağlık kurumu yetkilileri, spor ve alış veriş merkezleri, sinema, tiyatro ve restoranların açık olacağını, ancak açıklanan hijyenik kurallara uyulması gerektiğini bildirdi. Meksika’da domuz gribiyle ilgili toplam 1.112 vaka doğrulanırken, çoğu başşehirde olmak üzere 42 kişi de öldü. DSÖ ve Amerikan Ulusal Sağlık kurumları verilerine göre, H1N1 virüsünün doğrulanmış vak'aları son olarak İsveç ve Polonya’nın katılımıyla 24 ülkede görülürken, bu ülkelerdeki toplam doğrulanmış vak'a sayısı da 2 bin 80’e ulaştı.

08.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis